Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια του Ξενώνα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε στις 18 Νοεμβρίου 2022 τον Ξενώνα και την ολοήμερη λειτουργία της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών. Ακολουθεί ο χαιρετισμός της:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα στον χώρο του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών για να εγκαινιάσω τον νέο ξενώνα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος, που λειτουργεί από το 2010 στον κρίσιμο τομέα του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Χάρις στον ξενώνα αυτόν, οι κρατούμενες που έχουν ξεκινήσει θεραπεία απεξάρτησης μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες ολόκληρο το 24ωρο. Μακριά από το κελί της φυλακής, σε ένα περιβάλλον ασφαλές και αξιοπρεπές, πλαισιωμένες από την ομάδα του θεραπευτικού προσωπικού, θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να οδηγηθούν στην πλήρη απεξάρτηση, αλλά και στην ομαλή επανένταξη στην κοινωνία, μετά την αποφυλάκισή τους.

Ο δρόμος φαίνεται μακρύς και δύσκολος, αλλά, μέσα από τον καινούργιο αυτόν χώρο γίνεται βατός και υπόσχεται την έξοδο προς μια ζωή αυτόνομη και δημιουργική. Ο εγκλεισμός παύει να είναι ανυπόφορος, η στέρηση της ελευθερίας δεν βαραίνει όσο πριν, τα όνειρα για ένα καλύτερο αύριο και οι ελπίδες για μια δυναμική επανεκκίνηση ζωντανεύουν. Οι κρατούμενες, γυναίκες ευάλωτες και ψυχοσυναισθηματικά τραυματισμένες, έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, να ενισχύσουν την αυτογνωσία τους, να αναγνωρίσουν τις αιτίες του εθισμού τους και τις επιβαρυντικές συνθήκες που τις οδήγησαν στην παραβατικότητα. Να αισθανθούν ότι δεν είναι ανυπεράσπιστες και εγκαταλελειμμένες και ότι, με την κατάλληλη υποστήριξη, τη μέριμνα και την αγάπη των θεραπευτών και εμπλεκόμενες ενεργά στη διαδικασία της προσωπικής τους αλλαγής, μπορούν να πάρουν και πάλι στα χέρια τους το αύριο.

Θέλω να σας συγχαρώ για τις ακάματες προσπάθειές σας να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και να εκφράσω τη βεβαιότητά μου ότι, μέσω των προγραμμάτων σας, όλο και περισσότερες αποφυλακιζόμενες θα επανέλθουν στην κοινωνία απελευθερωμένες από τα δεσμά της χρήσης, εξοπλισμένες με δεξιότητες, ικανές να δημιουργήσουν σχέσεις αληθινής επικοινωνίας. Γυναίκες που θα έχουν αποβάλει τον φόβο και θα έχουν μετατρέψει το οδυνηρό τους βίωμα σε δύναμη ζωής».