Το ανθρώπινο πρόσωπο της δικαιοσύνης


Μια θετική πρώτη εξέλιξη αποτελεί η αποφυλάκιση, με περιοριστικούς όρους, του Γιώργου Χριστόπουλου, απόφοιτου του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ στην Πάτρα. Ο Γιώργος βρέθηκε πρόσφατα αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για αδίκημα που είχε διέπραξε ενώ ήταν στη χρήση, παρότι σήμερα είναι παραγωγικά ενταγμένος στην κοινωνία.

Η περιπέτεια του Γιώργου άρχισε στα τέλη Φεβρουαρίου όταν, μετά από 6 χρόνια καθαρής ζωής, οδηγήθηκε στη φυλακή για κατοχή και πώληση ινδικής κάνναβης την εποχή που ήταν εξαρτημένος. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε τη βεβαίωση αποφοίτησης του Γιώργου από το ΚΕΘΕΑ, όπως προβλέπει ο νόμος, και του επέβαλε ποινή  κάθειρξης 8 ετών και 10.000 ευρώ πρόστιμο, οδηγώντας τον στις Φυλακές Αγίου Στεφάνου.

Η υπόθεση του Γιώργου προκάλεσε κύμα συμπαράστασης φορέων και πολιτών, καθώς αποτελεί μια ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση μη εφαρμογής των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 4139/2013 -ο οποίος  αναγνωρίζει το θετικό αποτέλεσμα της θεραπείας και για το άτομο και για την κοινωνία- και απαξίωσης της απεξάρτησης και του έργου των θεραπευτικών προγραμμάτων. 

Με την απόφαση για αποφυλάκιση του Γιώργου στις αρχές Μαρτίου μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσής του στο Εφετείο, η Δικαιοσύνη έπραξε το αυτονόητο, δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπό της. Τα ΚΕΘΕΑ ελπίζει ότι και η τελική απόφαση της Δικαιοσύνης θα αναγνωρίζει το δικαίωμα για θεραπεία και επανένταξη, ενθαρρύνοντας την προσπάθεια εκατοντάδων ανθρώπων που διεκδικούν σήμερα μια δεύτερη ευκαιρία μέσα από τα προγράμματα απεξάρτησης. 

Την απόφαση χαιρέτισαν και οι απόφοιτοι του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ, σημειώνοντας την ανάγκη όλων όσοι έχουν δώσει τον ίδιο αγώνα με αυτούς να νιώθουν «την ασφάλεια πως η δικαιοσύνη δεν τιμωρεί, αντιθέτως επιβραβεύει την προσπάθεια για αλλαγή» και «μια ίση προς όλους θέση στην κοινωνία»