Εγκαινιάστηκε το δεύτερο Detox στην Ελλάδα, με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ


Εγκαινιάστηκε την 1η Νοεμβρίου 2019 η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων  «Γ. Χατζηκώστα», στην οποία συμπράττει το ΚΕΘΕΑ. Πρόκειται για τη μόλις δεύτερη μονάδα Detox σε όλη την ελληνική επικράτεια, και αναμένεται να καλύψει ανάγκες ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης και από άλλες περιφέρειες της χώρας.

Η μονάδα, με την ονομασία «Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης αλκοολικών και κρίσης των χρηστών ναρκωτικών», είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας τριών δημόσιων φορέων, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ.

Στόχοι του Πολυδύναμου Κέντρου είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης σε χρήστες ναρκωτικών και αλκοόλ, αλλά και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η κινητοποίηση, η προετοιμασία και παραπομπή τους σε κατάλληλο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Οι μονάδα έχει δύο διακριτούς τομείς: αποτοξίνωσης από τις παράνομες ουσίες και αποτοξίνωσης από το αλκοόλ. Στο σύνολό της η λειτουργίας της  βασίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος της εξάρτησης που δεν περιορίζεται στη σωματική αποτοξίνωση, καθώς αυτή από μόνη της δεν αποτελεί θεραπεία για την εξάρτηση αλλά τον προθάλαμό της. Οι εξυπηρετούμενοι, μέσα από την ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη, θα έχουν τη δυνατότητα  να μπουν σε μια διαδικασία ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία, συνδεόμενοι με τα προγράμματα απεξάρτησης.

Στόχος του Πολυδύναμου Κέντρου είναι να προσφέρει ολοκληρωμένο θεραπευτικό κύκλο σε τουλάχιστον 200 εξυπηρετούμενους σε ετήσια βάση.

Το Κέντρο λειτουργεί με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και της Ελλάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες:  265107 6666-7, polydynamo.gni@gmail.com