26 αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί στηρίζουν το ΚΕΘΕΑ


Αθήνα,

Προσωπικές επιστολές προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Γεώργιο Παπανδρέου, απέστειλαν 26 επιφανείς ακαδημαϊκοί και επιστήμονες από όλον τον κόσμο με αφορμή την περικοπή της χρηματοδότησης του ΚΕΘΕΑ, την εφεδρεία και την ενδεχόμενη συγχώνευση με τον ΟΚΑΝΑ.

Το ΚΕΘΕΑ έχει αναπτύξει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με το θέμα των εξαρτήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2001 είναι ο πρώτος ελληνικός οργανισμός με συμβουλευτική σχέση σε θέματα ναρκωτικών με το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), ανήκει στους ειδικούς συνεργάτες της Διεύθυνσης Πληροφόρησης (DPI) του ΟΗΕ και μετέχει ενεργά σε διεθνείς οργανισμούς και fora που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Επίσης, είναι μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (WFTC), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (EFTC), της Διεθνούς Ομοσπονδίας μη Κυβερνητικών Oργανισμών για την Πρόληψη της Χρήσης Ουσιών (IFNGO),του διεθνούς δικτύου πρόληψης RADAR (Regional Alcohol and Drug Awareness Resource),του Διεθνούς Συμβουλίου για το Πρόβλημα του Αλκοόλ και των Εξαρτήσεων (ICAA), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οικογενειακής Θεραπείας (ΕFTA), του ευρωπαϊκού δικτύου ENA για τις εξαρτήσεις (European Network of Addiction),της Διάσκεψης  των ΜΚΟ με Συμβουλευτική Σχέση με τον ΟΗΕ (CοNGO),της Επιτροπής των ΜΚΟ στη Βιέννη για τα Ναρκωτικά (VNGOC).

Στις επιστολές, καθηγητές πανεπιστημίου, ψυχολόγοι, ψυχίατροι και διακεκριμένες προσωπικότητες του χώρου των εξαρτήσεων και των θεραπευτικών κοινοτήτων επαινούν το θεραπευτικό και εκαπιδευτικό έργο του ΚΕΘΕΑ, τον επαγγελματισμό που διακρίνει τα στελέχη του, αλλά και την ικανότητά του να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες με το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.

Το ΚΕΘΕΑ τους ευχαριστεί όλους για την έμπρακτη συμπαράστασή τους.

Για να διαβάσετε ολόκληρες τις επιστολές κάντε κλικ στο ενεργό link.

«Το ΚΕΘΕΑ αποτελεί την πιο αποτελεσματική και καινοτόμο θεραπευτική πρόταση  στον τομέα των εξαρτήσεων  σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»
David Α. Deitch PhD, Καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής και Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας, Εκπαίδευσης και Εφαρμογών για τις Εξαρτήσεις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, San Diego. (ΗΠΑ)

«Το ΚΕΘΕΑ χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις ΗΠΑ και αποτελεί πρότυπο για παρόμοιους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.»
Dr. George De Leon, καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας για τις Θεραπευτικές Κοινότητες των ΗΠΑ,. (ΗΠΑ)

«Ο οργανισμός έχει διεθνή φήμη για την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών του και πλήρη επίγνωση της ανάγκης να παρέχει υπηρεσίες με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο.»
Dr. Brown, καθηγήτρια Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής και Αντιπρύτανης Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, San Diego. (ΗΠΑ)

«Το ΚΕΘΕΑ αναγνωρίζεται διεθνώς ως πρότυπο για τις οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες που προσφέρει στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους.»
Thomas Babor, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινοτικής Ιατρικής και Υπηρεσιών Υγείας του Τομέα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Connecticut, εκδότης του διεθνούς περιοδικού ADDICTION. (ΗΠΑ)

«Έχω εντυπωσιαστεί από το έργο του ΚΕΘΕΑ στον τομέα αντιμετώπισης της εξάρτησης στη χώρα σας.»
Thomas Kosten, καθηγητής των Τμημάτων Ψυχιατρικών και Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Baylor, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Yale. (ΗΠΑ)

«Είναι πολύ σημαντικό για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, το ΚΕΘΕΑ να είναι σε θέση να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες σε αυτά τα άτομα.»
Kevin Knight, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τομέα Ερευνών Ποινικής Δικαιοσύνης του Ινστιτούτου Ιατρικής της Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Texas Christian. (ΗΠΑ)

«Χωρίς αμφιβολία το ΚΕΘΕΑ είναι ένας από τους πολλούς εθνικούς θησαυρούς και ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους το έθνος σας θα έπρεπε να είναι περήφανο.»
Dr. Igor Koutsenok, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στον Τομέα Ψυχιατρικής  και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για την Εγκληματικότητα και τις Εξαρτήσεις, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο. (ΗΠΑ)

«Κατατάσσω το ΚΕΘΕΑ στην ανώτερη κατηγορία ως έναν οικονομικά αποτελεσματικό πάροχο υπηρεσιών.»
Griffith Edwards, ομότιμος Καθηγητής Εξαρτητικής Συμπεριφοράς στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Αγγλία)

 

«Να είστε προσεκτικοί κατά τη λήψη δραστικών μέτρων που αφορούν περικοπές σε οργανισμούς που προσφέρουν υπηρεσίες ζωής, με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο, όπως το ΚΕΘΕΑ.»
Gerard M. Schippers, Καθηγητής Εξαρτητικών Συμπεριφορών και Αξιολόγησης της Θεραπείας στο Amsterdam Institute for Addiction Research. (Ολλανδία)

«Η περικοπή της χρηματοδότησης του ΚΕΘΕΑ αυτή τη στιγμή το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει το κόστος σε άλλους τομείς (π.χ. αστυνόμευση, φυλακή, νοσοκομεία).»
Alex Stevens, Καθηγητής Ποινικής Δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Kent. (Αγγλία)

 

«Ο περιορισμός του προβλήματος των ναρκωτικών απαιτεί κοινωνική πολιτική, η οποία να αναγνωρίζει τα δικαιώματα των χρηστών ναρκωτικών και των οικογενειών τους σε θεραπεία και κοινωνική επανένταξη και την αξία που έχει μακροπρόθεσμα για το κοινωνικό σύνολο το να παρέχεται αυτή η δυνατότητα.»
Betsy Thom, κοινωνιολόγος, Καθηγήτρια Πολιτικής για την Υγεία. (Αγγλία)

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάνουν την καλύτερη διαχείριση των  πόρων που έχουν στη διάθεσή τους και ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό τους θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητά τους να προσφέρουν επαρκείς υπηρεσίες στον ευάλωτο πληθυσμό των χρηστών.»
Gillian Tober, Επίτιμη Σύμβουλος της Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων, Διευθύντρια Θεραπευτικών Υπηρεσιών και Διευθύντρια Εκπαίδευσης του Leeds Addiction Unit. (Αγγλία)

«Αυτό που επιτυγχάνουν με τους ανθρώπους που υποστηρίζουν αποτελεί πηγή έμπνευσης  και τα προγράμματά τους θα πρέπει να είναι παράδειγμα  για τις υπηρεσίες απεξάρτησης από τα ναρκωτικά σε όλο τον κόσμο.»
Dr. Deirdre Moylan, ψυχολόγος, Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Επιμόρφωσης στην Εποπτεία Οργανισμών και συν-διευθύντρια του Διδακτορικού Προγράμματος Εποπτείας Οργανισμών. (Αγγλία)

«Χάρη στο πρωτοποριακό έργο των θεραπευτικών υπηρεσιών που παρέχει και της ποιότητας του προσωπικού του, το ΚΕΘΕΑ είναι αναμφίβολα ένας από τους τρεις πιο εκλεκτούς οργανισμούς θεραπευτικών κοινοτήτων (αν όχι ο πρώτος) παγκοσμίως.»
Giles Amado, Καθηγητής Οργανωτικής Ψυχοκοινωνιολογίας στην Επιχειρησιακή Σχολή HEC του Παρισιού. (Γαλλία)

«Η μείωση της χρηματοδότησης του ΚΕΘΕΑ σε αυτή τη φάση το μόνο που θα επιτύχει θα είναι να αυξήσει τις δαπάνες σε άλλες κρατικές δομές (π.χ. αστυνομία, φυλακές, νοσοκομεία).»
Eric Broekaert, ένας από τους ιδρυτές των Βέλγικων Θεραπευτικών Κοινοτήτων, καθηγητής Παιδαγωγικής και Ορθοπαιδαγωγικής και Πρόεδρος του τομέα Ορθοπαιδαγωγικής του Πανεπιστημίου της Γάνδης. (Βέλγιο)

«Το ΚΕΘΕΑ θεωρείται ηγετικός οργανισμός στον τομέα της έρευνας και της θεραπείας των εξαρτήσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.»
Anthony Slater, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων

«Το ΚΕΘΕΑ είναι ευρύτατα γνωστό διεθνώς για τις υψηλές προδιαγραφές των προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας που εφαρμόζει και για την επιστημονική έρευνα.»
Dr. Dirk Vandevelde, διευθυντής του Θεραπευτικού Προγράμματος De Kiem στο Βέλγιο και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. (Βέλγιο)

«Το ΚΕΘΕΑ είναι ένας από τους πιο έγκριτους οργανισμούς στον τομέα της τοξικοεξάρτησης στην Ευρώπη.»
Dr. Oriol Esuclies, ψυχολόγος και Διευθυντής του Proyecto Hombre στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. (Ισπανία)

«Ο ρόλος του ΚΕΘΕΑ στην ανάπτυξη του μοντέλου των θεραπευτικών κοινοτήτων στη Βουλγαρία και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι αδιαμφισβήτητος.»
Dr.
Peter Vassilev, ψυχίατρος. (Βουλγαρία)

———————————

ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Dr. David Deitch,
Em. Professor of Clinical Psychiatry
School of Medicine
Department of Psychiatry
Centre for Criminality and Addiction Research
Training and Application
www.ccarta.ucsd.edu
ddeitch@ucsd.edu
    
O David Α. Deitch PhD, είναι Καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής και Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας, Εκπαίδευσης και Εφαρμογών για τις Εξαρτήσεις (Center for Addiction Research, Training and Application – CARTA) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, San Diego. Πρόεδρος του Δικτύου Κέντρων Εκπαίδευσης στον Τομέα των Εξαρτήσεων (Addiction Training Centers – ATCs) και του Κέντρου Θεραπείας των Εξαρτήσεων (Center for Substance Abuse Treatment – CSAT). Το 1977 ήταν Διευθυντής του τομέα πρόληψης και επιθεώρησης των δραστηριοτήτων πρόληψης της χρήσης Ουσιών, στο Λευκό Οίκο (1977).
_________________________________________________________________________

Dear Prime Minister Papandreou,

I write to you in appeal for your reconsideration relative to the proposed significant reduction of the KETHEA budget. I recognize the gravity of your decision making in terms of the current crisis and I respect the compelling forces at work but I appeal for consideration because of the compelling interest to your society that KETHEA represents. In the course of my 50 year career In which I have consulted to ministries of health and justice throughout the world, one of the most rewarding relationships has been that of participating in the steady development of KETHEA’s broad and comprehensive treatment program which represent Europe’s most relevant and progressive treatment of addictive behavior. Certainly I know that you are sensitive to the countless families and individuals for which KETHEA has provided a sense of renewal and hope.

Throughout the last decade and more the leadership and staff of KETHEA have collaborated with leading worldwide scholars and institutions in building one of Europe’s most promising treatment agencies, which has operated with economic efficiency and cost effective outcomes. I urge you, while recognizing your difficulties, to show restraint in the severity of the proposed budget reductions. If they are severe my fear is that it will compromise their effort and its benefits to your citizenry.

We, in our university as well as the many significant other US and Europe Universities have delightfully shared in KETHEA’s ongoing staff and citizen education and development. These activities are deeply respected and internationally appreciated. While we recognize your decision making and planning in this crisis if you can show some restraint in the amount of reduction to KETHEA you can maintain an operation of national pride and world respect. To reduce their budget further in light of how economically efficient they have operated may dismantle its effectiveness. To compromise this would be a grave loss to Greece.

In all sincerity and sensitivity to your horrific fiscal crisis.
_________________________________________________________________________

Αξιότιμε κύριε  Πρωθυπουργέ,

Γράφω για να σας ζητήσω να επανεξετάσετε την προτεινόμενη δραστική περικοπή του προϋπολογισμού του ΚΕΘΕΑ. Αναγνωρίζω τη σοβαρότητα της απόφασής, δεδομένης της σημερινής κρίσης, και τους σοβαρούς λόγους που συνδέονται με αυτήν, ωστόσο κάνω έκκληση να επανεξετάσετε το ζήτημα, λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει για την κοινωνία σας το έργο του ΚΕΘΕΑ. Στη διάρκεια της 50ετούς καριέρας μου διετέλεσα σύμβουλος υπουργείων υγείας και δικαιοσύνης σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια από τις μεγαλύτερες ανταμοιβές  ήταν η συμμετοχή μου στη σταθερή ανάπτυξη του ευρέος και  ολοκληρωμένου προγράμματος  του ΚΕΘΕΑ, το οποίο αποτελεί την πιο αποτελεσματική και καινοτόμο θεραπευτική πρόταση  στον τομέα των εξαρτήσεων  σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαι σίγουρος για την ευαισθησία σας απέναντι στο γεγονός ότι το ΚΕΘΕΑ έχει προσφέρει ελπίδα και μία νέα ευκαιρία για ζωή σε αμέτρητες οικογένειες και άτομα.

Εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία  η ηγεσία και το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ έχουν συνεργαστεί με κορυφαίους ερευνητές και φορείς παγκοσμίως, προκειμένου να οικοδομήσουν ένα από τα πιο υποσχόμενα δίκτυα θεραπευτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, το οποίο είναι οικονομικά υγιές και έχει να επιδείξει ουσιαστικά αποτελέσματα. Σας καλώ, αν και αναγνωρίζω τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, να περιορίσετε την προτεινόμενη δριμεία περικοπή του προϋπολογισμού του ΚΕΘΕΑ. Αν οι περικοπές είναι εκταταμένες, πολύ φοβάμαι  ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η προσπάθεια του οργανισμού και τα οφέλη του στους πολίτες σας.

Εμείς στο Πανεπιστήμιό μας καθώς και συνάδελφοι από πολλά άλλα αξιόλογα  πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, έχουμε, με μεγάλη μας ευχαρίστηση,  συμμετάσχει μαζί με το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ σε δράσεις εκπαίδευσης και εξέλιξης. Οι δραστηριότητες  αυτές χαίρουν μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης διεθνώς. Ενώ αναγνωρίζουμε το δικαίωμά σας να λαμβάνετε αποφάσεις και να χαράσσετε στρατηγική κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, αν καταφέρετε να μειώστε το ποσοστό περικοπής του προϋπολογισμού του ΚΕΘΕΑ, θα μπορέσετε να διατηρήσετε έναν οργανισμό που έχει κερδίσει το σεβασμό παγκοσμίως και σας κάνει εθνικά υπερήφανους. Η περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού του, δεδομένου ότι τόσο καιρό ήταν οικονομικά αποδοτικό, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητά του. Αν προσχωρήσετε σε μια τέτοια επιλογή, αυτή θα σημάνει  μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα.

Με ειλικρινή κατανόηση για τη μεγάλη δημοσιονομική κρίση που διανύετε.
_________________________________________________________________________

Dr. George De Leon,
Chair of KETHEA International Evaluation Committee
Clinical Professor of Psychiatry,
New York University
School of Medicine, NY, USA
geodeleon@aol.com    

Ο Dr. George De Leon είναι Διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας για τις Θεραπευτικές Κοινότητες (Centre for Therapeutic Community Research – CTCR)του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης (National Development and Research Institutes – NDRI) των ΗΠΑ και καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Πολυβραβευμένος και αναγνωρισμένος διεθνώς ως κορυφαία μορφή στην έρευνα των Θεραπευτικών Κοινοτήτων.

Ο Dr. George De Leon βραβεύτηκε με το Pacesetter Award από το National Institute of Drug Abuse (NIDA) για την εξέχουσα προσφορά του στο τομέα της έρευνας της χρήσης ουσιών και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη και Εκλεγμένος Πρόεδρος του Νέου Τομέα Εξάρτησης (New Division 50 on Addictions) της Ένωσης Αμερικανών Ψυχολόγων (American Psychological Association). 
_________________________________________________________________________

Mr. Prime Minister,

This comment is in support of the extraordinary work of KETHEA. KETHEA has a long history of successfully providing rehabilitative and human services to those most troubled in society, including adult and adolescent substance abusers, the homeless, the mentally ill and those in criminal justice. Of critical importance is that KETHEA is not only effective in improving the lives of individuals and their families, but produces impressive cost benefits to society. These facts should be considered in decisions concerning budgetary reductions. It should also be stressed that KETHEA is highly regarded in the USA and provides a model for similar organizations worldwide.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αυτό το σχόλιο γίνεται για να στηρίξει το εξαιρετικό έργο του ΚΕΘΕΑ. Το ΚΕΘΕΑ έχει μια μακρά επιτυχημένη ιστορία στην παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης και  θεραπείας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, συμπεριλαμβανομένων ενηλίκων και εφήβων χρηστών ναρκωτικών, αστέγων, ψυχικά ασθενών και εκείνων που βρίσκονται στις φυλακές. Είναι κρίσιμης σημασία το γεγονός ότι το ΚΕΘΕΑ δεν είναι μόνο αποτελεσματικό στο να βελτιώνει τη ζωή των χρηστών και των οικογενειών τους, αλλά έχει εντυπωσιακά οφέλη όσον αφορά τη μείωση του κόστους για την κοινωνία. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να εξεταστούν όταν λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν περικοπές στο  προϋπολογισμό του. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι το ΚΕΘΕΑ χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις ΗΠΑ και αποτελεί πρότυπο για παρόμοιους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.
_________________________________________________________________________


Sandra Brown, PhD
,
Professor of Psychology and Psychiatry
Vice Chancellor for Research
University of California, San Diego
sandrabrown@ucsd.edu
    
H Dr. Brown είναι καθηγήτρια Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής και Αντιπρύτανης Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, San Diego. Στη διάρκεια των 20 ετών που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια έχει διδάξει στον τομέα της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή και παράλληλα έχει συντονίσει πλήθος κλινικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων. Η Dr. Brown είναι επίσης Πρόεδρος του τομέα ψυχολογίας των υπηρεσιών υγείας για βετεράνους στην περιοχή του San Diego. 
_________________________________________________________________________


Mr. Prime Minister,

As a Professor from the University of California San Diego I have seen first hand some of the strong training and service programs provided by KETHEA.  In fact I have provided a small amount of training through this program in the past and am aware of the efforts to utilize the best and most current research and clinical service information to assist citizens of Greece.  This program has an international reputation for high quality services, is very conscious of the need to provide services in a most cost effective manner.  In fact the procedures they use have demonstrated cost savings in other countries where they have been studied. During this difficult economic time, it makes sense to preserve those programs that save the country money in both the short and long run.  I urge you to attend to this and preserve the funding available to KETHEA.
_________________________________________________________________________

Ως καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο έχω δει από πρώτο χέρι μερικά από τα αξιόλογα προγράμματα θεραπείας της εξάρτησης και εκπαίδευσης επαγγελματιών που παρέχονται από το ΚΕΘΕΑ. Για την ακρίβεια έχω συμμετάσχει ως εκπαιδεύτρια στο παρελθόν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και γνωρίζω τις προσπάθειες που κάνει, ώστε να αξιοποιεί τα εγκυρότερα  και πιο πρόσφατα δεδομένα της έρευνας και της κλινικής πρακτικής, προκειμένου να υποστηρίξει τους εξαρτημένους στην Ελλάδα. Αυτός ο οργανισμός έχει διεθνή φήμη για την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών του και πλήρη επίγνωση της ανάγκης να παρέχει υπηρεσίες με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Πράγματι η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί έχει αποδειχτεί, σύμφωνα με μελέτες, ότι εξοικονομεί πόρους και σε άλλες χώρες όπου εφαρμόζεται.  

Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας έχει νόημα να διασφαλίζει κανείς τη βιωσιμότητα αυτών των προγραμμάτων που εξοικονομούν χρήματα για τη χώρα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο μακροπρόθεσμα. Σας εφιστώ την προσοχή σε αυτό και σας καλώ να συνεχίσετε να επιχορηγείτε το ΚΕΘΕΑ.

Με εκτίμηση
_________________________________________________________________________

Thomas F. Babor, PhD, MPH
Professor and Chairman
Department of Community Medicine & Health Care
University of Connecticut
School of Medicine
Farmington, USA
babor@nso.uchc.edu
    
Ο Thomas Babor είναι Πρόεδρος του Τμήματος Κοινοτικής Ιατρικής και Υπηρεσιών Υγείας του Τομέα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Connecticut καθώς και εκδότης του διεθνούς περιοδικού ADDICTION στις Η.Π.Α. Ο Dr. Babor διδάσκει ψυχιατρική επιδημιολογία, ενώ επί σειρά ετών εκπαίδευε μεταδιδακτορικούς ερευνητές στην κοινωνική ψυχιατρική στην Ιατρική Σχολή του Harvard University και διεύθυνε τον τομέα της κοινωνικής έρευνας στο Ερευνητικό Κέντρο για το Αλκοόλ και τα Ναρκωτικά στο Νοσοκομείο McLean στο Belmont. Επίσης, διετέλεσε επιστημονικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου για το αλκοόλ και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Connecticut.

_________________________________________________________________________

Dear Mr. Prime Minister:

I am writing to urge your support for KETHEA, a non-profit, non-governmental therapeutic organisation that has been operating in Greek communities for almost 30 years. KETHEA is recognized internationally as a model for cost-effective services for patients and families affected by drug dependence. KETHEA offers its services to more than 3,000 persons each year, thanks to a nation-wide network of services, and is also active in prevention of drug abuse and the dissemination of scientific research.
I recently learned that KETHEA was being threatened by budget cuts that would severely restrict its ability to provide rehabilitation for the thousands of people affected by drug dependence in Greece. Although I recognize the need for austerity measures in your country, this is one area where the reduction in services vital to treat and prevent drug abuse would result in greater societal costs. I therefore urge you to ask the Greek Ministry of Health to spare this program from the proposed budget cuts.

_________________________________________________________________________

Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας γράφω προκειμένου να ζητήσω την υποστήριξή σας για το ΚΕΘΕΑ, ένα μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό θεραπευτικό οργανισμό που λειτουργεί στην ελληνική κοινωνία εδώ και 30 περίπου χρόνια. Το ΚΕΘΕΑ αναγνωρίζεται διεθνώς ως πρότυπο για τις οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες που προσφέρει στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους. Το ΚΕΘΕΑ παρέχει τις υπηρεσίες του σε περισσότερα από 3.000 άτομα κάθε χρόνο, χάρη σε ένα πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών, και δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της πρόληψης της χρήσης και της διάδοσης της επιστημονικής έρευνας.
Πρόσφατα έμαθα ότι ΚΕΘΕΑ απειλείται με περικοπές στον προϋπολογισμό του, γεγονός που θα περιορίσει σημαντικά την ικανότητά του να μεριμνά για τη θεραπεία χιλιάδων ανθρώπων που υποφέρουν από την εξάρτηση από τα ναρκωτικά στην Ελλάδα. Αν και αναγνωρίζω την ανάγκη να παρθούν μέτρα λιτότητας στη χώρα σας, οι περικοπές στην παροχή υπηρεσιών ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία και την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες δαπάνες. Γι 'αυτό θα σας παρακαλούσα να ζητήσετε από το ελληνικό Υπουργείο Υγείας να εξαιρέσει αυτόν τον οργανισμό από τις προτεινόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό.
_________________________________________________________________________

Thomas R. Kosten MD
JH Waggoner Professor & Assoc VP & Dean for Research
Baylor College of Medicine
Associate Chief of Staff – Research, VAMC
Houston, TX 77030
713-794-7032 off
713 632 4726  VAMC cell
kosten@bcm.edu
    
Ο Thomas Kosten είναι καθηγητής των Τμημάτων Ψυχιατρικών και Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Baylor και διετέλεσε καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Yale.  Είναι επίσης ιδρυτής του Τομέα Εξάρτησης από Ουσίες του Baylor και του Πανεπιστημίου Yale. Διετέλεσε εμπειρογνώμονας στο Αμερικάνικο Κοινοβούλιο και επισκέπτης καθηγητής στην Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ελλάδα (ΚΕΘΕΑ), στην Κίνα και στον Καναδά. Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Τομέα Συνεχούς Εκπαίδευσης στην Ψυχιατρική των Εξαρτήσεων της Αμερικάνικης Ένωσης της Ψυχιατρικής και Νευρολογίας. Είναι επιφανές μέλος της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Ένωσης και του Αμερικανικού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας, πρώην Πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ψυχιατρικής των Εξαρτήσεων και Πρόεδρος του Κολλεγίου για τα προβλήματα εξάρτησης από τα ναρκωτικά. Έχει λάβει σημαντικά βραβεία για την κλινική του έρευνα, είναι εκδότης δύο επιστημονικών περιοδικών για την κατάχρηση ουσιών, καθώς και μέλος του συμβουλίου του αμερικάνικου περιοδικού Ψυχιατρικής

_________________________________________________________________________

Mr. Prime Minister

Due to financial crisis we have heard from the Ministry of Health that they are trying to cut down KETHEA budget. I visited Greece as a Professor at your medical schools over the past 25 years and was impressed by the works that  KETHEA has done to address the addictions problems in your country.  I am therefore writing to overcome this crisis by writing directly to you, the Prime Minister of Greece in support of their work.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Υγείας ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης γίνεται προσπάθεια να περικοπεί ο προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ. Τα τελευταία 25 χρόνια έχω επισκεφτεί τις ιατρικές σχολές της Ελλάδας ως καθηγητής και έχω εντυπωσιαστεί από το έργο του ΚΕΘΕΑ στον τομέα αντιμετώπισης της εξάρτησης στη χώρα σας. Για το λόγο αυτό, απευθύνομαι γραπτώς απευθείας σε εσάς, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, προκειμένου να στηρίξετε το έργο του ΚΕΘΕΑ. 

_________________________________________________________________________

Kevin Knight
,
Associate Director for Criminal Justice Studies,
Institute of Behavioural Medicine,
Texas Christian University, USA,  
k.knight@tcu.edu    

Ο Kevin Knight είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του Τομέα Ερευνών Ποινικής Δικαιοσύνης του Ινστιτούτου Ιατρικής της Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Texas Christian. Ο Dr. Knight έχει διεξάγει σειρά μελετών για την αξιολόγηση και τα αποτελέσματα της θεραπείας καθώς και την αξιολόγηση των συστημάτων στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος. Στη παρούσα φάση συντονίζει τη μελέτη για την θεραπεία της εξάρτησης στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος, η οποία χρηματοδοτείται από το Εθνικό Κέντρο μελέτης των Εξαρτήσεων (NIDA), ενώ έχει εργαστεί συστηματικά με τον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Dr. Knight διετέλεσε μέλος της συντακτικής ομάδας πολλών επιστημονικών περιοδικών συμπεριλαμβανομένης και της έκθεσης για τους παραβάτες εξαρτημένους χρήστες ουσιών, της οποίας ήταν συν-εκδότης. Παράλληλα συμμετέχει σε συμβουλευτικές επιτροπές διαφορετικών οργανισμών που ασχολούνται με την κατάχρηση ουσιών και τα σχετικά ζητήματα πολιτικής.

_________________________________________________________________________

Mr. Prime Minister

As a Professor and Research Scientist in the USA, I'm very concerned over the possibility of Therapy Center for Dependent Individuals-KETHEA not receiving the funding they need to provide services to help drug addicted individuals.  I have had the good fortune to lecture at KETHEA four times in the past and have had the opportunity to see firsthand the great job they do at helping drug addicted persons and their families overcome the terrible problems associated with addiction.  My own studies have shown that the investment in these types of services result in long term cost savings through reduced crime and drug use.  It is critically important for Greece's public safety and public health that KETHEA be able to continue to provide services to these individuals.  I would be happy to discuss the research that supports agencies like KETHEA if desired.

_________________________________________________________________________

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ως καθηγητής και ερευνητής στις ΗΠΑ, είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πιθανότητα να μη λάβει το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) τη χρηματοδότηση που χρειάζεται, ώστε να παρέχει υπηρεσίες στους εξαρτημένους από ουσίες. Είχα την τύχη να διδάξω στο ΚΕΘΕΑ τέσσερις φορές κατά το παρελθόν και να διαπιστώσω από πρώτο χέρι την καλή δουλειά που κάνει στο να παρέχει βοήθεια στους εξαρτημένους από ναρκωτικά και στις οικογένειές τους, ώστε να ξεπεράσουν τα τρομερά προβλήματα που σχετίζονται με τον εθισμό. Έρευνες που έχω διεξαγάγει εγώ ο ίδιος δείχνουν ότι η επένδυση πόρων σε αυτό το είδος υπηρεσιών οδηγεί μακροπρόθεσμα σε μείωση του κόστους, μέσω της μείωσης της εγκληματικότητας και της χρήσης ναρκωτικών. Είναι πολύ σημαντικό για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, το ΚΕΘΕΑ να είναι σε θέση να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες σε αυτά τα άτομα. Θα ήμουν ευτυχής να συζητήσω μαζί σας για τα ερευνητικά δεδομένα που συνηγορούν υπέρ της λειτουργίας υπηρεσιών όπως το ΚΕΘΕΑ, στην περίπτωση που το επιθυμείτε. 

_________________________________________________________________________

Igor Koutsenok, MD, MS
Associate Professor of Psychiatry,
University of California San Diego,
Department of Psychiatry,
Director, Center for Criminality & Addiction Research,
Training & Application (CCARTA)
5060 Shoreham Place, Suite 200, San Diego, CA 92122
office phone: 858/334 4602, cell:858/699 3809
www.ccarta.com

O Dr. Igor Koutsenok είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στον Τομέα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για την Εγκληματικότητα και τις Εξαρτήσεις του ίδιου πανεπιστημίου. Ο Dr. Koutsenok στην περίοδο 1994-1996 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου στον Τμήμα Εξαρτητικών Συμπεριφορών και Ψυχολογικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου St. George. Από το 1997 εντάχθηκε στο επιστημονικό δυναμικό του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο ενώ από το 2007 διευθύνει το Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης και Εφαρμογής για την Αντιμετώπισης της Εγκληματικότητας και των Εξαρτήσεων. Παράλληλα είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Θεραπείας Εξαρτημένων Παραβατών και έχει κληθεί ως ειδικός από πολλούς διεθνείς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

_________________________________________________________________________

Dear Mr. Prime-Minister;

It is with great concern I am writing to you in relation to the recent information about the planned budget reduction for the KETHEA – one of the European leading organizations in substance abuse and mental health prevention, treatment, and research.  In the last several years I had a great pleasure of assisting KETHEA in strengthening their training and education programs, and I have always been impressed by the extent and quality of care provided by this organization. Without doubts KETHEA is one of the many Greek national treasures and one of the many reasons for your nation to be proud with its achievements.  I certainly appreciate the fact that your nation is going through a severe financial crisis and the need for drastic fiscal measures is obvious. However, cutting the budget for substance abuse treatment and prevention is unlikely to give you any financial relieve. The data from multiple experiences worldwide clearly suggest just the opposite – such measure typically results in rapid and significant increase in spending on increased mortality, use of public services, health cost, loss of productivity, crime, and multiple other public health and public safety concerns. It is important to mention that such increase in spending is likely to occur very soon, probably even within the same fiscal year. Therefore I believe that the benefits of having KETHEA functional and operational by far outweigh the cost.  
I will be happy to provide you with any additional information or assistance.

Thank you for your consideration.
_________________________________________________________________________

Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Μου έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία οι πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη περικοπή του προϋπολογισμού του ΚΕΘΕΑ – ενός από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς που ηγείται στον τομέα αντιμετώπισης της κατάχρησης ουσιών, της πρόληψης της ψυχικής υγείας, της θεραπείας και της έρευνας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών είχα τη μεγάλη χαρά να βοηθήσω το ΚΕΘΕΑ ενισχύοντας τα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης του, και πάντα εντυπωσιαζόμουν από την ευρύτητα και την ποιότητα της φροντίδας που παρέχει ο συγκεκριμένος οργανισμός. Χωρίς αμφιβολία το ΚΕΘΕΑ είναι ένας από τους πολλούς εθνικούς θησαυρούς και ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους το έθνος σας θα έπρεπε να είναι περήφανο.
Αντιλαμβάνομαι βέβαια το γεγονός ότι η χώρα σας διέρχεται μια σοβαρή οικονομική κρίση και είναι προφανής η ανάγκη για  λήψη δραστικών δημοσιονομικών μέτρων. Ωστόσο, η περικοπή του προϋπολογισμού στον τομέα της θεραπείας και της πρόληψης είναι απίθανο να σας προσφέρει οποιαδήποτε οικονομική ανακούφιση. Τα δεδομένα από πολλές ανάλογες περιπτώσεις παγκοσμίως δείχνουν με σαφήνεια ακριβώς το αντίθετο∙ το μέτρο αυτό συνήθως οδηγεί σε ταχεία και σημαντική αύξηση των δαπανών εξαιτίας της αύξησης της θνησιμότητας, της χρήσης των δημόσιων υπηρεσιών, του κόστους της υγείας, των απωλειών στην παραγωγικότητα, της εγκληματικότητας, καθώς και πολλών άλλων ζητημάτων δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αυτή η αύξηση των δαπανών είναι πιθανό να συμβεί πολύ σύντομα, ίσως ακόμα και μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι τα οφέλη της διατήρησης ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού ΚΕΘΕΑ αντισταθμίζουν κατά πολύ το κόστος.
Με μεγάλη μου χαρά να σας παρέχω τυχόν επιπρόσθετες πληροφορίες ή βοήθεια.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.


ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Griffith Edwards
CBE MA DSc DM FRCP FRCPsych FMedSci
Emeritus Professor of Addiction Behaviour
King’s College,
National Addiction Centre,
Institute of Psychiatry,
4 Windsor Walk, London,
grifsu31@gmail.com    

Ο Griffith Edwards είναι ομότιμος Καθηγητής Εξαρτητικής Συμπεριφοράς στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και ειδικός με αναγνωρισμένο διεθνώς κύρος σε θέματα εξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Είναι ιδρυτής του Εθνικού Κέντρου Εξαρτήσεων, εκδότης του διεθνούς φήμης επιστημονικού περιοδικού Addiction και σύμβουλος διαφόρων κρατών στον κόσμο, από τη Βολιβία έως τη Ρωσία και το Λευκό Οίκο. Ο καθηγητής Griffith Edwards είναι επιστήμων της ιατρικής που έχει μελετήσει το φαινόμενο των εξαρτήσεων για περισσότερα από 40 έτη.
_________________________________________________________________________

Dear Prime Minister,

Please excuse me for trespassing on your time, but I want to tell you why in my view your government should do everything possible to support KETHEA, the national addiction treatment provider, in difficult times.  I know that organisation well and have been privileged to visit its facilities.  In my view KETHEA is fortunate in having exceptional professional leadership.  Not only does it provide expert and compassionate care to the great personal benefit of the individuals that it seeks to help but I believe also that society benefits from many of these people being returned to productive employment.

Perhaps by way of personal background I should explain that I have acted on many occasions as consultant on drugs and alcohol for WHO, the EU and national governments.  On that basis I rate KETHEA in the highest category as a cost effective provider of services.
_________________________________________________________________________

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας ζητώ συγγνώμη που καταχρώμαι τον χρόνο σας, αλλά θέλω να σας εξηγήσω γιατί, κατά τη γνώμη μου, η κυβέρνησή σας θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηρίξει σε δύσκολους καιρούς το ΚΕΘΕΑ, τον οργανισμό που προσφέρει θεραπεία απεξάρτησης σε εθνικό επίπεδο. Ξέρω καλά τον οργανισμό και είχα το προνόμιο να επισκεφθώ τις εγκαταστάσεις του. Κατά την άποψή μου το ΚΕΘΕΑ έχει την τύχη να διαθέτει μία εξαιρετική διοίκηση. Όχι μόνο παρέχει εξειδικευμένη και αληθινή φροντίδα προς όφελος των ατόμων που προσπαθεί να υποστηρίζει, αλλά πιστεύω ότι ταυτόχρονα ωφελεί την κοινωνία καθώς πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους επιστρέφουν στην παραγωγική διαδικασία.
Θα ήθελα να σας εξηγήσω ότι εξαιτίας του επαγγελματικού μου υποβάθρου, έχω διατελέσει πολλές φορές σύμβουλος για  θέματα ναρκωτικών και αλκοόλ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην ΕΕ και σε επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων. Με βάση αυτή μου την εμπειρία, κατατάσσω το ΚΕΘΕΑ στην ανώτερη κατηγορία ως έναν οικονομικά αποτελεσματικό πάροχο υπηρεσιών. 
_________________________________________________________________________

Gerard M. Schippers, PhD
Professor of Addictive Behaviors and Treatment Evaluation
Amsterdam Institute for Addiction Research (AIAR)
Academic Medical Center-
Department of Psychiatry and Addiction
University of Amsterdam
The Netherlands
gschippers@xs4all.nl
    
Ο Gerard M. Schippers είναι Καθηγητής Εξαρτητικών Συμπεριφορών και Αξιολόγησης της Θεραπείας στο Amsterdam Institute for Addiction Research (AIAR), το οποίο υπάγεται στον Τομέα Ψυχιατρικής του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Amsterdam και του Κέντρου Θεραπείας των Εξαρτήσεων Jellinek στο Άμστερνταμ. Βασική του αποστολή είναι η ποιοτική παροχή υπηρεσιών στη θεραπεία των εξαρτήσεων και στη βάση των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων. Οι κυριότεροι τομείς ενδιαφέροντος του είναι η εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπειών, η  γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση και οι σύντομες παρεμβάσεις. Έχει εκδώσει βιβλία, (συν) συγγράψει πάνω από 150 άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει εποπτεύσει περισσότερους από 25 διδακτορικούς φοιτητές. Είναι επίσης εκδότης του περιοδικού « Dutch Journal Verslaving».
_________________________________________________________________________

I’m writing you to kindly ask your attention for the following. It is our firm belief that cutting down resources for the care and cure of people with addiction is not to be preferred. Even though the economic crisis calls for significant cuts it is important to sustain effective services for the treatment of drug addicts in communities and in prison. This policy will save the country money in both the short and long run. I would be happy to provide you with the scientific evidence available supporting this statement.

In this respect I would like to express my support for the work of KETHEA that has a long history of rehabilitative services to drug addicts and their families. KETHEA places great emphasis on training, supervision and cost-effective measures of treatment and also uses research for service and outcome evaluation. The services this organization provides ranks high in quality, as I was able to observe personally.

Pleased, be careful in taking too drastic measures in cutting down on life and moneysaving institutions like KETHEA.

Sincerely,
_________________________________________________________________________

Αγαπητέ κ. Παπανδρέου,

Σας γράφω προκειμένου να επιστήσω ευγενικά την προσοχή σας στο παρακάτω θέμα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι περικοπές των πόρων που σχετίζονται με τη φροντίδα και τη θεραπεία των ατόμων με εξάρτηση δεν ενδείκνυνται. Ακόμη και αν η οικονομική κρίση απαιτεί σημαντικές περικοπές, είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι αποτελεσματικές υπηρεσίες που προσφέρονται για τη θεραπεία των τοξικομανών στις θεραπευτικές κοινότητες και στη φυλακή. Μία τέτοια πολιτική θα εξοικονομήσει χρήματα στη χώρα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Με μεγάλη μου χαρά θα μπορούσα να σας παρέχω όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία που στηρίζουν αυτή τη δήλωση.

Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να εκφράσω την υποστήριξή μου στο έργο του ΚΕΘΕΑ που έχει μια μακρά ιστορία στην παροχή υπηρεσιών στους εξαρτημένους και στις οικογένειές τους. Το ΚΕΘΕΑ δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση, την εποπτεία και τη λήψη οικονομικώς αποδοτικών μέτρων για τη θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί την έρευνα για τις υπηρεσίες του και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του. Οι υπηρεσίες που παρέχει αυτός ο οργανισμός είναι υψηλής ποιότητας, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά.

Θα σας παρακαλούσα να είστε προσεκτικοί κατά τη λήψη δραστικών μέτρων που αφορούν περικοπές σε οργανισμούς που προσφέρουν υπηρεσίες ζωής, με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο, όπως το ΚΕΘΕΑ.

Με εκτίμηση
_________________________________________________________________________

Alex Stevens
Professor in Criminal Justice
University of Kent
Tel: +44 (0)1634 88 8988
Email: A.W.Stevens@kent.ac.uk
Twitter: @AlexStevensKent
Drugs, Crime and Public Health (Routledge 2011): http://www.routledge.com/books/details/9780415610674/
    
Ο Alex Stevens είναι καθηγητής Ποινικής Δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Kent. Τα βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική για τα ναρκωτικά, την εγκληματικότητα και τη δημόσια υγεία. Διετέλεσε Διευθυντής του Προγράμματος Connections [12] το οποίο είχε στόχο την πρόληψη της χρήσης ουσιών και της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Είναι μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη των Πολιτικών για τα Ναρκωτικά( International Society for the Study of Drug Policy [42]), μέλος της εκδοτικής ομάδας του επιστημονικού περιοδικού  Drugs: Education, Prevention and Policy [43] καθώς και μέλος της συντακτικής ομάδας του επιστημονικού περιοδικού British Journal of Criminology [44]

_________________________________________________________________________

Dear Prime Minister Papandreou,
 
I am worried to hear that your government is considering cutting funding to the valuable work of KETHEA in helping people who have drug problems to avoid drug use and crime.
 
I have worked with KETHEA intermittently since 1995 in a variety of European projects that have aimed to improve standards of drug treatment and HIV prevention. KETHEA has always been a very valuable partner in this work.

The work of providing drug treatment is valuable, not only in ensuring the fulfilment of the right to health that is enshrined in international treaties, but also in reducing the social and taxpayer costs of crime and infectious disease (as many academic studies have shown). To cut funding to KETHEA now would only increase costs to other parts of the state (e.g. police, prisons, hospitals).
 
For these reasons, I hope that funding to KETHEA can be protected in these hard financial times.

_________________________________________________________________________

Αξιότιμε κύριε  Πρωθυπουργέ,

Ανησυχώ που ακούω ότι η κυβέρνησή σας σκέφτεται να μειώσει τη χρηματοδότηση του πολύτιμου έργου που προσφέρει το ΚΕΘΕΑ, το οποίο υποστηρίζει χρήστες ναρκωτικών, με σκοπό τη θεραπεία τους και τη μείωση της παραβατικότητάς τους.

Συνεργάστηκα κατά διαστήματα με το ΚΕΘΕΑ από το 1995, με αφορμή μία σειρά από ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, που είχαν στόχο τη βελτίωση των προδιαγραφών της θεραπείας από τα ναρκωτικά και της πρόληψης του ιού HIV. Το ΚΕΘΕΑ ήταν πάντα ένας πολύτιμος συνεργάτης σε αυτό το έργο.
Το έργο της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά είναι πολύτιμο, όχι μόνο επειδή  διασφαλίζει το δικαίωμα στην υγεία, το οποίο κατοχυρώνεται από διεθνείς συνθήκες, αλλά επειδή μειώνει το κόστος για την κοινωνία και τους φορολογούμενους το οποίο προέρχεται από την εγκληματικότητα και τις μολυσματικές ασθένειες (όπως έχει αποδειχτεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες). Η περικοπή της χρηματοδότησης του ΚΕΘΕΑ αυτή τη στιγμή το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει το κόστος σε άλλους τομείς (π.χ. αστυνόμευση, φυλακή, νοσοκομεία). Για τους παραπάνω λόγους, ελπίζω ότι θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του  ΚΕΘΕΑ σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
_________________________________________________________________________

Betsy Thom
Professor of Health Policy
Head, Drug and Alcohol Research Centre
Middlesex University,
London, UK
b.thom@mdx.ac.uk
    
Η Betsy Thom είναι κοινωνιολόγος, Καθηγήτρια Πολιτικής για την Υγεία με ειδίκευση στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής για την κατάχρηση αλκοόλ και παράνομων ουσιών. Διδάσκει στη Σχολή Υγείας και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Middlesex της Αγγλίας. Παράλληλα συντονίζει το Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης για τα Ναρκωτικά και το Αλκοόλ το οποίο υλοποιείται με την συνεργασία των Πανεπιστημίων Aarhus της Δανίας, Ljubljana της Σλοβενίας και Universita del Piemonte Orientale A Avogardo της Ιταλίας και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus. Η Betsy Thom είναι εκδότης του Επιστημονικού Περιοδικού  Drugs: Education, Prevention and Policy [43] και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών Περιοδικών για τις Εξαρτήσεις ISAJE (International Substance Abuse Journals Editors). Η Betsy Thom είναι μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου της Pretoria στη Νότια Αφρική «Οικονομικό κόστος προβλημάτων που σχετίζονται με τη κατάχρηση ψυχοτρόπων ουσιών».
_________________________________________________________________________

Dear Prime Minister Papandreou,

As a Professor of Health Policy and a researcher in drugs and alcohol for the past thirty years, I am writing to express my support for the KETHEA drug treatment and education organisation. For many years, I have watched this organisation develop a strong, comprehensive approach to issues of drug misuse. Their programme, which emphases drug free treatment and the need to deal not just with drug use itself but also with the legal, educational, vocational, family and psychological problems of the drug users, is based on the best scientific evidence and is respected internationally. KETHEA recognises the need to provide appropriate services to drug users but also the importance of nurturing a well trained workforce and fostering awareness and knowledge about the problem and the evidence base of effective policy and practice.

I believe KETHEA's budget may now be cut and I feel this would be detrimental to the continuing development of their work and to maintaining the service they currently provide for drug users and their families. Containing and reducing the drug problem requires social policy which recognises the rights of drug users and their families to treatment and social integration and the long term value to society in offering them that opportunity.  

KETHEA's work is well known internationally and I would urge you to help them sustain the progress they have made.

_________________________________________________________________________

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ως καθηγήτρια της πολιτικής της υγείας  και ερευνήτρια στο πεδίο των ναρκωτικών και του αλκοόλ τα τελευταία τριάντα χρόνια, σας γράφω για να εκφράσω την υποστήριξή μου στο ΚΕΘΕΑ, τον οργανισμό θεραπείας και εκπαίδευσης στον τομέα των ναρκωτικών.

Για πολλά χρόνια παρακολουθώ τον οργανισμό να αναπτύσσει μια ισχυρή  ολοκληρωμένη προσέγγιση στα θεμάτων των εξαρτήσεων. Τα προγράμματά του, τα οποία δίνουν έμφαση στο «στεγνό» μοντέλο θεραπείας και ασχολούνται όχι  μόνο με τη χρήση ναρκωτικών, αλλά και με τα νομικά, εκπαιδευτικά, επαγγελματικά, οικογενειακά και ψυχολογικά προβλήματα των χρηστών, βασίζονται  στα καλύτερα επιστημονικά δεδομένα και έχουν κερδίσει το σεβασμό σε διεθνές επίπεδο. Το ΚΕΘΕΑ αναγνωρίζει την ανάγκη παροχής κατάλληλων υπηρεσιών προς τους χρήστες ναρκωτικών αλλά και τη σημασία ενός καλά εκπαιδευμένου προσωπικού, αλλά και προώθησης της ενημέρωσης και της γνώσης σχετικά με το πρόβλημα των εξαρτήσεων και τις τεκμηριωμένα αποτελεσματικές πολιτικές και πρακτικές.
Πιστεύω ότι, αν ο προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ περικοπεί, αυτό θα ήταν επιζήμιο στη  συνεχιζόμενη ανάπτυξη και διατήρηση των υπηρεσιών που προσφέρει αυτή τη στιγμή στους χρήστες ναρκωτικών και στις οικογένειές τους.

Ο περιορισμός του προβλήματος των ναρκωτικών απαιτεί κοινωνική πολιτική, η οποία να αναγνωρίζει τα δικαιώματα των χρηστών ναρκωτικών και των οικογενειών τους σε θεραπεία και κοινωνική επανένταξη και την αξία που έχει μακροπρόθεσμα για το κοινωνικό σύνολο το να παρέχεται αυτή η δυνατότητα.

Το έργο του ΚΕΘΕΑ είναι γνωστό διεθνώς και σας καλώ να το βοηθήσετε να συνεχίσει την πρόοδο που έχει σημειώσει.
_________________________________________________________________________


Gillian Tober
President
Society for the Study of Addiction
Honorary Consultant Psychologist
Clinical Service Manager
Leeds Addiction Unit, UK
www.addiction-ssa.org
gillian.tober@nhs.net

H Gillian Tober είναι Επίτιμη Σύμβουλος της Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων, Διευθύντρια Θεραπευτικών Υπηρεσιών και Διευθύντρια Εκπαίδευσης του Leeds Addiction Unit καθώς και Αν/ρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Η Gillian Tober είναι Πρόεδρος της Ένωσης για τη Μελέτη των Εξαρτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο (Society for the Study of Addiction: www.addiction-ssa.org ) η οποία εκδίδει το Διεθνούς φήμης επιστημονικό περιοδικό Addiction (www.addictionjournal.org)
_________________________________________________________________________


I understand that there is a threat to the budget for the KETHEA organisation which helps people with problems of alcohol and drug misuse in Greece. I have known this excellent organisation for many years and have been impressed with the breadth and scope of the contribution it makes to the growing problems of alcohol and drug misuse. The staff have ensured that they deliver interventions which are state of the art world wide, have a sound evidence base from which they ensure the best quality of training, supervision and practice.

They are forward looking in their approach which results in their continual pursuit of excellence and effectiveness, which includes cost effectiveness. They are responsible for the translation into Greek of our top ranking international journal Addiction and for providing good quality evidence for practice of their own. I have no doubt that they make the best use of the resources they have available to them, and would therefore suspect that cuts to their budget would be likely to have a serious impact on their ability to provide an adequate service to this needy population. If the needs of people with alcohol and drug addiction are not addressed in a therapeutic manner, there is good evidence that the cost to the state in health consequences, crime, family breakdown and adolescent behaviour disorders, including the development of alcohol and drug problems, is far greater.

I am the service manager of a large clinical organisation, the Leeds Addiction Unit, head of an addictions training department, a lead researcher and Associate Senior Lecturer at the University of Leeds. I am President of the Society for the Study of Addiction.

_________________________________________________________________________

Μαθαίνω ότι απειλούνται περικοπές στον  προϋπολογισμό του ΚΕΘΕΑ, του οργανισμού που υποστηρίζει άτομα που είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά στην Ελλάδα. Γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια αυτόν τον εξαιρετικό οργανισμό και έχω εντυπωσιαστεί με το ευρύτητας του πεδίου όπου δραστηριοποιείται, στοχεύοντας στη μείωση των προβλημάτων που συνδέονται με την κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών. Το προσωπικό του παρέχει υπηρεσίες που αποτελούν πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο και βασίζονται σε ερευνητικά στοιχεία τα οποία διασφαλίζουν την καλύτερη ποιότητα στην εκπαίδευση, την εποπτεία και την πρακτική.

Το προσωπικό του έχει υιοθετήσει μία προσέγγιση που κοιτάζει μπροστά, προσπαθώντας συνεχώς για αριστεία και αποτελεσματικότητα, στην οποία περιλαμβάνεται και η αποτελεσματικότητα σε σχέση με το κόστος των υπηρεσιών.

Ο οργανισμός είναι υπεύθυνος για τη μετάφραση στα ελληνικά του κορυφαίου διεθνούς  περιοδικού «Addiction» και για τη διάδοση καλών πρακτικών. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάνουν την καλύτερη διαχείριση των  πόρων που έχουν στη διάθεσή τους και κατά συνέπεια υποπτεύομαι ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό τους θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητά τους να προσφέρουν επαρκείς υπηρεσίες στον ευάλωτο πληθυσμό των χρηστών.  

Εάν οι ανάγκες των ατόμων που είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ και τις ουσίες δεν αντιμετωπίζονται με θεραπευτικό τρόπο, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν  ότι το κόστος για το κράτος, σε σχέση με την υγεία, την εγκληματικότητα, τη διάλυση της οικογένειας και τις εφηβικές διαταραχές στη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων και των προβλημάτων που σχετίζονται με την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Είμαι διευθύντρια ενός μεγάλου οργανισμού υγείας, της Μονάδας Εξαρτήσεων του Leeds, επικεφαλής του τμήματος Εκπαίδευσης για τις Εξαρτήσεις, επικεφαλής ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Επίσης, είμαι Πρόεδρος της Εταιρείας για τη μελέτη  των Εξαρτήσεων.
_________________________________________________________________________

Deindre Moylan
Clinical Director,
Adolescent Department, Tavistock Clinic, London NW3 5BA,
F. Co-Director, Tavistock Consultation Service, Tavistock Clinic, London NW3 5BA.
F. Director, MA and Doctorate programmes, 'Consultation and the Organisation' Tavistock Clinic and University of East London.  
deirdremoylan@tiscali.co.uk
    
Η Dr. Deirdre Moylan είναι ψυχολόγος, Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Επιμόρφωσης στην Εποπτεία Οργανισμών και συν-διευθύντρια του Διδακτορικού Προγράμματος Εποπτείας Οργανισμών. Ασκεί συμβουλευτική και εποπτεία σε ιδιωτικούς, δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις από τον τομέα της οικονομίας, της υγείας και της εκπαίδευσης. Ενδιαφέρεται για τη διαφορετικότητα, τη διεπιστημονικότητα και την πολύ-πολιτισμικότητα των ομάδων.
_________________________________________________________________________

Dear Mr Papandreou,

I am aware of Greece's financial difficulties – Ireland, where I now live, has similar problems. I understand that cuts need to be made.  However I read with dismay that cuts to the budget of KETHEA are among the proposals put forward.  I have visited KETHEA as part of their training and development programme, and I was very impressed by the work they were doing. I worked with many organisations in my career, and KETHEA was one of the most admirable I came across.   The staff were accomplished and professional,  careful and creative with their budget to ensure the best use was made of limited resources.  What they achieved with their clients was inspiring, and their programmes should be a template for drug addiction services throughout the world.   
This quality of work leads to long-term savings, not only of lives, but also monetary.  By rescuing young people from pernicious addictions, there are savings to the health service, by preventing the many illnesses that inevitable accompany a dangerous and self-destructive life-style; savings to social services, through supporting people in getting and keeping jobs, and becoming contributors to the economy rather than a drain on it; through education and life-style support, unwanted pregnancies are reduced, again leading to savings as children of addicts are frequently taken into the care of the state for their protection.  Cost of the penal institutions reduce as fewer addicts end up in prison; as you know many addicts turn to crime to get the money to buy their drugs.   
Just consider:  even 1 additional  addict in prison for two years, or 1 young child in care for 10 years, or 1 additional case of HIV infection with the associated prescriptions for life;  each would more than wipe out the savings made by cutting the budget of KETHEA.   
I urge you to re-consider the proposals for cutting budgets of such inspiring services that do so much to save lives and ultimately safe costs for your country.

Yours sincerely,
_________________________________________________________________________

Αγαπητέ κ. Παπανδρέου,

Έχω επίγνωση των οικονομικών δυσκολιών που περνά η Ελλάδα – η Ιρλανδία, στην οποία ζω σήμερα αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Καταλαβαίνω ότι οι περικοπές πρέπει να γίνουν. Ωστόσο, διάβασα με έκπληξη, ότι μεταξύ των περικοπών που έχουν προταθεί, είναι και κάποιες που αφορούν στον προϋπολογισμό του ΚΕΘΕΑ.

Έχω επισκεφθεί ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο προγραμμάτων του ανάπτυξης και εκπαίδευσής, και εντυπωσιάστηκα από τη δουλειά του. Έχω συνεργαστεί με πολλούς οργανισμούς στην καριέρα μου, και το ΚΕΘΕΑ είναι ένας από τους πιο αξιοθαύμαστους. Το προσωπικό του χαρακτηρίζεται από ικανότητα, επαγγελματισμό και είναι ιδιαίτερα δημιουργικό και προσεκτικό με τη διαχείριση του προϋπολογισμού που έχει στη διάθεσή του, ώστε να εξασφαλίζει τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων. Αυτό που επιτυγχάνουν με τους ανθρώπους που υποστηρίζουν αποτελεί πηγή έμπνευσης  και τα προγράμματά τους θα πρέπει να είναι παράδειγμα  για τις υπηρεσίες απεξάρτησης από τα ναρκωτικά σε όλο τον κόσμο.

Η ποιότητα της δουλειάς τους οδηγεί σε μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση πόρων, όχι μόνο ανθρώπινων αλλά και  χρηματικών. Με το να σώζουν τις ζωές νέων ανθρώπων από ολέθριους εθισμούς, προσφέρουν εξοικονόμηση πόρων στις υπηρεσίες υγείας και στην πρόληψη πολλών ασθενειών που αναπόφευκτα συνοδεύουν έναν επικίνδυνο και αυτοκαταστροφικό τρόπο ζωής. Εξοικονομούν πόρους στις κοινωνικές υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ανθρώπους στο να βρίσκουν και να διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους και να συνεισφέρουν έτσι στην οικονομία, χωρίς να αποτελούν «βάρος» για αυτήν.   

Μέσω της εκπαίδευσης και της συνεχούς υποστήριξης για αλλαγή τρόπου ζωής  που παρέχουν, μειώνονται οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, με αποτέλεσμα και πάλι την εξοικονόμηση πόρων, καθώς τα παιδιά των τοξικομανών συχνά τίθενται υπό τη μέριμνα της πολιτείας. Το κόστος των σωφρονιστικών ιδρυμάτων μειώνεται, καθώς λιγότεροι εξαρτημένοι καταλήγουν στη φυλακή. Όπως γνωρίζετε, πολλοί τοξικομανείς στρέφονται σε παραβατικές συμπεριφορές προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα για να αγοράσουν τη δόση τους.

Απλά σκεφτείτε: ακόμα και έναν παραπάνω εξαρτημένο στη φυλακή για δύο χρόνια, ή τη φροντίδα ενός μικρού παιδιού από το κράτος για 10 χρόνια, ή μία επιπλέον περίπτωση φορέα  HIV, ο οποίος πρέπει να λαμβάνει φάρμακα  για όλη του τη ζωή. Κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις θα ακύρωνε τις οικονομίες που θα πραγματοποιούνταν από την  περικοπή του προϋπολογισμού του ΚΕΘΕΑ.

Σας καλώ να επανεξετάσετε τις προτάσεις για περικοπή του προϋπολογισμού  τέτοιων εμπνευσμένων υπηρεσιών που κάνουν τόσα πολλά για να σώζουν ζωές και, τελικά, να διασφαλίζουν πόρους για τη χώρα σας.

Με εκτίμηση
_________________________________________________________________________

Gilles Amado,
Em. Professor of Organizational Socio-psychology
HEC Paris
www.hec.edu
78351 Jouy en Josas – France
amado@hec.fr    

Ο Giles Amado (Γαλλία), είναι Καθηγητής Οργανωτικής Ψυχοκοινωνιολογίας στην Επιχειρησιακή Σχολή HEC του Παρισιού της οποίας τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ειδίκευσης MBA βαθμολόγησαν οι Financial Times για το 2011 ως πρώτα στον κόσμο (www.hec.edu).

Τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα του Gilles Amado περιλαμβάνουν την έρευνα και την εκπαίδευση σε θέματα δυναμικής των ομάδων, ηγεσίας, οργανωτικής αλλαγής, πολιτισμικών διαστάσεων της διοίκησης και εφαρμογής της ψυχαναλυτικής θεωρίας στην κατανόηση της λειτουργίας των οργανισμών.
_________________________________________________________________________

Dear Mr Prime Minister,

I am taking the freedom of writing to you about KETHEA, the greek therapeutic community for drug addicts, as I have heard that, because of the economic difficulties of your country, the Ministry of Health is thinking of cutting down Kethea's budget.

I have first known Kethea in the 90's thanks to Harold Bridger (deceased in 2005), one of the founding members of the prestigious Tavistock Institute of Human Relations in London, well known as a leading figure in the therapeutic community field thanks to his pioneering work in Northfield during the last world war and his knowledge about TCs around the world since that period. He always admired Kethea and devoted some time to work with its staff which was very soon a very skilled one and increased regularly its expertise.

In 2009, I was selected to become part of an international evaluation committee whose objective is to assess the economic and therapeutic effectiveness of Kethea. There, I discovered the unique work undertaken not only by the various actors of the therapeutic staff but also by a very experienced group of internal researchers to continuously assess the quality of the treatments and take care of its cost.

By the originality of the treatments it provides and the quality of its staff, Kethea is undoubtedly one of the three most prestigious TC ( if not the no1) in this world as it appeared clearly at the 2010 Congress of the World Federation of Therapeutic Communities  in Genoa.
All these data make clear for me my call for your support.

I am French and, in France, we dream of having such an institution which has been so impressive through its results all along the years.
In my opinion, and in that of the international community of the experts in this area, it woumd be a pity if Kethea could not go on completing its human and ethical mission.
Please forgive me to have taken this part of your time but I strongly believe KETHEA deserves such an attention.

_________________________________________________________________________

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Παίρνω το θάρρος να σας γράψω για το ΚΕΘΕΑ, τον οργανισμό των θεραπευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, καθώς πληροφορήθηκα ότι, εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών της χώρας σας, το Υπουργείο Υγείας σκέφτεται να μειώσει τον προϋπολογισμό του.

Πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με το ΚΕΘΕΑ τη δεκαετία του ’90 χάρη στο Harold Bridger (απεβίωσε το 2005), που υπήρξε ιδρυτικό μέλος του περίφημου Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Σχέσεων Tavistock του Λονδίνου, γνωστό ως ηγετική φυσιογνωμία στον τομέα των θεραπευτικών κοινοτήτων, χάρη στην πρωτοποριακή εργασία του στο Νοσοκομείο Northfield κατά τη διάρκεια του τελευταίου παγκοσμίου πολέμου και των γνώσεών του σχετικά με τις θεραπευτικές κοινότητες παγκοσμίως. Ο Harold Bridger πάντα θαύμαζε το ΚΕΘΕΑ και αφιέρωσε  χρόνο για να συνεργαστεί με το προσωπικό του που πολύ σύντομα απέκτησε υψηλές ικανότητες και βελτιώνει συστηματικά τις επαγγελματικές του γνώσεις.

Το 2009 επελέγην να γίνω μέλος της διεθνούς επιτροπή αξιολόγησης, στόχος της οποίας είναι η αξιολόγηση της οικονομικής και θεραπευτικής αποτελεσματικότητας του ΚΕΘΕΑ. Εκεί ανακάλυψα το μοναδικό έργο που προσφέρει ο οργανισμός, όχι μόνο μέσω του θεραπευτικού του προσωπικού, αλλά και μέσω μιας πολύ έμπειρης ομάδας ερευνητών οι οποίοι αξιολογούν συνεχώς την ποιότητα και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Χάρη στο πρωτοποριακό έργο των θεραπευτικών υπηρεσιών που παρέχει και της ποιότητας του προσωπικού του, το ΚΕΘΕΑ είναι αναμφίβολα ένας από τους τρεις πιο εκλεκτούς οργανισμούς θεραπευτικών κοινοτήτων (αν όχι ο πρώτος) παγκοσμίως, όπως φάνηκε καθαρά το 2010 στο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων στη Γένοβα.

Όλα αυτά τα δεδομένα καθιστούν σαφές το αίτημά μου για υποστήριξη του ΚΕΘΕΑ. Είμαι Γάλλος, και στη Γαλλία ονειρευόμαστε να έχουμε έναν οργανισμό σαν το ΚΕΘΕΑ, που παρουσιάζει τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματά κατά τη διάρκεια των ετών.

Κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη της διεθνούς κοινότητας των ειδικών στον τομέα αυτό, θα ήταν απώλεια να μην μπορέσει το ΚΕΘΕΑ να συνεχίσει να επιτελεί την  ανθρωπιστική και ηθική του αποστολή.

Παρακαλώ συγχωρήστε που καταχράστηκα το χρόνο σας, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι ΚΕΘΕΑ αξίζει μιας τέτοιας προσοχής.
_________________________________________________________________________

Eric Broekaert

Hoogleraar orthopedagogiek
Professor of orthopedagogy
Department of orthopedagogics
Postadres: H. Dunantlaan 2, B-9000 GENT
Werkadres: H. Dunantlaan 2, B-9000 GENT
Overig adres: Begijnhoflaan 464, B-9000 GENT
Tel: 09/331 03 03
Fax: 09/331 03 15
http://ortserve.ugent.be/indexnl.php
eric.broekaert@ugent.be
    
Ο Eric Broekaert είναι ένας από τους ιδρυτές των Βέλγικων Θεραπευτικών Κοινοτήτων. Είναι Καθηγητής Παιδαγωγικής και Ορθοπαιδαγωγικής και Πρόεδρος του τομέα Ορθοπαιδαγωγικής του Πανεπιστημίου της Γάνδης. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων και ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους Ερευνητές και Συγγραφείς στον τομέα της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.
_________________________________________________________________________


Dear Prime Minister Papandreou,
 
I am worried to hear that your government is considering cutting funding to the valuable work of KETHEA in helping people who have drug problems to avoid drug use and crime.
 
I have worked with KETHEA intermittently since 1995 in a variety of European projects that have aimed to improve standards of drug treatment and HIV prevention. KETHEA has always been a very valuable partner in this work.
 
The work of providing drug treatment is valuable, not only in ensuring the fulfilment of the right to health that is enshrined in international treaties, but also in reducing the social and taxpayer costs of crime and infectious disease (as many academic studies have shown). To cut funding to KETHEA now would only increase costs to other parts of the state (e.g. police, prisons, hospitals).
 
For these reasons, I hope that funding to KETHEA can be protected in these hard financial times.
 
I am since many years in good contact with the Greek Therapeutic Community KETHEA.
This community does not only fulfill an excellent therapeutic and social work for many residents that suffer from substance abuse, but complete their outstanding work with scientific research. During the many conferences I attended, I was often inspired by the way they underpin their professionalism with the results of rigorous investigations.  They are good advocates for Greece and serve as example for many European Therapeutic Communities. For this I want to support their plea not to cut down the KETHEA budget but to giving them maximal opportunities to further develop their humanitarian mission.

_________________________________________________________________________

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ Παπανδρέου

Με μεγάλη ανησυχία άκουσα ότι η κυβέρνηση σας σκέφτεται την περικοπή της χρηματοδότησης της  ανεκτίμητης δουλειάς του ΚΕΘΕΑ το οποίο βοηθάει εξαρτημένους ανθρώπους να αποφύγουν την κατάχρηση ουσιών και το έγκλημα.  

Συνεργάζομαι με το ΚΕΘΕΑ από το 1995 σε διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της θεραπείας για τα ναρκωτικά και την πρόληψη της εξάπλωσης του HIV. Το ΚΕΘΕΑ υπήρξε πάντοτε πολύτιμος συνεργάτης.
 
Η θεραπεία των εξαρτήσεων είναι ανεκτίμητης αξίας όχι μόνο για τη διασφάλιση του δικαιώματος της υγείας όπως αναφέρεται στις διεθνείς συμφωνίες αλλά και για τη μείωση του κοινωνικού και φορολογικού κόστους για την εγκληματικότητα και τις μολυσματικές ασθένειες (όπως δείχνουν πολλές μελέτες). Η μείωση της χρηματοδότησης του ΚΕΘΕΑ σε αυτή τη φάση το μόνο που θα επιτύχει θα είναι να αυξήσει τις δαπάνες σε άλλες κρατικές δομές (π.χ. αστυνομία, φυλακές, νοσοκομεία).
 
Για τους παραπάνω λόγους ελπίζω ότι μπορεί να προστατευθεί η χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Είμαι εδώ και πολλά χρόνια σε στενή επαφή με τις θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ στην Ελλάδα. Αυτές οι κοινότητες δεν εκπληρώνουν μόνο ένα εξαιρετικό θεραπευτικό και κοινωνικό έργο για πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από την κατάχρηση ουσιών, αλλά το συμπληρώνουν  και με επιστημονική έρευνα. Έχω παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια του ΚΕΘΕΑ και συχνά εμπνεύστηκα από τον τρόπο που τα στελέχη του θεμελιώνουν την επαγγελματική τους πρακτική στα αποτελέσματα αυστηρών ερευνών. Το ΚΕΘΕΑ είναι άξιος πρεσβευτής της Ελλάδας και αποτελεί ως οργανισμός παράδειγμα για πολλές ευρωπαϊκές Θεραπευτικές Κοινότητες. Γι’ αυτό θέλω να υποστηρίξω τον αγώνα του, ώστε να μην μειωθεί ο προϋπολογισμός του,  αλλά να του προσφερθούν περισσότερες ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξή της ανθρωπιστικής αποστολής του.
_________________________________________________________________________

Anthony Slater
President
European Federation of Therapeutic Communities
www.eftc-europe.com
e-mail: slater@online.no    

O Anthony Slater είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων και εργάζεται για περισσότερα από τριάντα έτη στον τομέα της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων αρχικώς ως θεραπευτής και στην συνέχεια ως διευθυντής θεραπευτικών οργανισμών. Έχει διατελέσει διευθυντής θεραπευτικών κοινοτήτων στην Αγγλία και στη Νορβηγία.
_________________________________________________________________________

Dear Prime Minister,

Forgive me for intruding on your time.  I am writing to you as President of the European Federation of Therapeutic Communities, an organisation representing residential therapeutic treatment services for people with dependency problems, with almost 90 members in 28 countries. One of our members is KETHEA non-governmental treatment service for dependent individuals.

KETHEA is regarded as a leading organisation in research and in the treatment of addiction both within Europe and worldwide.  It has been granted Special Consultative Status with ECOSOC and has been called to participate as consultant and adviser to organisations around the world.  It is the oldest and largest treatment service operating in Greece and has significantly contributed to the response of Greece to drug related problems.

We understand that it has now been proposed that KETHEA should not only reduce its salaries again and reduce its staff by 10%, but should also be merged with the state organisation.  We also understand that there are at present no plans for staff reductions in the state organisation.

I fully appreciate the need to make reductions in public expenditure and that all organisations receiving public funds must contribute to this effort.  While concerned about the impact on treatment provision we understand that KETHEA must share in this common burden.  We are, however, greatly concerned by the enforced merger being proposed.  

KETHEA has developed its services with a focus on assisting dependent individuals to achieve long term recovery from their dependency and to live productive lives.  Research around the world has shown that therapeutic communities are cost effective and significantly reduce the burden on public services arising from drug dependence.  Enforced merger with an organisation which has a different focus and which seeks containment rather than recovery, risks undermining an important service for dependent individuals and for reducing the burden of dependency on the public purse.

It is with this in mind that we ask that the proposed merger should not go forward and that KETHEA should continue to operate as an independent, non-governmental organisation.  Reductions in expenditure should surely seek to maintain the positive contribution which services can offer to the welfare of the country and to the long term recovery of individuals and communities.  We also strongly suggest that the consequences of the changes in the level of service provision should be monitored and researched to provide lessons for the future and to help guide future action.

This request for reconsideration has been widely supported by leading scientists from around the world.  We very much hope that you will reconsider the proposal and decide that enforced merger should not proceed.
_________________________________________________________________________

Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Συγχωρήστε με που κάνω κατάχρηση του χρόνου σας. Σας γράφω ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (EFTC), μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί τα προγράμματα απεξάρτησης για άτομα που αντιμετωπίζουν  προβλήματα εξάρτησης, με σχεδόν 90 μέλη σε 28 χώρες. Ένα από τα μέλη μας είναι και το ΚΕΘΕΑ, μη κυβερνητικός οργανισμός που προσφέρει υπηρεσίες θεραπείας σε εξαρτημένα άτομα.

Το ΚΕΘΕΑ θεωρείται ηγετικός οργανισμός στον τομέα της έρευνας και της θεραπείας των εξαρτήσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Είναι Ειδικός Σύμβουλος Οργανισμός σε θέματα ναρκωτικών στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC) και έχει κληθεί να συμμετάσχει ως σύμβουλος σε οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Είναι ο παλαιότερος και μεγαλύτερος οργανισμός θεραπείας στην Ελλάδα και έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά στη χώρα.

Ενημερωθήκαμε ότι έχει προταθεί στο ΚΕΘΕΑ να μειώσει ξανά τους μισθούς και το προσωπικό του κατά 10%, αλλά και ότι θα πρέπει να συγχωνευθεί με τον ΟΚΑΝΑ. Μαθαίνουμε επίσης, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μείωση προσωπικού στον ΟΚΑΝΑ.

Κατανοώ πλήρως την ανάγκη να γίνουν μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες και ότι όλοι οι οργανισμοί που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή. Αν και ανησυχούμε για τις επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών θεραπείας, κατανοούμε ότι το ΚΕΘΕΑ πρέπει να επωμιστεί μερίδιο του βάρους. Είμαστε, ωστόσο, έντονα προβληματισμένοι για την αναγκαστική συγχώνευση που προτείνεται.

Το ΚΕΘΕΑ έχει αναπτύξει τις υπηρεσίες του με στόχο να βοηθήσει τα εξαρτημένα άτομα να επιτύχουν μακροπρόθεσμη αποχή από την εξάρτησή τους και να  έχουν μία παραγωγική ζωή. Η έρευνα σε όλο τον κόσμο έχει δείξει ότι οι θεραπευτικές κοινότητες είναι οικονομικά αποδοτικές και μειώνουν σημαντικά το φόρτο για τις δημόσιες υπηρεσίες που έχουν σχέση  με την εξάρτηση από τα ναρκωτικά.  Η αναγκαστική συγχώνευση με έναν οργανισμό που έχει μια διαφορετική φιλοσοφία, η οποία επιδιώκει μείωση της βλάβης και όχι θεραπεία, κινδυνεύει να υπονομεύσει μια σημαντική υπηρεσία προς τα εξαρτώμενα άτομα και να μειώσει τις ελαφρύνσεις προς τα δημόσια ταμεία.

Με αυτό κατά νου ζητάμε η προτεινόμενη συγχώνευση να μην προχωρήσει και το ΚΕΘΕΑ να συνεχίσει να λειτουργεί ως μια ανεξάρτητη, μη κυβερνητική οργάνωση. Οι μειώσεις των δαπανών θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην περιορίσουν τη θετική συμβολή των υπηρεσιών οι οποίες στοχεύουν στην ευημερία της χώρας και στη μακροπρόθεσμη αποκατάσταση ατόμων και κοινοτήτων. Επίσης, προτείνουμε να παρακολουθούνται οι συνέπειες των αλλαγών που θα επέλθουν στο επίπεδο της παροχής υπηρεσιών, ώστε να προσφέρουν διδάγματα για το μέλλον και να βοηθήσουν στη χάραξη μελλοντικών δράσεων.

Το αίτημα για επανεξέταση έχει ευρέως υποστηριχτεί από κορυφαίους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε να επανεξετάσετε την πρόταση και να αποφασίσετε ότι αυτή η αναγκαστική συγχώνευση δεν πρέπει να προχωρήσει. 
_________________________________________________________________________

Dirk Vandevelde
Director
De Kiem Therapeutic Programme, Belgium
www.dekiem.be
dirk.vandevelde@dekiem.be    

O Dr. Dirk Vandevelde είναι Διευθυντής του Θεραπευτικού Προγράμματος De Kiem στο Βέλγιο και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
_________________________________________________________________________

Re: KETHEA
I am very concerned about the near future for KETHEA.

I understand that Greece struggles with major financial difficulties.
As director of a treatment centre for drug addicts in Belgium and as president of the European Federation of Therapeutic Communities, I am very well informed about the work that Kethea is doing concerning the drug problem.

Kethea is internationally very well known for its high standard of prevention activities, treatment facilities and scientific research.

I am sure that the staff members of  Kethea are willing to such for solutions to help the Greek Country to overcome the financial crisis. What I do not understand is the decision to organise a forced merger with the state organisation OKANA. Kethea has developed its power and competence being a NGO. This has created a great force of well supported actions. Different than OKANA, Kethea focuses on recovery. Moving away from this recovery based attitude
will create long term costs.

Please reconsider the forced cut down of 10% of Kethea's Staff members and the enforced merger with OKANA.

Kethea has proven to be very efficient as an NGO. Don't force them to merge with a state organisation.

Your sincerely,
_________________________________________________________________________

Ανησυχώ ιδιαίτερα για το εγγύς μέλλον του ΚΕΘΕΑ. Κατανοώ το γεγονός ότι η Ελλάδα παλεύει με πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.
Ως διευθυντής θεραπευτικού προγράμματος για εξαρτημένους στο Βέλγιο και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (ΕFTC), γνωρίζω πολύ καλά τη δουλειά που κάνει το ΚΕΘΕΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης.   

Το ΚΕΘΕΑ είναι ευρύτατα γνωστό διεθνώς για τις υψηλές προδιαγραφές των προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας που εφαρμόζει και για την επιστημονική έρευνα. Eίμαι βέβαιος ότι το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ έχει τη θέληση να βρει λύσεις προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Αυτό που δεν κατανοώ είναι η απόφαση για  συγχώνευση του ΚΕΘΕΑ με τον κρατικό οργανισμό ΟΚΑΝΑ. Η δύναμη και η ικανότητα του ΚΕΘΕΑ απορρέει από το γεγονός ότι είναι μη κρατικό. Σε αντίθεση με τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ στοχεύει στην απεξάρτηση. Η μετακίνηση από αυτό το στόχο θα έχει κόστος μακροπρόθεσμα.

Παρακαλώ να επανεξετάσετε τη μείωση κατά 10% του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ και την αναγκαστική συγχώνευση με τον ΟΚΑΝΑ.

Το ΚΕΘΕΑ έχει αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικό ως μη κρατικός οργανισμός. Μην το υποχρεώσετε να συγχωνευθεί με έναν κρατικό φορέα.

Με εκτίμηση
_________________________________________________________________________

ORIOL ESCULIES I PLOU
Director
Projecte Home Catalunya
Gran Via de les Corts Catalanes 204 bis, local 7
08004 Barcelona
Tel. 93 298 98 75
oesculies@projectehome.org
Twitter: @oriolesculies
www.projectehome.org
    
O Dr. Oriol Esuclies είναι ψυχολόγος και Διευθυντής του Proyecto Hombre στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.
_________________________________________________________________________

Dear Prime Minister,

We feel much concern about the economical difficulties and measures Greece has to live.
We also heart about difficulties of KETHEA, the main NGO for drug addictions in Greece and very strongly linked with many other institutions as PROYECTO HOMBRE in Spain where I belong.
We let you know KETHEA is somehow one of the most prestigious organizations in the drug addiction field in Europe. They have trained professionals from all over the world, the have evaluate and make very relevant research. We let you know our totally support to KETHEA.
Oriol Esculies, director of PROYECTO HOMBRE CATALUA
(www.projectehome.org)

_________________________________________________________________________

Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Αισθανόμαστε μεγάλη ανησυχία για τις οικονομικές δυσκολίες και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση.  Επίσης, έχουμε λάβει γνώση για τις δυσκολίες του ΚΕΘΕΑ, του βασικού μη κυβερνητικού οργανισμού στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ο οποίος διατηρεί  πολύ στενή συνεργασία με άλλους αντίστοιχους φορείς, όπως το Proyecto Hombre στην Ισπανία, στο οποίο και ανήκω.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ΚΕΘΕΑ είναι ένας από τους πιο έγκριτους οργανισμούς στον τομέα της τοξικοεξάρτησης στην Ευρώπη. Έχει εκπαιδεύσει επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, και διεξάγει συνεχείς αξιολογήσεις και έρευνες για τις υπηρεσίες που παρέχει. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ΚΕΘΕΑ έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας. 
_________________________________________________________________________

Peter Vassilev, M.D.
Director of Therapeutic Community
Phoenix House, Bulgaria
tel +359 887 428 705
e-mail: phoenix_house@abv.bg    

Ο Dr. Peter Vassilev είναι ψυχίατρος με δίπλωμα στην Ψυχοθεραπεία και εποπτεία στην Γνωστική Ψυχοθεραπεία. Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Βουλγαρικής Ένωσης για τη Γνωστική ψυχοθεραπεία της συμπεριφοράς (BACBP) και Εθνικός Εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Συμπεριφορά και τη Γνωστική Θεραπεία (EABCT) επί του παρόντος.
_________________________________________________________________________

Dear Mr PAPANDREOU,

I am writing on behalf of Bulgarian Therapeutic Community Phoenix House and with concern about the future of KETHEA Therapeutic Community in Greece.
I know the team of KETHEA since 9 years and we have a  lasting cooperation with them. We are absolutely convinced that the full range of their activities is extremely useful in the battle against drug use in Greece. The team of KETHEA has enormous contribution for development of specialists and teams, one of which is that of Bulgarian Phoenix House. Their role for development of Therapeutic Community as a Model in Bulgaria and the whole of Europe is unquestionable.

Kind regards,
_________________________________________________________________________

Αγαπητέ κύριε Παπανδρέου,

Σας γράφω εκ μέρους της Βουλγαρικής Θεραπευτικής Κοινότητας Phoenix House με ανησυχία για το μέλλον των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ στην Ελλάδα.

Γνωρίζω το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ, με το οποίο διατηρούμε μακρόχρονη συνεργασία εδώ και εννέα χρόνια. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι όλο το εύρος των δραστηριοτήτων τους είναι εξαιρετικά χρήσιμο στη μάχη που δίνει η Ελλάδα ενάντια στα ναρκωτικά.  Το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ έχει τεράστια συμβολή στη δημιουργία ειδικών και στελεχών στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στο Phoenix House της Βουλγαρίας. Ο ρόλος του ΚΕΘΕΑ στην ανάπτυξη του μοντέλου των θεραπευτικών κοινοτήτων στη Βουλγαρία και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι αδιαμφισβήτητος.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:


Dr Kim Wolff

Reader in Addiction Science & Postgraduate Education
Institute of Pharmaceutical Sciences
College Head of Postgraduate Taught Studies
King's College London (one of the top 30 universities in the world (2011/12 QS World University Rankings)
FWB Rm 5.93B, Franklin-Wilkins Building, 150 Stamford Street, London SE1 9NH
Email:       kim.wolff@kcl.ac.uk
Tel:            00 44[0] 207848 3703
Address: 5/10 Waterloo Bridge Wing, Franklin-Wilkins Building, 150 Stamford Street, London SE1 9NH
    
Η Kim Wolff είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Τομέα των Εξαρτήσεων και Διευθύντρια των Μεταπτυχιακών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου με έδρα τη Σχολή Βιοιατρικών Επιστημών (Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημών). 

Lisa Najavits
Professor of Psychiatry
Boston University School of Medicine
Lecturer, Harvard Medical School
Psychologist,
VA Boston Healthecare System and McLean Hospital
e-mail: lisa_najavits@hms.harvard.edu
    
Η Lisa Najavits είναι ψυχολόγος, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard. Επίσης είναι Διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος για το Μετά-τραυματικό άγχος στο Κέντρο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και Ψυχοτρόπων ουσιών του Νοσοκομείου McLean.

Saul Levine, M.D.
Professor of Clinical Psychiatry
Children's Hospital and Health Center
3030 Children's Way, Ste. 111
San Diego, CA 92123
Phone #: (858) 966-4936
Fax #: (858) 627-0710
E-mail: slevine@ucsd.edu

Ο Saul Levine είναι Καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής στον Τομέα της Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο, Επιστημονικός Διευθυντής της Νοσοκομειακής Μονάδας Εσωτερικής Νοσηλείας Παιδιών και Εφήβων με Ψυχιατρικά Προβλήματα καθώς και Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Εξέλιξης φοιτητών ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο.

Ann F. Garland, Ph.D.
Professor
UCSD/Children's Hospital & Health Center
3020 Children's Way
San Diego, CA 92123
Phone #: (858) 966-7703 ext. 3756
FAX #: (858) 966-7704
E-mail: agarland@casrc.org    

Η Ann F. Garland, είναι Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Παιδιών και Εφήβων του Νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας Παίδων του Σαν Ντιέγκο και Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο. Η Ann Garland είναι Επόπτρια Ψυχολόγος στην Ψυχιατρική Κλινική Παίδων Εξωτερικής Παρακολούθησης του Σαν Ντιέγκο ενώ παράλληλα συντονίζει όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα κλινικής ψυχολογίας στην παραπάνω κλινική.

Kerstin Stenius
Η Kerstin Stenius είναι Ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας της Φιλανδίας, Εκδότρια του Επιστημονικού Περιοδικού για τις Εξαρτήσεις του Σκανδιναβικού Κέντρου Πρόνοιας και Κοινωνικών Ζητημάτων καθώς και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.
e-mail: kerstin.stenius@thl.fi

Carsten Hald
Faglig Hedere Samtun
Hf 90937093
www.samtun.no
e-mail: carstenhald@samtun.no    

Ο Carsten Hald είναι Διευθυντής της Νορβηγικής Θεραπευτικής Κοινότητας Samtun και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων.