ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ


Ιδρύθηκε το 1983 με τη δημιουργία της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης θεραπευτικής κοινότητας για χρήστες ναρκωτικών στην Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων στη χώρα μας. Σήμερα, το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ περιλαμβάνει ένα δίκτυο υπηρεσιών προσβάσιμο στη Θεσσαλονίκη, με δυνατότητα να προσφέρει θεραπεία τόσο διαμονής όσο και εξωτερικής παρακολούθησης. Στο πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ λειτουργούν επίσης το πρόγραμμα εφήβων ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ και η Τηλεφωνική Γραμμή για τις εξαρτήσεις 1145.

Το πρόγραμμα διαμονής έχει επίκεντρο τη Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στο Σίνδο Θεσσαλονίκης, στην οποία γίνεται παραπομπή μετά την προετοιμασία στο Συμβουλευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η Θεραπευτική Κοινότητα προσφέρει εντατική καθημερινή θεραπεία που αξιοποιεί τις αρχές της αυτοβοήθειας και της αυτοδιαχείρισης, καθώς και διάφορα θεραπευτικά εργαλεία, για την επίτευξη της ψυχικής απεξάρτησης, την πολύπλευρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την εξάρτηση και την οικοδόμηση ενός νέου τρόπου ζωής. Η θεραπευτική πορεία ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή στο Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης Θεσσαλονίκης. Οι συγγενείς και οι οικείοι των μελών του προγράμματος, αλλά και εξαρτημένων που δεν είναι ενταγμένοι σε θεραπεία, υποστηρίζονται από το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης Θεσσαλονίκης.

To ανοιχτό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εξάρτησης χωρίς να απομακρυνθούν από το εργασιακό ή από το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ατομική και ομαδική συμβουλευτική και θεραπεία, ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, νομική στήριξη, ομάδες πρόληψης της υποτροπής, εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων, σεμινάρια ειδικού περιεχομένου, επαγγελματική συμβουλευτική, δυνατότητα ολοκλήρωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Το Ειδικό Πρόγραμμα για Εξαρτημένους Γονείς προσφέρει θεραπεία εξωτερικής παρακολούθησης σε εξαρτημένους γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, παρέχοντας συγχρόνως λύση στο θέμα της φύλαξης και φροντίδας των παιδιών. Στις βασικές επιδιώξεις του προγράμματος είναι η υποστήριξη της σχέσης γονέα-παιδιού, καθώς και η ενίσχυση των μελών του προγράμματος στο γονεϊκό ρόλο.

Στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ λειτουργεί Εναλλακτικό Σχολείο, που δίνει σε μέλη του ΚΕΘΕΑ και άλλων αναγνωρισμένων θεραπευτικών φορέων τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης προσφέρεται η δυνατότητα εκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και συμμετοχής σε ομάδες θεάτρου, φωτογραφίας, εικαστικών τεχνών, μουσικής, ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τζούντο.

Επαγγελματική κατάρτιση παρέχουν οι τέσσερις παραγωγικές μονάδες του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ που εδρεύουν στη Σίνδο: αγρόκτημα, με πάνω από 100 καλλιεργήσιμα στρέμματα, εργαστήρι κεραμικής, ξυλουργείο και η μονάδα γραφικών τεχνών ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ & ΧΡΩΜΑ. Οι μονάδες δίνουν στα μέλη την ευκαιρία, κατά την παραμονή τους στη θεραπεία, να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες και πείρα με τη μέθοδο της μαθητείας. Συγχρόνως καλύπτουν ανάγκες του ΚΕΘΕΑ στα προϊόντα που παράγουν και διαθέτουν μέρος της παραγωγής τους στην αγορά. Προϊόντα των παραγωγικών μονάδων του πωλούνται στο κατάστημα ΚΕΘΕΑRT που λειτουργεί στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και από το 2021 το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ υλοποιεί νέο πρόγραμμα ψυχιατρικής συννοσυρότητας στη Θεσσαλονίκη καθώς και πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης. Δείτε περισσότερα

 

Για ραντεβού:
Θεσσαλονίκη: 2310 212030

Στοιχεία γενικής επικοινωνίας (γραμματεία): Σίνδος, 574 00 Θεσσαλονίκη, τ.  2310 797662,
e-mail: info@kethea-ithaki.gr

www.kethea-ithaki.gr