“Διαψεύδοντας την Κασσάνδρα”: Ημερίδα του ΚΕΘΕΑ για την κοινωνική ένταξη ανήλικων χρηστών με παραβατική συμπεριφορά


• Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των νέων που βρίσκονται σήμερα στα καταστήματα κράτησης της χώρας μας;

• Τι πιστεύουν οι ίδιοι αλλά και όσοι εργάζονται στα καταστήματα για τα προβλήματα και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν;

• Ποιες είναι οι διεθνείς τάσεις και προσεγγίσεις στο σωφρονισμό των ανηλίκων;

• Τι μπορούμε να μάθουμε από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η παραβατικότητα των ανηλίκων σε άλλες χώρες;

• Tι προτείνει το ΚΕΘΕΑ για την κοινωνική ένταξη των ανήλικων χρηστών με παραβατική συμπεριφορά και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής;

Τα ερωτήματα αυτά θα απασχολήσουν την ημερίδα που διοργανώνει το ΚΕΘΕΑ  στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Bασ. Κωνσταντίνου 48) στην Αθήνα, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012, 9:30’-14:00’. Την έναρξη των εργασιών θα χαιρετίσει ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνη κ. Μαρίνος Σκανδάμης.

Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν, πρώτη φορά, τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του ΚΕΘΕΑ σε όλους τους χώρους κράτησης ανηλίκων και νέων της χώρας μας. Η έρευνα κατέγραψε τα χαρακτηριστικά των νέων, την επικράτηση της χρήσης παράνομων ουσιών πριν και μετά τον εγκλεισμό τους, καθώς και τις στάσεις και αντιλήψεις των ίδιων των κρατουμένων αλλά και των εργαζομένων στους χώρους κράτησης για την υφιστάμενη κατάσταση, τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προοπτικές στο σωφρονιστικό σύστημα ανηλίκων. 

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με την αναλυτική παρουσίαση της πρότασης του ΚΕΘΕΑ για τη δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου στις μέχρι σήμερα αναξιοποίητες εγκαταστάσεις  του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, το οποίο θα έχει στόχο την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών και την ομαλή κοινωνική ένταξη των νέων. 

Με την ημερίδα ολοκληρώνεται το έργο «Μελέτη για την ίδρυση και τη μεθοδολογία οργάνωσης και λειτουργίας του Κέντρου Απεξάρτησης Κασσάνδρας για την απεξάρτηση ανήλικων δραστών αξιόποινων πράξεων»  του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία  ανέλαβε το ΚΕΘΕΑ ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 80% από κοινοτικούς πόρους (ΕΚΤ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του ΕΠ Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013.

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη. Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα.

Τμήμα Ενημέρωσης ΚΕΘΕΑ
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα Ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ, στο 210-9241993-6, εσωτ. 223 και 269, καθώς και  στο info@kethea.gr