Εγκαινιάστηκε νέα μονάδα του ΚΕΘΕΑ για την υποστήριξη των εξαρτημένων στην περιοχή της Αθήνας με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»


Εγκαινιάστηκε σήμερα από την Υφυπουργό Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη το νέο Ειδικό Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης του ΚΕΘΕΑ στην οδό Κουμουνδούρου 28 στην Αθήνα. Το έργο ανακατασκευής του κτηρίου που στεγάζει το Κέντρο καθώς και ο βασικός του εξοπλισμός έγιναν εξολοκλήρου με μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Σε μια περίοδο που η ομάδα των περιθωριοποιημένων χρηστών που βρίσκονται στο δρόμο διευρύνεται συνεχώς, η κατάσταση της υγείας και οι συνθήκες διαβίωσής της επιδεινώνονται δραματικά, στόχος του Κέντρου είναι να δώσει νέα ώθηση στην υποστήριξή τους, να συμβάλει στην αναχαίτιση της ραγδαίας εξάπλωσης του  ΗΙV/AIDS, να περιορίσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και να συνδέσει τους χρήστες με τα θεραπευτικά προγράμματα, κρατώντας ζωντανή την προοπτική της θεραπείας και της ένταξης.

Στο πλαίσιο του Κέντρου θα λειτουργεί στέκι διημέρευσης για χρήστες, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα παραμονής μακριά από τους κινδύνους και τις καταπονήσεις της «πιάτσας», σε ένα ασφαλές και χωρίς ουσίες περιβάλλον, όπου θα προσφέρονται  πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, συμβουλευτική υποστήριξη, σίτιση,  δυνατότητα φροντίδας της ατομικής υγιεινής και κινητοποίηση για ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Για την καλύτερη προσέγγιση των χρηστών θα αναπτυχθεί επίσης πρόγραμμα προσέγγισης χρηστών στο δρόμο, το οποίο θα δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας με εξορμήσεις σε διαφορετικά διαστήματα του εικοσιτετραώρου. 

Εκ μέρους του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ο Λειτουργικός Διευθυντής κ. Γιάννης Ζερβάκης υπογράμμισε ότι: «Είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι για την συνεργασία μας με το ΚΕΘΕΑ, αποτέλεσμα της οποίας είναι τόσο η ανακατασκευή του κτιρίου που θα φιλοξενεί από σήμερα το Ειδικό Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης Εξαρτημένων Ατόμων, όσο και τα θεμέλια μιας νέας, σπουδαίας πρωτοβουλίας του ΚΕΘΕΑ. Η συμβολή στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας σε ανάγκη είναι, άλλωστε, ειδικά στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Ιδρύματος».

Ο Γεράσιμος Νοταράς, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ ευχαρίστησε το ΄Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την πολύτιμη στήριξη που προσφέρει στην προσπάθεια του  ΚΕΘΕΑ να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνία την περίοδο της κρίσης, τόσο με τη λειτουργία του νέου Κέντρου όσο και με τη δημιουργία ενός δικτύου φροντίδας εξαρτημένων ατόμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το οποίο επίσης χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τους επόμενους μήνες.

Τμήμα Ενημέρωσης ΚΕΘΕΑ

Δείτε τις ομιλίες:

Ομιλία  κ. Γιάννη Ζερβάκη, Λειτουργικού Διευθυντή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Ομιλία κ. Γεράσιμου Νοταρά, Προέδρου του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ

Ομιλία  κ. Χαράλαμπου Πουλόπουλου, Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ