Εικαστική έκθεση του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Art-Athina


Η εικαστική έκθεση του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ «Κοινότητες στη φυλακή: Παράθυρο στην κοινωνία» θα παρουσιαστεί στη διεθνή συνάντηση σύγχρονης τέχνης Art-Athina. Την Κυριακή 18 Μαΐου 2014 στις 18:00’ τα μέλη και το προσωπικό του προγράμματος απεξάρτησης θα αναβιώσουν σε ειδική παράλληλη εκδήλωση την ιστορία των έργων τους που φτιάχτηκαν πάνω στους καμένους τοίχους των φυλακών Κορυδαλλού.

Με video, slides και αφήγηση  θα παρουσιαστεί η εξέλιξη και το αποτέλεσμα μιας καλλιτεχνικής προσπάθειας  που γεννήθηκε από τις στάχτες μιας πυρκαγιάς και υπό συνθήκες εγκλεισμού, αλλά με ασίγαστη δίψα για ζωή και ελευθερία.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις φυλακές Κορυδαλλού το Σεπτέμβριο του 2012 κατέστρεψε ολοσχερώς τη θεραπευτική κοινότητα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. Στην προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανό το χώρο τους και την προοπτική της απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία, το θεραπευτικό προσωπικό και μέλη του προγράμματος  μεταμόρφωσαν το «σημείο μηδέν» της καταστροφής σε ένα εργαστήρι δημιουργίας και ελπίδας. Οι τοιχογραφίες «πάτησαν» πάνω στα σημάδια του καπνού και της φωτιάς,  ενσωματώνοντάς τα σε νέες μορφές και σχήματα που γέννησε η φαντασία των δημιουργών.

Την επιμέλεια του εγχειρήματος είχε ο εικαστικός Μανώλης Χάρος, ο οποίος στη συνέχεια φωτογράφησε και επιμελήθηκε την ψηφιακή επεξεργασία και αναπαραγωγή των τοιχογραφιών σε 70 έργα, τα οποία φιλοξενήθηκαν  το 2013 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Φεστιβάλ Αθηνών, και πρόσφατα στην έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη στο πλαίσιο της 57ης Συνόδου της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά.