Ανακυκλώνοντας την ιστορία


H εικαστική ομάδα του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, σε συνεργασία με τη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, διοργανώνει εικαστική έκθεση με τίτλο «Ανακυκλώνοντας την Ιστορία» στην αίθουσα δραστηριοτήτων του  Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, με αφετηρία τα εκθέματα της ΛΗ΄ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και μια ματιά επηρεασμένη από τη σύγχρονη πραγματικότητα, δημιούργησαν έργα από υλικά που καθημερινά καταλήγουν σε κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Οι δημιουργοί καταπιάστηκαν με τα ευρήματα του Μουσείου, τα μελέτησαν και με τη βοήθεια της εθελόντριας εικαστικού Αστάρτης Μαρκοπούλου, γέννησαν νέα έργα, όπου καθρεφτίζεται ο διάλογος ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο.

H δημιουργική διαδικασία έγινε αφορμή προβληματισμού γύρω από τις έννοιες «παλιό-καινούργιο», «χρήσιμο-άχρηστο», «πολύτιμο-ευτελές», «αποδεκτό- απορριπτέο», έτσι όπως γίνονται αντιληπτές στη σύγχρονη κοινωνία. Τα έργα της έκθεσης δείχνουν πώς η δημιουργική φαντασία και η φροντίδα μπορούν να δώσουν  δεύτερη ζωή σε εκ πρώτης όψεως άχρηστα και απαξιωμένα  υλικά, μετατρέποντάς τα σε αντικείμενα με καλλιτεχνικές αξιώσεις. Σε δεύτερο επίπεδο τα έργα αποτελούν ένα σχόλιο για τις διαδικασίες περιθωριοποίησης και αποκλεισμού ολόκληρων κοινωνικών ομάδων, όταν στερούνται ευκαιρίες βελτίωσης των όρων ζωής τους, υποστήριξης και ένταξης. 

Μετά τη στενή και γόνιμη εμπειρία συνεργασίας τους με τους αρχαιολόγους της ΛΗ΄ Εφορείας, τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ απευθύνουν μέσα από την έκθεση κάλεσμα στους νέους, ιδίως, ανθρώπους να προσεγγίσουν το Μουσείο ως έναν ζωντανό χώρο της πόλης, σημείο δημιουργίας, έμπνευσης, συνάντησης και διαλόγου. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για σχολεία και άλλες ομάδες.

Διάρκεια έκθεσης : 27 Σεπτέμβρη 2013– 31 Ιανουαρίου 2014
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Δευτέρα : 13:00-20:00
Καθημερινά : 08:00-20:00

Πληροφορίες: ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, Κουμουνδούρου 3 Καλαμάτα, 27210 32872  
e-mail:info@kethea-kyttaro.gr

ΛΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τηλ. 27210-63100, 26410, lhepka@culture.gr