Διεθνής ανησυχία για το ΚΕΘΕΑ


Τη  βαθιά ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ  εκφράζουν το τελευταίο διάστημα επιστήμονες από το διεθνή χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Τα νέα για δραστική περικοπή της επιχορήγησης του ΚΕΘΕΑ αλλά και το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού του και συγχώνευσης με τον ΟΚΑΝΑ έχει κινητοποιήσει κορυφαίους  πανεπιστημιακούς, ερευνητές και επικεφαλής οργανισμών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Με επιστολές τους προς τον  πρωθυπουργό της Ελλάδας (που έχουν κοινοποιηθεί στο ΚΕΘΕΑ)  οι ξένοι ειδικοί ζητούν να υποστηριχθεί το έργο του ΚΕΘΕΑ τη δύσκολη αυτή περίοδο, για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης που γεννά η κρίση. 
Οι ξένοι ειδικοί που πήραν την πρωτοβουλία να απευθυνθούν στον έλληνα πρωθυπουργό επικαλούνται τη διεθνή έρευνα και εμπειρία γύρω από τις αρνητικές επιπτώσεις  που έχει η συρρίκνωση των προγραμμάτων απεξάρτησης  για την κοινωνία και την οικονομία. Όπως αναφέρουν, οι περικοπές των δαπανών στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δεν προσφέρουν κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος, αλλά έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: την  αύξηση του κόστους για την κοινωνία. Η έλλειψη υπηρεσιών πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, θεραπείας και επανένταξης αυξάνει τα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας των χρηστών, τη θνησιμότητα, την παραβατικότητα και την κοινωνική περιθωριοποίηση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται περισσότερο τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, φροντίδας της υγείας, απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και να αυξάνονται οι απώλειες στην παραγωγικότητα.
Στις επιστολές επισημαίνεται επίσης  η ευρύτητα, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, το οποίο οι ξένοι ειδικοί γνωρίζουν από πρώτο χέρι μέσα από τη συνεργασία τους με τον οργανισμό σε προγράμματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας, ανάδειξης καλών πρακτικών, έρευνας, αξιολόγησης και εκπαίδευσης στον τομέα των εξαρτήσεων.