Ακόμα ένας απόφοιτος του ΚΕΘΕΑ στη φυλακή


Το δρόμο της φυλακής έδειξε σε απόφοιτο του ΚΕΘΕΑ καταδικαστική απόφαση για παραπτώματα που διέπραξε ενώ ήταν στη χρήση. Ο Γιώργος εδώ και 6 χρόνια καθαρός, οδηγείται στη φυλακή, γιατί δεν του αναγνωρίστηκε το προβλεπόμενο από το νόμο ελαφρυντικό της ολοκλήρωσης του θεραπευτικού προγράμματος. Η ποινή, 8 χρόνια κάθειρξη και 10.000 ευρώ πρόστιμο για κατοχή και πώληση ινδικής κάνναβης.

Η μη εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 4139/2013 έχει κατ’ επανάληψη οδηγήσει αποφοίτους θεραπευτικών προγραμμάτων στη φυλακή. Ωστόσο ο νόμος προβλέπει ρητά ότι η ολοκλήρωση θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης, μεταξύ άλλων, αποτελεί υποχρεωτικό λόγο αναστολής της εκτέλεσης των ποινών. Με άλλα λόγια ο νόμος αναγνωρίζει το θετικό αποτέλεσμα της θεραπείας και για το άτομο και για την κοινωνία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε οι απεξαρτημένοι να  επανεκκινήσουν τη ζωή τους.

Αυτή τη στιγμή η  μεγάλη προσπάθεια που έκανε ο Γιώργος και η οικογένειά του απαξιώνεται και τίθεται σε κίνδυνο, ενώ αμφισβητείται το έργο  των προγραμμάτων απεξάρτησης. Κάθε απόφαση που αντιμετωπίζει τους εξαρτημένους ως κοινούς εγκληματίες υποσκάπτει  το κίνητρό τους να ενταχθούν σε θεραπεία και έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας, γιατί ο εγκλεισμός αναπαράγει την υποτροπή και την παραβατικότητα. 

Ο Γιώργος στα 15 του χρόνια δοκίμασε χασίς, εξαρτήθηκε, και στα 21 του ζήτησε βοήθεια από το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ. Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα με επιτυχία και χωρίς υποτροπές, τελείωσε το σχολείο, αποκατέστησε τις φιλικές, προσωπικές και οικογενειακές του σχέσεις και βρήκε δουλειά. Από προχθές βρίσκεται στις φυλακές Αγίου Στεφάνου.

Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του 4139/2013 η περίπτωση του Γιώργου υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του, ώστε να γίνει πράξη το πνεύμα του που προτάσσει την επανένταξη έναντι της φυλάκισης. Αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την άμεση ενημέρωση και εκπαίδευση των δικαστικών στα θέματα του νόμου αλλά και όσον αφορά το έργο των θεραπευτικών οργανισμών. 

Δείτε σχετικές ανακοινώσεις:

Ανακοίνωση Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ 
Ανακοίνωση αποφοίτων ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ
Ανακοίνωση Δημάρχου Πατρέων
Ανακοίνωση Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ
Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης