Υπολογίζεται ότι 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σήμερα σε καθεστώς δουλείας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι θύματα του σεξ τράφικινγκ. Στην Ελλάδα σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου 89.000 άτομα. Σε αντίθεση με ό,τι πολύ από εμάς μπορεί να πιστεύουμε, η ανθρώπινη δουλεία δεν ανήκει στην ιστορία.
Στο πλαίσιο της φετινής Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, ο πολυχώρος του Στεκιού Πολιτισμού «Μεταμορφώσεις» του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ φιλοξένησε στις 19 Οκτωβρίου εκδήλωση για το θέμα, σε συνεργασία με την «Ateam-Volos» και τον Σύλλογο Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ.
Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας για την κατάργηση της ανθρώπινης δουλείας του Α21, του διεθνούς μη κυβερνητικού οργανισμού, ο οποίος με σημείο αφετηρίας τη Θεσσαλονίκη το 2008 δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή σε 17 πόλεις σε 12 χώρες του κόσμου.
Στην εκδήλωση -όπου παρευρέθηκε προκαθορισμένος, λόγω πανδημίας, αριθμός εκπροσώπων φορέων και οργανισμών- προβλήθηκε ντοκιμαντέρ σχετικά με το φαινόμενο του τράφικινγκ, τις μορφές του, τους τρόπους αναγνώρισης, καθώς και τους τρόπους καταπολέμησής του. Κυρίως όμως συζητήθηκαν, σε συνεργασία με στέλεχος της A21.org/Greece, μελλοντικές ενέργειες των συμμετεχόντων για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το θέμα, καθώς η προσπάθεια αποκατάστασης της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας συνεχίζεται.