Ανάγκη ενίσχυσης του εθνικού δικτύου υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της εξάρτησης


Τις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε σήμερα η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, όπου στεγάζονται νέες υπηρεσίες και προγράμματα  του οργανισμού για φυλακισμένους, αποφυλακισμένους και άστεγους χρήστες, καθώς και όσους αντιμετωπίζουν εκτός από την εξάρτηση και ψυχιατρικά προβλήματα.

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ τόνισαν ότι η ενίσχυση και επέκταση των προγραμμάτων απεξάρτησης και επανένταξης χρειάζεται να αποτελέσει προτεραιότητα σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνεται η χρήση ουσιών και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Τα προγράμματα απεξάρτησης δίνουν ουσιαστική διέξοδο στους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και εξοικονομούν πόρους, αφού η συμμετοχή σε αυτά κοστίζει έως και 6 φορές λιγότερο για την κοινωνία από την παραμονή των εξαρτημένων στη χρήση.

Το ΚΕΘΕΑ ζήτησε επίσης να επισπευστούν οι διαδικασίες συγκρότησης εθνικού σχεδίου  δράσης ενάντια στα ναρκωτικά, βάσει των διαδικασιών που προβλέπει ο 4139, ώστε να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να ανταποκριθεί στις αυξημένες  ανάγκες που γεννά η κρίση, καθώς και να εξασφαλιστούν από την πολιτεία οι απαραίτητοι πόροι και το προσωπικό στους φορείς που θα το υλοποιήσουν.

Η Υφυπουργός συνεχάρη το ΚΕΘΕΑ που σε μια τόσο δύσκολη κοινωνικο-οικονομική συγκυρία μπόρεσε να  προχωρήσει στη δημιουργία νέων προγραμμάτων  -εξασφαλίζοντας μάλιστα σημαντικό μέρος των πόρων από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης- τα οποία έρχονται να  καλύψουν σημαντικές ελλείψεις στη βόρεια Ελλάδα και αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ναρκωτικά για θεραπεία και επανένταξη έναντι της τιμωρίας και του εγκλεισμού. 

«Το Υπουργείο Υγείας» δήλωσε η Υφυπουργός Υγείας «θα προσπαθήσει, παρά τη δύσκολη συγκυρία, να διασφαλίσει και να ενισχύσει τις προϋποθέσεις απρόσκοπτης λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ως ενός από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής πολιτικής και στρατηγικής για τα ναρκωτικά»