Εξομολογήσεις μέσα από τη φυλακή


Μια φωτογραφία έγινε η αφορμή για τους κρατούμενους στις φυλακές Αλικαρνασσού να διηγηθούν την προσωπική τους πορεία μέχρι το κελί της φυλακής, να εξομολογηθούν φόβους, να εκφράσουν συναισθήματα και ελπίδες για το μέλλον.

Αφορμή η συμμετοχή των μελών της ομάδας αυτοβοήθειας κρατούμενων χρηστών του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ σε μια βιωματική εικαστική δράση με θέμα «Η διερεύνηση της ταυτότητας, μέσα από τη φωτογραφία». Οι φωτογραφίες και τα κείμενα των κρατουμένων παρουσιάστηκαν στο κοινό στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Αθέατη Πόλη».

Με αφετηρία το φωτογραφικό τους πορτραίτο τα μέλη του ΚΕΘΕΑ επιχείρησαν το δύσκολο αυτό ταξίδι στα βάθη της ψυχής με στόχο την ανίχνευση μιας λέξης-έννοιας που για τον καθένα ξεχωριστά θα είχε ιδιαίτερη αξία και θα σηματοδοτούσε τη μελλοντική του πορεία προς την απεξάρτηση. Αλλαγή πλεύσης ζωής, συνειδητοποίηση του παρελθόντος, αισιοδοξία, διάθεση για ένα καλύτερο, πιο φωτεινό και υγιές μέλλον, συμπεριλαμβάνονταν στις λέξεις που αναφέρθηκαν.

«Η όλη εμπειρία ήταν ελπιδοφόρα και πραγματικά με ταξίδεψε σε ένα άλλο μέρος. Τρεις συνεδρίες, τρεις εξορμήσεις του μυαλού σε μέρη μακρινά, πολύ μακριά από τα ψυχρά κάγκελα της καθημερινότητάς μου.» Από την αξιολόγηση των μελών του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ μετά την ολοκλήρωση της δράσης