Διαψεύδοντας την Κασσάνδρα


Ημερίδα με θέμα: «Διαψεύδοντας την Κασσάνδρα. Παραβατικότητα ανηλίκων και χρήση ουσιών: από τον αποκλεισμό στην κοινωνική ένταξη» διοργανώνει το ΚΕΘΕΑ τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την υφιστάμενη κατάσταση στα ελληνικά καταστήματα κράτησης ανηλίκων, οι διεθνείς τάσεις και προσεγγίσεις αλλά και οι βέλτιστες πρακτικές στον τομέα αυτόν, καθώς και τρία εναλλακτικά σενάρια που προτείνει το ΚΕΘΕΑ για την αξιοποίηση του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Βορείου Ελλάδας με στόχο την απεξάρτηση ανήλικων δραστών αξιόποινων πράξεων.

Το ΚΕΘΕΑ ανέλαβε την εκπόνηση της σχετικής μελέτης ύστερα από συμμετοχή του σε διαγωνισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποίησε και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στη διάρκεια της ημερίδας τα αποτελέσματα έρευνας για την κατάσταση στα καταστήματα κράτησης ανηλίκων όλης της χώρας, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των ανήλικων παραβατών, τις στάσεις και τις αντιλήψεις των ίδιων και του προσωπικού των καταστημάτων απέναντι στην τοξικοεξάρτηση.

Μεταξύ των κυριότερων προβλημάτων που αναδείχτηκαν κατά την έρευνα περιλαμβάνονται ο υπερπληθυσμός, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων, οι περιορισμένες επιλογές εκπαίδευσης/ κατάρτισης/ δημιουργικής απασχόλησης, η έλλειψη υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος, η αδυναμία κάλυψης αναγκών ειδικών ομάδων. Τόσο από το σωφρονιστικό προσωπικό όσο και από τους έγκλειστους ανήλικους εκφράζεται η ανάγκη δημιουργίας νέων δομών για ανήλικους παραβάτες που θα διαφοροποιούνται σε σχέση με την παραδοσιακή δομή μιας φυλακής και θα είναι προσανατολισμένες στην ένταξη και τη διασύνδεση με τον κοινωνικό ιστό.

Πρόγραμμα ημερίδας
Ενημερωτικό έντυπο

«Διαψεύδοντας την Κασσάνδρα. Παραβατικότητα ανηλίκων και χρήση ουσιών: από τον αποκλεισμό στην κοινωνική ένταξη»

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012, 9.30-14.00

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών , Βασ. Κωνσταντίνου 48

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: Τμήμα Ενημέρωσης ΚΕΘΕΑ info@kethea.gr, 210 9241993-6