28 χρόνια ΙΘΑΚΗ


Δέκα χιλιάδες εξαρτημένοι, μέλη οικογενειών και φίλοι ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης έχουν περάσει από τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ από το ξεκίνημά του, το Νοέμβριο του 1983, μέχρι σήμερα. Η θεραπευτική κοινότητα Ιθάκη, στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, το πρώτο πρόγραμμα στη χώρα μας για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της εξάρτησης, συμπληρώνει 28 χρόνια λειτουργίας αποτελώντας πλέον ένα ανεπτυγμένο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης για ενήλικες. 

Από το Νοέμβριο του 1983 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011, συμμετείχαν στις δράσεις του Προγράμματος 4406 χρήστες ναρκωτικών ουσιών και 4494 συγγενείς και φίλοι εξαρτημένων ατόμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 για το προφίλ των ατόμων που προσέγγισαν τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ σε Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά και Κιλκίς, το 96% είναι έλληνες υπήκοοι, το 83% είναι άντρες και ο μέσος όρος ηλικίας τα 30 έτη. Σε σχέση με την εργασιακή κατάσταση, το 84% ήταν άνεργοι ενώ το 28% ήταν απόφοιτοι γυμνασίου και το 18% απόφοιτοι λυκείου. Περίπου οι 6 στους 10 ζουν με τη γονεϊκή τους οικογένεια. Οι 8 στους δέκα ξεκινούν την παράνομη χρήση με την κάνναβη κατά μέσο όρο στα 15 έτη. Οι 9 στους 10 αναφέρουν την ηρωίνη ως κύρια ουσία κατάχρησης την οποία ξεκινούν στα 19 έτη. Ο τρόπος χρήσης της κύριας ουσίας είναι για το 55%  η ένεση και για το 33% η   χρήση από τη μύτη. Οι  9 στους 10 έχουν συλληφθεί με μέσο όρο συλλήψεων τις οκτώ φορές ενώ το 67% έχει έστω και μία καταδικαστική απόφαση με μέσο όρο τις τέσσερις καταδίκες.

Το μοντέλο της θεραπευτικής κοινότητας διαμονής που εφαρμόζει το  ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ έχει ερευνητικά τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα και ως εκ τούτου παρέχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για την κοινωνία. Τα οφέλη συνδέονται με τη μείωση δεικτών, όπως η χρήση ουσιών, η παραβατικότητα, με τη βελτίωση της κατάστασής τους στους τομείς της υγείας και των κοινωνικών και προσωπικών σχέσεων, της εργασιακής απασχόλησης κ.ά. Δυστυχώς, η πρωτοφανής κοινωνικοοικονομική συγκυρία που διανύουμε, καθιστά δυσκολότερο το έργο του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, που απειλείται από τη συρρίκνωση των υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης. Ωστόσο, στις σημερινές συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση της χρήσης και του κοινωνικού αποκλεισμού, η αποδυνάμωση φορέων όπως το ΚΕΘΕΑ, που προσφέρουν ουσιαστικό έργο στον τομέα της απεξάρτησης, σημαίνει αύξηση των δαπανών στον τομέα της δημόσιας υγείας, της δίωξης και την απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, και στέρηση της ελπίδας από χιλιάδες χρήστες και μέλη οικογενειών.