ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ


Το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, απεξάρτησης και επανένταξης σε φυλακισμένους και αποφυλακισμένους χρήστες ουσιών στη Βόρεια Ελλάδα. Με στόχο την ενημέρωση και την κινητοποίηση των έγκλειστων εξαρτημένων για ένταξη σε δομές θεραπείας εντός και εκτός φυλακής, πραγματοποιεί προγράμματα συμβουλευτικής στα καταστήματα κράτησης Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Κασσάνδρας, Νιγρίτας Σερρών και στη Γενική  Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Τα προγράμματα συμβουλευτικής περιλαμβάνουν ατομική και ομαδική συμβουλευτική, ομάδες κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης με στόχο την ένταξη σε θεραπεία απεξάρτησης, ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων, νομική συμβουλευτική, ψυχαγωγικές  δραστηριότητες, σεμινάρια για την προαγωγή της υγείας και οικογενειακή υποστήριξη. Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων αυτών οι συμμετέχοντες παραπέμπονται στη θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στις φυλακές Διαβατών, ή, εφόσον συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, αποφυλακίζονται με τον όρο παρακολούθησης του προγράμματος απεξάρτησης στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑ στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στις φυλακές Διαβατών είναι η πρώτη στην Ελλάδα μονάδα απεξάρτησης εντός σωφρονιστικού καταστήματος που στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα και λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Προσφέρει ένα εντατικό πρόγραμμα απεξάρτησης με στόχο την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών που οδηγούν στη χρήση, την εγκατάλειψη αρνητικών μορφών συμπεριφοράς και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και στρατηγικών διαχείρισης των προσωπικών δυσκολιών και προβλημάτων, την εκπαίδευση και κατάρτιση και την παραπομπή σε πρόγραμμα επανένταξης.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ απευθύνεται σε αποφυλακισμένους από όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Πρόκειται για θεραπευτικό πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας με στόχο την απεξάρτηση και την ομαλή κοινωνική επανένταξη. Στο πλαίσιό του λειτουργούν ομάδες κινητοποίησης για θεραπεία, ομάδες θεραπείας και ομάδες επανένταξης. Παρέχεται επίσης υποστήριξη και ενημέρωση για νομικά και εργασιακά θέματα, δυνατότητα εκπαίδευσης στο Εναλλακτικό Σχολείο του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.

To Kέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης παρέχει συμβουλευτική σε οικογένειες και οικείους (φίλους, συντρόφους) των μελών του προγράμματος, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό και την αποκατάσταση των σχέσεων.

Από τις αρχές του 2021 το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ έχει δημιουργήσει, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, Μονάδα Άμεσης Πρόσβασης με υπηρεσίες Κινητής Μονάδας, για ενεργούς χρήστες ουσιών. Δείτε περισσότερα για τη νέα αυτή μονάδα εδώ.

Για ραντεβού και πληροφορίες: τ. 2310 544939,  διεύθυνση: Πίνδου 4, 546 25 Θεσσαλονίκη,
e-mail: info@kethea-promitheas.gr