COVID-19 και χρήστες ουσιών: Η φροντίδα αρχίζει από τον δρόμο


Πολύωρες καθημερινές εξορμήσεις στις πιάτσες της Αθήνας πραγματοποιεί η Μονάδα Street-Work του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ εν μέσω πανδημίας. Ανοικτά παραμένουν, υποδεχόμενα καθημερινά δεκάδες εξαρτημένους, και τα δύο Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ για ενεργούς χρήστες στην Ομόνοια και τα Εξάρχεια. Το KΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ συνθέτει ένα δίκτυο υποστήριξης και φροντίδας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

Στο περιθώριο της κοινωνίας και του συστήματος υγείας, οι εξαρτημένοι που βιώνουν έντονο αποκλεισμό και βρίσκονται στον δρόμο είναι μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες στη χώρα μας –και από τις δυνητικά πιο ευπαθείς απέναντι στον COVID-19. Ο κρίσιμος κρίκος για την ενημέρωσή τους, την προστασία τους, και τη σύνδεσή τους με τις δομές που μπορούν να τους υποστηρίξουν είναι το street-work, η επιτόπια προσέγγισή τους με εξορμήσεις σε όλη την πόλη. Το street-work γεφυρώνει την απόσταση που δημιουργεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση των βλαβών που συνδέονται με τη χρήση ουσιών και για θετικές αλλαγές στη ζωή των εξαρτημένων. Η φροντίδα αρχίζει από τον δρόμο.

Κύριο μέλημα της Μονάδας Street-Work του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ την περίοδο αυτή είναι η συνεχής ενημέρωση για τον COVID-19, τους τρόπους πρόληψης της μετάδοσης γενικά, αλλά και κατά τη χρήση ουσιών, σκοπός για τον οποίο, μεταξύ άλλων, διανέμεται ειδικό έντυπο. Συγχρόνως, ενισχύεται το πρόγραμμα ανταλλαγής συρίγγων. Εδώ και χρόνια οι εξαρτημένοι ανταποκρίνονται θετικά στην πρόσκληση του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ για ανταλλαγή -έναντι της απλής διανομής- δίνοντας στο πρόγραμμα χρησιμοποιημένες σύριγγες. Με τον τρόπο αυτόν μειώνονται οι πεταμένες σύριγγες στα πάρκα και τους δρόμους της πόλης και περιορίζεται ο κίνδυνος μολύνσεων. Σε αντάλλαγμα λαμβάνουν ένα πλήρες kit αποστειρωμένου ενέσιμου υλικού. Με τον τρόπο αυτόν το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ το 2019 συνέλεξε 53.938 χρησιμοποιημένες σύριγγες και διέθεσε 60.725 kit.

Την περίοδο της πανδημίας μια βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι χρήστες στον δρόμο εξαιτίας του lock down είναι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τροφή. Τόσο κατά τις εξορμήσεις στις πιάτσες όσο και μέσα από τα Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης, το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ διαθέτει καθημερινά εμφιαλωμένο νερό και πρόχειρα γεύματα. Καθώς τα συσσίτια της πρωτεύουσας δεν λειτουργούν αυτήν την περίοδο, η εξασφάλιση κανονικού φαγητού για τον πληθυσμό αυτόν παραμένει ζητούμενο.

Ένα από τα πιο νευραλγικά κομμάτια της δουλειάς που κάνει η Μονάδα Street-Work είναι η διασύνδεση με το σύστημα υγείας. Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η οποία επιδείνωσε αισθητά την υγεία των εξαρτημένων, η Μονάδα έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο επαφής και συνεργασίας με 13 γενικά και μαιευτικά νοσοκομεία της Αττικής. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του υγειονομικού προσωπικού και η παρουσία της μονάδας στους χώρους των νοσοκομείων, διευκολύνουν την ομαλότερη φροντίδα στα εξωτερικά ιατρεία ή κατά τη νοσηλεία των εξαρτημένων. Αρκετές φορές, μια νοσηλεία με παράλληλη ψυχοκοινωνική  υποστήριξη από τη Μονάδα Street-Work καταλήγει στην ένταξη άστεγων εξαρτημένων με πολύ εύθραυστη υγεία στο ασφαλές περιβάλλον εντατικής φροντίδας μιας θεραπευτικής κοινότητας διαμονής. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που υποστηρίζει το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ δεν έχουν διαμορφωμένο αίτημα για θεραπεία.

Tην περίοδο αυτήν η Μονάδα Street-Work διασυνδέει και παραπέμπει επίσης όσους το επιθυμούν στον ειδικό Ξενώνα που έχει δημιουργήσει ο Δήμος Αθηναίων, με την υποστήριξη του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν και τα Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης των δύο Οργανισμών, λειτουργώντας και ως προθάλαμοι προετοιμασίας για την ένταξη στη νέα δομή. Παρά το γεγονός ότι ο Ξενώνας έρχεται να καλύψει μια πολύ σημαντική και χρόνια ανάγκη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί άστεγοι εξαρτημένοι της Αθήνας θα παραμείνουν στον δρόμο, όπου η υποστήριξή τους πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχιστεί.

Οι εξορμήσεις της Μονάδας το διάστημα αυτό γίνονται κυρίως απογεύματα και νύχτες, ενώ τα Κέντρα Άμεσης Πρόσβαση είναι ανοικτά πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Ωστόσο, οι άνθρωποι της Μονάδας παραμένουν διαθέσιμοι σε όσους χρειάζονται βοήθεια 7 μέρες την εβδομάδα, μέσω του τηλεφωνικού αριθμού έκτακτης ανάγκης που διανέμουν στις πιάτσες.  Η γραμμή ανάγκης το 2019 δέχτηκε 947 κλήσεις.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

OFF CLUB-Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ: Εμμ. Μπενάκη 84, Εξάρχεια, τ: 210 3301157-59

Ειδικό Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ : Κουμουνδούρου 28, Ομόνοια, τ: 210 5200800

Τηλεφωνικός αριθμός εκτάκτου ανάγκης Street-Work KEΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ: 6948808514, κάθε μέρα 9:00 – 21:00

Ξενώνας Αστέγων Χρηστών: Χαλκοκονδύλη 41, Πλ. Βάθη, τ:210 5232312

 

Φωτογραφία: Στυλιανός Παπαρδέλας