Η έκθεση του ΚΕΘΕΑ «Κοινότητες στη φυλακή, κοινότητες στην κοινωνία» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Εικαστική έκθεση του ΚΕΘΕΑ φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Κοινότητες στη φυλακή, κοινότητες στην κοινωνία». Κεντρικό θέμα της έκθεσης αποτελούν οι εικαστικές δημιουργίες των μελών του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ οι οποίες έγιναν μετά από μια πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς στη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού. Η καταστροφή αποτέλεσε το έναυσμα, για να εκφραστεί η δημιουργικότητα των κρατούμενων μελών της κοινότητας. Με την καλλιτεχνική καθοδήγηση του ζωγράφου Μανώλη Χάρου, μέλους του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, ζωγραφίστηκαν στους καμένους τοίχους θέματα που σχετίζονται με την αναπαράσταση των συναισθημάτων και των σκέψεων των θεραπευόμενων μελών, αφότου βίωσαν την καταστροφή μιας νησίδας ανθρωπιάς μέσα στη φυλακή. Η κοινότητα ξαναστήθηκε από την αρχή και οι δημιουργίες των μελών της αποκτούν ένα συμβολικό χαρακτήρα εκφράζοντας την αναγέννηση της ελπίδας.

Μαζί με αυτά εκτίθενται και έργα κεραμικής του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, δυο θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ στην κοινωνία (σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα).

Στοχεύοντας στην απεξάρτηση και την κοινωνική ένταξη, οι θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ, στην κοινωνία και στις φυλακές, βρίσκουν στην τέχνη έναν ισχυρό σύμμαχο, για να βοηθήσουν τα μέλη τους να αλλάξουν, αλλά και για να στείλουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι η αλλαγή αυτή είναι δυνατή. Η τύχη του σχεδίου νόμου για τα ναρκωτικά, που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, θα δείξει αν κοινωνία και η πολιτεία λαμβάνουν αυτό το μήνυμα και θέλουν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρίας σε όσους κερδίζουν τη μάχη για τη ζωή.

H αυστηροποίηση των ποινών στο νομοσχέδιο την τελευταία στιγμή με τροπολογία (κάθειρξη η μικροδιακίνηση ναρκωτικών), η προώθηση των προγραμμάτων συντήρησης στη φυλακή και η εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων για υφ’ όρον απόλυση χωρίς εχέγγυα και προϋποθέσεις (αρ. 35) και άλλες αλλαγές που επήλθαν τις τελευταίες μέρες, αλλοιώνουν το χαρακτήρα του νομοσχεδίου και το προσανατολίζουν προς την καταστολή και τη συντήρηση.

 

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 2 Μαρτίου 2013, ώρα 14.00
Διάρκειας έκθεσης: 2/03-15/04/2013


Επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος, ιστορικός τέχνης, Καλλιτεχνικός διευθυντής ΜΜΣΤ, Μανώλης Χάρος, ζωγράφος

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες

Για περισσότερες πληροφορίες: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τηλ.: 2310 240002, 2310 240403, Τμήμα Ενημέρωσης ΚΕΘΕΑ: 210 9241993-6