ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ: 39 χρόνια προσφοράς με χιλιάδες αποδέκτες


Τα 39α γενέθλιά της γιορτάζει σε λίγες μέρες η Θεραπευτική Κοινότητα ΙΘΑΚΗ. Το διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα έχει υποστηρίξει όλα αυτά τα χρόνια 16.429 άτομα. Από αυτά 7.640 ήταν άνθρωποι με πρόβλημα εξάρτησης και 8.789 μέλη του στενού τους περιβάλλοντος.

Η πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 1145 του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ έχει καταγράψει 36.820 επαφές στα 21 χρόνια λειτουργίας της, κυρίως τηλεφωνικές αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το προφίλ ατόμων που ζήτησαν βοήθεια το 2021 για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ για το 2021, η ηρωίνη παραμένει η κύρια ουσία κατάχρησης για όσους ζητούν θεραπεία ( 45%) και ακολουθείται από την κάνναβη, που αφορά πλέον 1 στους/στις 4. Το 52% έχει κάνει έστω και μία φορά ενέσιμη χρήση ναρκωτικών στη ζωή του πριν ζητήσει βοήθεια από το πρόγραμμα. Η μέση ηλικία όσων προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ είναι τα 33 έτη, ενώ το 83% είναι άνδρες.

Παράλληλα, το 32 % των ανθρώπων, που ζητάνε βοήθεια το 2021 από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, δηλώνει πως έχει κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και το 41% κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα ψυχικής υγείας, που συνυπάρχει με το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Το 52% δεν κάνει καθόλου χρήση αλκοόλ και μόλις το 8% δεν καπνίζει τσιγάρο.

Όσον αφορά στην εμπλοκή με τον νόμο, των ανθρώπων που απευθύνθηκαν το 2021 στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, το 74% έχει συλληφθεί έστω μία φορά στη ζωή του, το 37 % έχει καταδικαστεί και το 19% έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Από το 1983 που ξεκίνησε σε πιλοτική βάση ως το πρώτο πρόγραμμα απεξάρτησης στη χώρα μας μέχρι σήμερα, το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ έχει εξελιχθεί σε ευρύ και πολύπλευρο δίκτυο υπηρεσιών.

Με εξειδικευμένες μονάδες υποστηρίζει ενήλικες με πρόβλημα ναρκωτικών, είτε μέσω θεραπείας διαμονής είτε εξωτερικής παρακολούθησης, καθώς και εφήβους-νεαρούς ενήλικες με διαφορετικά προβλήματα χρήσης και εξάρτησης, συμπεριλαμβανομένων  αυτών που συνδέονται με το αλκοόλ, τον τζόγο και το διαδίκτυο/gaming.

Για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες το 2021 εγκαινίασε μονάδα διπλής διάγνωσης για άτομα που αντιμετωπίζουν συγχρόνως θέματα εξαρτήσεων και ψυχικών διαταραχών, ενώ τα τελευταία χρόνια προσφέρει επίσης προγράμματα πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης και συμβουλευτικής σε δομές προσφύγων.

Το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στηρίζει την επανένταξη των μελών του στην κοινωνία με Τμήμα Εκπαίδευσης, αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας, εργαστήρι κεραμικής και ξυλουργείο, ενώ από τις αρχές του 2021 υλοποιεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης με έμφαση την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού για μέλη όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη.

Το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ συνεχίζει να δείχνει τον δρόμο σε όσους θέλουν να ζήσουν χωρίς εξαρτήσεις.