3η ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΛΤΣΑΣ ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ


Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά η “Γιορτή της Σάλτσας” στη Θεραπευτική Κοινότητα ΙΘΑΚΗ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.  Μέλη, γονείς, εθελοντές, φίλοι και εργαζόμενοι του προγράμματος, από 3 έως 83 ετών, παρασκεύασαν και φέτος τη σάλτσα του χειμώνα, αξιοποιώντας τα προϊόντα του βιολογικού αγροκτήματος της Θεραπευτικής Κοινότητας.

Με σύνθημα και στόχο “παράγουμε το φαγητό που τρώμε”,  στο αγρόκτημα καλλιεργούνται σιτηρά και κηπευτικά που καλύπτουν τις ανάγκες του ΚΕΘΕΑ, δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη του προγράμματος απεξάρτησης να εκπαιδευτούν στη γεωργία και να αποκτήσουν την εμπειρία συνδυασμού πρωτογενούς και δευτερογενούς επεξεργασμένης  παραγωγής, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την αγροτική δραστηριότητα γενικότερα.

Μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής σιτηρών αξιοποιήθηκε για να γίνει αλεύρι, από το οποίο παρασκευάζεται καθημερινά το ψωμί της Θεραπευτικής Κοινότητας, αλλά και διάφορα είδη ζυμαρικών. Πρόκειται για πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα τα οποία έχουν παραχθεί με τρόπους που σέβονται την φύση και τον άνθρωπο τόσο ως παραγωγό όσο και ως καταναλωτή.

Στη Θεραπευτική Κοινότητα η δημιουργικότητα γίνεται αξία και στάση απέναντι στην απάθεια και την απομόνωση που φέρνει η εξάρτηση από ουσίες. Σε μια κοινωνία που ψάχνει τον βηματισμό της για να βρει διέξοδο από την οικονομική εξάρτηση, το μήνυμα αυτό ίσως να έχει και μια ευρύτερη σημασία.