Με στόχο την έμπρακτη συμπαράσταση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, το Εθνικό Θέατρο και το ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ και τον τζόγο, συμπράττουν, δημιουργώντας το Χώρο Δράσης. Πρόκειται για ένα πεδίο συνάντησης ιδεών, διαλόγου, επαφής με το διαφορετικό και πειραματισμού πάνω σε νέες θεατρικές δομές, που εδράζεται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Στο χώρο αυτό θα πραγματοποιούνται διαδραστικά θεατρικά εργαστήρια τα οποία θα συντονίζονται ταυτόχρονα από καλλιτεχνικό και θεραπευτικό προσωπικό των δύο φορέων.
Οι δύο φορείς ξεκίνησαν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της δράσης «Θέατρο Κατ’ Οίκων» του Εθνικού Θεάτρου, τον Οκτώβριο του 2013, σε μια προσπάθεια να έρθει κοντά στη θεατρική πράξη ένα μεγάλο κομμάτι των κοινωνικά ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων. Η συνεργασία βασίστηκε στην κοινή πεποίθηση ότι η θεατρική εμπειρία είναι βιωματική διαδικασία, η οποία εγγράφει τα αποτελέσματά της σε βαθύτερο επίπεδο από το καθαρά νοητικό και αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο προς την προσωπική και ομαδική ανάπτυξη.
Έτσι, στο Χώρο Δράσης θα λαμβάνουν μέρος ενεργά: μειονότητες, άστεγοι, πληθυσμός που ζει στα όρια της φτώχειας, άτομα που έχουν υποστεί κακοποίηση, μέλη θεραπευτικών προγραμμάτων και εν γένει ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που υποστηρίζονται από φορείς με ανάλογη δραστηριότητα. Τα θεατρικά εργαστήρια θα υλοποιούνται σε πλαίσιο ψυχοεκπαιδευτικό, διαδραστικό, βιωματικό, σε τακτική βάση και κατόπιν κοινής συνεννόησης και συναίνεσης όλων των εμπλεκόμενων μερών. Θα διερευνούν ένα πλήθος από ευαίσθητα θέματα, σε ένα ασφαλές και διευκολυντικό περιβάλλον ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα.
Στόχος για το Χώρο Δράσης είναι να συμβάλει στην ανακούφιση των πληθυσμών αυτών από την μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση, μέσα από την αλληλεπίδραση, το μοίρασμα και την έκφραση.
O Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου με το ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ.
«Πρέπει απαραιτήτως η κοινωνία να οργανωθεί και να γίνει κοινότητα. Μικροί πυρήνες αυτοπροστασίας, αυτοοργάνωσης, άμεσης δημοκρατίας, με αισθήματα και πράξεις ουμανισμού και αλληλεγγύης. Ο κοινωνικός ιστός δεν πρέπει να διαλυθεί, όπως και το ηθικό μας, όπως οι κοινωνικές και πολιτικές αξίες που απορρέουν από τον ανθρωπισμό και την πίστη μας σε ένα καλύτερο αύριο. Η τέχνη μαρτυρεί για την περιπέτεια του πάσχοντος ανθρώπου, παρηγορεί και θεραπεύει εφόσον συγχρωτίζεται με τον παλμό και τα αιτήματα της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε δράσεις που να προσωποποιούν την αγάπη στον άνθρωπο και να αποδεικνύουν την απέχθειά μας σ’ αυτόν τον ολοκληρωτισμό του χρήματος που δεν αντιστοιχεί σε καμία απολύτως ανάγκη των πολλών. Ευπαθείς ομάδες, άνθρωποι μετεωρισμένοι και φοβισμένοι θα πρέπει να προσφεύγουν στις θεατρικές αίθουσες με το ίδιο αυτό αίσθημα που προσέρχονται στην εκκλησία. Μόνο που εδώ, στο δικό μας σύμπαν, κέντρο είναι και θα είναι ο Άνθρωπος.»
Ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος δήλωσε:
«Η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο αποτελεί για εμάς ένα ιδιαίτερο γεγονός όχι μόνο για τη θερμή υποδοχή που είχε από τους ανθρώπους που βρίσκονται στα προγράμματά μας, αλλά και γιατί θα συνεχιστεί με ένα άνοιγμα και στις άλλες ευάλωτες ομάδες και τους φορείς που τις υποστηρίζουν. Η εποχή που διανύουμε έχει αποδειχτεί δύσκολη για όλους. Είναι όμως περισσότερο δύσκολη για τους ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι πιο αδύναμοι ή βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Σε αυτές τις συνθήκες η απάντηση του ΚΕΘΕΑ είναι αλληλεγγύη. Μια τέτοια δράση αλληλεγγύης είναι και ο νέος Χώρος Δράσης, η δημιουργία του οποίου αντανακλά τις κοινές αξίες των δύο φορέων που έχουν ως επίκεντρο το σεβασμό στον άνθρωπο, την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη συνεργασία.»