Έκθεση φωτογραφίας «20 χρόνια δρόμος» του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ


Φωνή σε μια από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, αυτή των άστεγων και εξαρτημένων γυναικών της Αθήνας, δίνει η έκθεση «20 χρόνια δρόμος» του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 3 Δεκεμβρίου 2015, στις 7 μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει έως και τις 10 Δεκεμβρίου.  

Το πρώτο σκέλος της έκθεσης παρουσιάζει τη ζωή μέσα από τα μάτια  επτά εξαρτημένων και άστεγων γυναικών που υποστηρίζονται από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ. Οι γυναίκες φωτογράφησαν την καθημερινότητά τους και μίλησαν για τις εμπειρίες, τα αδιέξοδα και τις ελπίδες τους. Εικόνες και προσωπικές αφηγήσεις αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα της χρήσης, της αστεγίας, της πορνείας και της περιθωριοποίησης, αλλά και την ελπίδα των γυναικών για στέγη, απεξάρτηση, χαμόγελο και επανασύνδεση με τα παιδιά τους. Tο υλικό αυτό προέρχεται από ερευνητική εργασία της ψυχολόγου Βάσιας Δανάσκου, -στο πλαίσιο και υπό την εποπτεία του μεταπτυχιακού προγράμματος Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος- η  οποία διενεργήθηκε με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ.

Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης αποτελούν οι φωτογραφίες του Στυλιανού Παπαρδέλα από τις εξορμήσεις του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ στις πιάτσες της Αθήνας και από την καθημερινή δουλειά στις εγκαταστάσεις του προγράμματος. Ο φακός του καταγράφει την προσπάθεια του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ να λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στον τραχύ και μοναχικό κόσμο της χρήσης και την υπόλοιπη κοινωνία και να καλύψει τις πολύπλευρες ανάγκες των εξαρτημένων με παρεμβάσεις στον δρόμο και με ειδικά διαμορφωμένους χώρους υποδοχής και φροντίδας.

Η  έκθεση μάς καλεί να παραμερίσουμε για λίγο τη συνήθη στάση αδιαφορίας, φόβου,  αποστροφής ή επίκρισης απέναντι στους εξαρτημένους, να μπορέσουμε αντικρίσουμε τους ανθρώπους πίσω από το πρόβλημα και να αντιληφθούμε τη σημασία των υπηρεσιών και των προγραμμάτων που κρατούν ανοικτή την προοπτική της θεραπείας και της ένταξης.

Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ είναι το πρώτο πρόγραμμα άμεσης πρόσβασης για χρήστες στον δρόμο που λειτούργησε στην Ελλάδα και φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια δράσης.  Με μονάδες προσέγγισης χρηστών στον δρόμο, χώρους ημερήσιας φιλοξενίας, άμεσα προσβάσιμες μονάδες σωματικής και ψυχικής υγείας και συμβουλευτικό κέντρο έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο υπηρεσιών που κάνει καθημερινά πράξη την αντίληψη ότι κάθε εξαρτημένος έχει δικαίωμα στην ζωή, την πληροφόρηση και τη φροντίδα. Η δουλειά του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ  όλα αυτά τα χρόνια δείχνει ότι  η στήριξη και η ενδυνάμωση των εξαρτημένων, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης και για τους ίδιους και για την κοινωνία.

Διάρκεια έκθεσης: 3-10 Δεκεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00

Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Αθηναίων,
Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο (στάση μετρό Κεραμικός)


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.Χορηγοί επικοινωνίας: