Δημόσια τηλεόραση & εξαρτήσεις


Το σημερινό τοπίο των ιδιωτικών ΜΜΕ στην Ελλάδα μόνο φιλικό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απέναντι σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως οι εξαρτημένοι. Η «δικτατορία» της AGB, οι άγραφοι και αμείλικτοι νόμοι της διαφημιστικής αγοράς για το τι πουλάει ή δεν πουλάει και η επιλεκτική παρουσίαση του ταλαιπωρημένου, περιθωριακού, παραβατικού, αιώνιου χρήστη, το επιβεβαιώνουν . Την ίδια στιγμή, η κρίση επιδεινώνει τα πρότυπα χρήσης και την εξάρτηση, ενισχύει το στιγματισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό και δυσχεραίνει την κοινωνική ένταξη των επεξαρτημένων.
Με δεδομένες τις παραπάνω συνθήκες, η δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο αποτελούν τα ελάχιστα «καταφύγια» των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και των οργανισμών που δραστηριοποιούνται για την υποστήριξή τους, οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν χρόνο στα media για να ενημερώσουν το ευρύ κοινό για το πρόβλημα της εξάρτησης και τις επιπτώσεις του.
Η πρόσφατη εκπομπή αφιέρωμα στο ΚΕΘΕΑ από την ΕΡΤ με τίτλο “…Και η ζωή είναι εντάξει…”, την οποία παρουσίασαν
ο Κώστας Αρβανίτης και η Μαριλένα Κατσίμη στις 18 Δεκεμβρίου,  αποτελεί μία χειροπιαστή ελπίδα ότι η δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο μπορούν να αποτελέσουν νησίδες νηφάλιας, ορθής και αντικειμενικής ενημέρωσης και να δώσουν τη δυνατότητα επικοινωνίας των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης και κοινωνικής ένταξης και των οργανισμών με την ευρύτερη κοινωνία.