Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες


Μηνύματα αλληλεγγύης φτάνουν από κάθε σημείο της χώρας από τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, οργανώνουν δράσεις, και δικτυώνονται με άλλους φορείς με στόχο να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες. Από τη Λέσβο μέχρι την Ειδομένη και τα Διαβατά και από τον Πειραιά μέχρι την Κρήτη το προσωπικό, τα μέλη, οι Σύλλογοι Οικογένειας και οι εθελοντές των θεραπευτικών προγραμμάτων συγκεντρώνουν και μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, πραγματοποιούν παρεμβάσεις στα σημεία συγκέντρωσης των προσφύγων και συμμετέχουν σε ευρύτερες συνεργασίες τοπικών φορέων για την ανακούφιση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της καθημερινότητάς τους.

Στο παραπάνω πλαίσιο τα θεραπευτικά προγράμματα συγκεντρώνουν ρούχα, κουβέρτες, τρόφιμα, φάρμακα κ.ά. με προορισμό τα σημεία εισόδου των προσφύγων στη χώρα ή τα σημεία στα οποία συγκεντρώνονται και διαμένουν προσωρινά, υποστηρίζουν τα παιδιά πραγματοποιώντας δράσεις ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης, βοηθούν στην επίτευξη στόχων, όπως η δημιουργία σχολείου στα Διαβατά, και συνεργάζονται για αυτό με οργανώσεις, όπως οι ΑΡΣΙΣ και Action Aid, με την τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά.

Τα μέλη των θεραπευτικών κοινοτήτων εμπλέκονται ενεργά σε αυτές τις δράσεις νιώθοντας την ανάγκη να δηλώσουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους και την αλληλεγγύη τους. Στις 8 του Απρίλη η μουσική ομάδα του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ ΕΞΑΝΤΑΣ θα φτιάξει με τα προσφυγόπουλα στον Πειραιά αυτοσχέδια μουσικά όργανα.