«20 χρόνια δρόμος» στα Γιάννενα


Η έκθεση φωτογραφίας 20 χρόνια δρόμος του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ θα φιλοξενηθεί από το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ στα Γιάννενα στο τέλος του Σεπτέμβρη. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, στο Θησείο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 20 χρόνων λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ, του προγράμματος άμεσης πρόσβασης του ΚΕΘΕΑ. Πρόκειται για στιγμιότυπα που δίνουν φωνή σε μια από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, αυτή των άστεγων και εξαρτημένων γυναικών.

Στα Γιάννενα η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Θωμά Μπέγκα στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, στις 20:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών (αίθ. «Β. Πυρσινέλλας») και θα διαρκέσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Το πρώτο σκέλος της έκθεσης παρουσιάζει τη ζωή μέσα από τα μάτια  επτά εξαρτημένων και άστεγων γυναικών που υποστηρίζονται από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ. Οι γυναίκες φωτογράφησαν την πόλη και την καθημερινότητά τους και μίλησαν για τις εμπειρίες, τα αδιέξοδα και τις ελπίδες τους. Εικόνες και προσωπικές αφηγήσεις αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα της χρήσης, της αστεγίας, της πορνείας και της περιθωριοποίησης, αλλά και την ελπίδα των γυναικών για στέγη, απεξάρτηση, χαμόγελο και επανασύνδεση με τα παιδιά τους.

Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης αποτελείται από φωτογραφίες του Στυλιανού Παπαρδέλα, ο οποίος ακολούθησε την ομάδα προσέγγισης χρηστών στον δρόμο του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ στις εξορμήσεις της στις πιάτσες της Αθήνας. Ο φακός του καταγράφει την προσπάθεια του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ να λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στον τραχύ και μοναχικό κόσμο της χρήσης και την υπόλοιπη κοινωνία και να καλύψει τις πολύπλευρες ανάγκες των εξαρτημένων με παρεμβάσεις στον δρόμο και με ειδικά διαμορφωμένους χώρους υποδοχής και φροντίδας.

Η  έκθεση μάς καλεί να παραμερίσουμε για λίγο τη συνήθη στάση αδιαφορίας, φόβου,  αποστροφής ή επίκρισης απέναντι στους εξαρτημένους, να μπορέσουμε να αντικρίσουμε τους ανθρώπους πίσω από το πρόβλημα και να αντιληφθούμε τη σημασία των υπηρεσιών και των προγραμμάτων που κρατούν ανοικτή την προοπτική της θεραπείας και της ένταξης.

Ώρες λειτουργίας:11.00-13.00 και 18:00-21.00, καθημερινές και σαββατοκύριακο

Είσοδος ελεύθερη

Η αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» είναι ευγενική χορηγία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.