19 Μαΐου 2012: Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας


ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ – ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα) και τα Θεραπευτικά Προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, σε συνεργασία με 8 καλλιτέχνες, διοργανώνουν εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2012.

Το θέμα που επιλέχθηκε φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι «Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις». Το σύγχρονο μουσείο, πέρα από δημόσιος χώρος ιστορίας, λειτουργεί και ως δημόσιος κοινωνικός χώρος, σε διάλογο με την κοινωνία, ως πολιτιστικός οργανισμός. Αναζητώντας τρόπους εμπλουτισμού της πρόσληψης των αρχειακών και μουσειακών τεκμηρίων καθώς και της ενεργού συμμετοχής στο χώρο των διαφορετικών κοινωνικών υποκειμένων και ομάδων, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας γίνεται χώρος έμπνευσης για οκτώ καλλιτέχνες και ταυτόχρονα χώρος συνάντησης με τον κόσμο του ΚΕΘΕΑ, της γειτονιάς, της Αθήνας.

Με άξονα αυτό το πλαίσιο προγραμματίζονται εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους για μία νύχτα (Σάββατο 19 Μαΐου, από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα) που περιλαμβάνουν: ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους του Αρχείου, προβολές βίντεο, εκθέσεις (φωτογραφίας, ζωγραφικής, αρχειακού υλικού), εικαστικές εγκαταστάσεις, μουσική και χορό, καλλιτεχνικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2012

10.00-13.00: «Το μυστικό του πρίγκιπα της μνήμης». Παράσταση κουκλοθέατρου και καλλιτεχνικό εργαστήρι κατασκευής χαρτιού για παιδιά Δημοτικού (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αίθριο).

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΪΟΥ 2012
18.00-21.00: Προβολές βίντεο (ισόγειο, αίθουσα 2).
18.00-19.00: Ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας (ισόγειο).
18.00-21.00: Καλλιτεχνικό εργαστήρι (αίθριο).
20.00-20.30: «Μαγικά με ανοιχτά μάτια». Ταχυδακτυλουργικά παιχνίδια με τον Assad Nazari (αίθριο).
21.00-23.00: Μουσική και χορός από ομάδες του ΚΕΘΕΑ Διάβαση(αίθριο).
23.00-24.00: Προβολές βίντεο (ισόγειο, αίθουσα 2).
23.00-24.00: Καλλιτεχνικό εργαστήρι (αίθριο).

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 8807799

———————————————————————

ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο Μουσείο  Ελληνικής  Λαϊκής  Τέχνης

Το  Μουσείο  Ελληνικής  Λαϊκής  Τέχνης,  συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που φέρει το γενικό τίτλο: «Τo Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις». Το θέμα του φετινού εορτασμού προσκαλεί τα μουσεία και τους επισκέπτες τους να αναλογιστούν το ρόλο των σημερινών μουσείων σε ένα ραγδαία μεταλλασσόμενο κοινωνικό πολιτικό και φυσικό περιβάλλον με νέες προκλήσεις, νέα μέσα επικοινωνίας και νέες τεχνολογίες που οδηγούν σε νέες εμπνεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης διοργανώνει, σε συνεργασία με το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗέκθεση φωτογραφίας, με τίτλο: “Παλαιά Αθήνα”. Η έκθεση περιλαμβάνει 57 φωτογραφίες από την πιο πρόσφατη δουλειά της ομάδας φωτογραφίας της Εναλλακτικής Κοινότητας  ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Θέμα της έκθεσης, όπως δηλώνει και ο τίτλος, είναι η Παλαιά Αθήνα και συγκεκριμένα το ιστορικό κέντρο.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012, ώρα 12 μ.μ., στο Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8 Πλάκα.

Παράλληλα, την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στον τομέα της τοξικοεξάρτησης με χρήση οπτικοακουστικού υλικού.

Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8 Πλάκα.

Εγκαίνια έκθεσης : Παρασκευή 18 Μαΐου 2012, ώρα 12 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης : 18 Μαΐου 2012 –  3 Ιουνίου 2012

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 9.00 – 15.00