22.07.2022

Μητέρα και γιος στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στον Βόλο (gegonota.news)

H Kατερίνα Τασοπούλου παρουσιάζει τη μαρτυρία μιας γυναίκας η οποία βρέθηκε στο ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ για να βοηθήσει το γιο της που έκανε χρήση κάνναβης και κατάφερε μέσα από το πρόγραμμα να αλλάξει και τη δική της ζωή και μακρά σχέση με την ουσία:

 

Χρήση χασίς από τα 22 . Μέσα στη χρήση γέννησε παιδιά, έζησε ως μάνα, γυναίκα και επαγγελματίας. Μέσα στη χρήση γύρισε τον κόσμο, χώρισε και μεγάλωσε τα παιδιά της. Τρία τσιγάρα στάνταρ την ημέρα και η κατάθλιψη πάντα παρούσα να απορροφά κάθε ίχνος δύναμης.

Σήμερα, το μόνο που την κλόνισε,  ήταν το γεγονός ότι παιδί της μπήκε σπίτι με την παρέα του σχολείου και άναψαν τσιγαριλίκια. Τους είδε στο μπαλκόνι και ήθελε να πέσει στο κενό. Η “άνετη” μαμά έχασε τον κόσμο και μετά από 4 μήνες το ίδιο το παιδί της ζήτησε να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του Πιλότου.

Η Νίκη, ενεργό μέλος του ΚΕΘΕΑ στον Βόλο, ποτέ δεν έκρυψε από τα παιδιά της πως κάνει χρήση χασίς . “Πως να το κρύψω , μεγάλωναν και με έβλεπαν πως αντιδρούσα. Ήταν μια καθημερινότητα την οποία εγώ θεωρούσα κομμάτι της ζωής μου και την επέβαλλα σε όλους. Ειλικρίνεια το έλεγα.  Το πρόβλημα ήταν πως  θεωρούσα πως δεν έκανα κάτι περίεργο. Ένα κομμάτι του εαυτού του , που έπρεπε να το αποδεχτούν όλοι. Έτσι, νόμιζα”.

Πάντα την έλκυε το περιθώριο, οι “σκοτεινές παρέες” αλλά έμεινε στο χασίς. Σε ένα ταξίδι όταν ήταν 20 χρονών γνωρίζει τον άντρα που την γοήτευσε. Χρήμα, παρέες , μεγάλη ζωή και ατέλειωτα τσιγάρα. Δημιουργούν οικογένεια .

Λειτουργούσαν ως χειρόφρενο που ξεχάσανε να λύσουνε προτού βάλουνε μπρος. Η ζωή προχωρούσε, αλλά αργά,  με πολλές λάθος επιλογές , και τα προβλήματα συσσωρεύονταν. Ζούσαν εκτός Βόλου. Αποφασίζει να επιστρέψει και ο σύζυγος την ακολουθεί, αλλά δεν αντέχει στη σύμβαση και τις υποχρεώσεις. Αδειάζει τον τραπεζικό τους λογαριασμό και γυρίζει πίσω. Στον Βόλο η ίδια μαθαίνει πως στην εξάρτηση βρίσκεται πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος με τον οποίο σήμερα έχει κόψει επαφή.

Αποφασίζει να ζητήσει βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ για το συγγενικό της πρόσωπο. Εκεί αποκαλύπτει πως η ίδια κάνει χρήση χασίς και της προτείνουν να την στηρίξουν, παρότι προσπάθησε να τους πείσει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα. Δεν καταλάβαινε πως αυτό ακριβώς ήταν το πρόβλημα…

Εντάχθηκε στο πρόγραμμα, αλλά δεν άντεξε και μια ημέρα τα παράτησε. Εξακολουθούσε να μην βλέπει κανένα ζήτημα και δεν  έβρισκε λόγο να παρακολουθεί συνεδρίες.

Όποιος δεν συνεχίζει την κατανάλωση κάνναβης θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα μέχρις ότου οι διανοητικοί μηχανισμοί του αρχίσουν να λειτουργούν πάλι κανονικά και η Νίκη δεν αποφάσιζε να αλλάξει ρότα. “Κάθε μέρα σε ένα χάος και να σκεφτεί κανείς πως κάνω τρεις δουλειές για να μεγαλώσω τα παιδιά. Άγχος, αγοραφοβία, σωματικοί πόνοι. Μια ημέρα γαζώθηκα νοητικά από μια κλωστή και είπα εδώ θα μείνω, δεν έχει παρακάτω. Έβλεπα το φως να είναι ψηλά και έλεγα δεν το φτάνω αλλά θα καθίσω εδώ για να μην πέσω παρακάτω.

Δεν τα κατάφερα την πρώτη φορά στο πρόγραμμα και η κλωστή έσπασε όταν είδα το παιδί μου να κάνει χρήση χασίς. Έβλεπα τι συνέβαινε και ζουσα χειρότερη κόλαση. Εκεί τα είδα όλα, είδα πως υπάρχει και παρακάτω. Το παιδί τελικά μου ζήτησε να έρθουμε μαζί και να προσπαθήσω και εγώ ξανά.

Εάν σήμερα μου ζητούσε κανείς να περιγράψω όσα ζω εδώ στο ΚΕΘΕΑ με τους ανθρώπους του, ειλικρινά δεν μπορώ.

Δεν υπάρχουν λόγια και λέξεις. Δεν μπορώ να μιλήσω για την ανάπτυξη των απίστευτων ικανοτήτων που έχει το παιδί, για την ανακάλυψη ταλέντων που δεν έβλεπα και ίσως δεν ήξερε να τα δει και εκείνο. Δεν μπορώ να μιλήσω για τα υπόλοιπα παιδιά και γονείς που δεν έχουν θέματα χρήσης ουσιών αλλά εξαρτήσεις από άλλα δηλητήρια όπως το διαδίκτυο. Τι να πω… Αυτός ο πολυχώρος πολιτισμού και ζωής είναι ανοιχτός για όλους , χωρίς προκαταλήψεις και κρίσεις. Συναντάς ανθρώπους που δεν έχουν κανένα ζήτημα εξάρτησης , αλλά είναι εδώ γιατί ζουν μια φάση -όπως λένε και τα παιδιά- σπουδαία. Συμβόλαιο ζωής πάνω σε λευκό χαρτί θα υπέγραφα για όλους τους ανθρώπους εδώ στο ΚΕΘΕΑ . Λέω σε όλους ένα και μόνο πράγμα: “Περάστε το πρώτο σκαλί, πατήστε το πόδι σας στη σκάλα και όλα θα αλλάξουν”.

Πηγή: gegonota.news

 

 

< Πίσω