35 χρόνια ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ: Νέες ανάγκες, νέες υπηρεσίες


Τριανταπέντε χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, το πρώτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά στην Ελλάδα. Περίπου 7.000 χρήστες και 8.000 άτομα του στενού τους περιβάλλοντος υποστηρίχθηκαν από την ΙΘΑΚΗ μέχρι σήμερα, λαμβάνοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης, εκπαίδευσης-κατάρτισης, οικογενειακής θεραπείας.

Με την πάροδο των ετών τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ μεταβάλλονται. Στους ενήλικες έχει αυξηθεί το ποσοστό αυτών που ζητούν θεραπεία για τη χρήση κάνναβης, από 9% το 2007 σε 2017 το 38%. Οι μακροχρόνιοι χρήστες ηρωίνης και οποιοειδών παραμένουν η κύρια ομάδα συμμετεχόντων   στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και παρουσιάζουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Στις σημερινές συνθήκες μεγάλο στοίχημα παραμένει η εργασιακή τους αποκατάσταση, στην τελευταία φάση του προγράμματος, καθώς 7 στους 10 είναι άνεργοι, και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας όλο και πιο δυσχερείς.

Στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες που ζητούν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη ξεπερνά το 90%.  Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για νέους ανθρώπους που παραμένουν στην εκπαίδευση ή είναι ενταγμένοι στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία, αυξάνονται τα αιτήματα που αφορούν άλλες μορφές  εξάρτησης, όπως το αλκοόλ και το διαδίκτυο.

Την τελευταία δεκαετία, το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ έχει δημιουργήσει νέες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις νέες ανάγκες των εξαρτημένων, με προγράμματα διαμονής και εξωτερικής παρακολούθησης για ενήλικες, βραχύχρονης και μακρόχρονης διάρκειας, προγράμματα για εξαρτημένους γονείς, για εφήβους, για οικογένειες,  παραγωγικές μονάδες, σχολείο και κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης, δράσεις υποστήριξης στην αγορά εργασίας καθώς και τηλεφωνική γραμμή βοήθειας. Το δίκτυό του αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τα Γιαννιτσά, προσφέροντας θεραπευτική υποστήριξη για την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το διαδίκτυο.

Για τη συμπλήρωση των 35 χρόνων του το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ οργανώνει γιορτή γενεθλίων την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου θα πραγματοποιηθεί  και η τελετή ολοκλήρωσης της θεραπείας  των μελών της.

 

Πληροφορίες: Βασίλης Καλαμπαλίκης- Υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ
Τηλ: 2310-797662
Email: vasilisk@kethea-ithaki.gr