Ενορχηστρώνοντας την ένταξη


Στην υποστήριξη ευάλωτων νέων που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό, μέσω εργαστηρίων μουσικής τεχνολογίας, στοχεύει το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο μετέχει το ΚΕΘΕΑ.

Το πρόγραμμα με τίτλο European Youth Remote Orchestra (EYRO): Orchestra music labs as a tool for inclusion of vulnerable youth φιλοδοξεί να βοηθήσει νέους και νέες να καλλιεργήσουν βασικές κοινωνικές ικανότητες και δεξιότητες ζωής, όπως την αποτελεσματική συνεργασία στο πλαίσιο μιας ομάδας και τη στοχοθεσία που συνδυάζει ρεαλισμό και φιλοδοξία. Επιδιώκει επίσης να τονώσει τη δημιουργικότητα των νέων και την επιθυμία τους για μάθηση.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι διαθέσιμα ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ένας οδηγός πάνω στην καινοτόμο προσέγγιση της μουσικής και των μουσικών σχημάτων ως εργαλείων συμμετοχής και ένταξης των νεών.

Από πλευράς ΚΕΘΕΑ στο 24μηνης διάρκειας πρόγραμμα συμμετέχει το θεραπευτικό πρόγραμμα Εφήβων ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, γνωστό για τη μουσική του μπάντα, τη ραδιοφωνική του ομάδα και το ηχοστούντιό του, καθώς και ο Τομέας Εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ.

Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν επίσης οι  οργανισμοί:

  • Ajuntament de Guadassuar, Ισπανία (συντονιστής)
  • Αrmonica-mente, Ιταλία
  • Xano Channel asociación para el desarrollo comunitario Organisation, Ιταλία
  • Folkuniversitetet, Σουηδία

Από κάθε οργανισμό προβλέπεται η συμμετοχή τουλάχιστον δύο εκπαιδευτών μουσικών οι οποίοι εργάζονται με νέους και τουλάχιστον 10 με 15 νέων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του Erasmus+ στον Τομέα της Νεολαίας.