ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ


Το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ δημιουργήθηκε το 2007 μετά από αίτημα των φορέων της πόλης των Ιωαννίνων. Σήμερα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο θεραπευτικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο.

Το δίκτυο αυτό είναι προσβάσιμο στα Ιωάννινα, την Άρτα και την Κέρκυρα όπου λειτουργούν Συμβουλευτικά Κέντρα ως χώροι πρώτης επαφής με το πρόγραμμα. Τα Κέντρα αξιολογούν τη σοβαρότητα των προβλημάτων και τις ανάγκες των ενδιαφερομένων και μπορούν να προσφέρουν συμβουλευτική υποστήριξη, ενημέρωση για τις δυνατότητες θεραπείας, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και φροντίδα για τη σωματική υγεία.

Ύστερα από κατάλληλη προετοιμασία στα Συμβουλευτικά Κέντρα και εφόσον το επιθυμούν, οι συμμετέχοντες μπορούν να ενταχθούν, ανάλογα με τις ανάγκες τους, είτε στην Ανοικτή Θεραπευτική Κοινότητα, που λειτουργεί στα Ιωάννινα και διαθέτει ξενώνα φιλοξενίας για μέλη της από άλλες περιοχές, είτε στο βραδινό πρόγραμμα απεξάρτησης, εφόσον εργάζονται ή σπουδάζουν.

Το Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης υποστηρίζει την ομαλή μετάβαση στην κοινωνία όσων ολοκληρώνουν τις παραπάνω κύριες φάσεις θεραπείας. Παρέχει δυνατότητα διαμονής σε ξενώνα, συμβουλευτική, εκπαίδευση και κατάρτιση, επαγγελματικό προσανατολισμό και προώθηση στην απασχόληση, αξιοποιώντας το δίκτυο σχολών και εργοδοτών που διαθέτει το Πρόγραμμα, επίλυση νομικών εκκρεμοτήτων, υποστήριξη για τη βελτίωση των σχέσεων με την οικογένεια και για την πρόληψη της υποτροπής.

Τα μέλη όλων των μονάδων του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ που είχαν διακόψει πρόωρα το σχολείο μπορούν να συμπληρώσουν την εκπαίδευσή τους, συμμετέχοντας στο “μεταβατικό σχολείο” που έχει δημιουργήσει το θεραπευτικό πρόγραμμα, με τη συνεργασία εθελοντών εκπαιδευτικών. Η επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας.

Οι έφηβοι χρήστες ουσιών και οι οικογένειές τους που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, ενημερώνονται, υποστηρίζονται ψυχολογικά και προετοιμάζονται, εφόσον το επιθυμούν, για ένταξη στην Θεραπευτική Κοινότητα Εφήβων ΣΤΡΟΦΗ, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα και διαθέτει και υποδομή φιλοξενίας για εφήβους από άλλες πόλεις.

Το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης υποστηρίζει το οικογενειακό περιβάλλον των χρηστών, ανεξάρτητα από το αν οι τελευταίοι θέλουν ή έχουν ενταχθεί σε θεραπεία. Στα μέλη της οικογένειας παρέχεται ενημέρωση, συναισθηματική στήριξη και φροντίδα, αλλά και εκπαίδευση για το πώς θα ενισχύσουν το κίνητρο του χρήστη ναρκωτικών για θεραπεία και θα τον υποστηρίξουν κατά τη διάρκειά της.

To KEΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ προσφέρει επίσης υπηρεσίες σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη χρήση αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο, μέσω ευέλικτων ανοικτών προγραμμάτων τα οποία περιλαμβάνουν τόσο ατομική όσο και ομαδική υποστήριξη.

Στο πλαίσιο του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ δραστηριοποιείται με πρόγραμμα συμβουλευτικής κρατουμένων στις φυλακές που λειτουργούν στο Σταυράκι Ιωαννίνων.

Το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ δραστηριοποιείται στον χώρο της ενημέρωσης-πρόληψης με δράσεις στις σχολικές κοινότητες.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ έχει επίσης θέσει σε λειτουργία μια σειρά από νέες μονάδες:

Στα Γιάννενα λειτουργούν Κινητή Μονάδα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης. Δείτε περισσότερα για αυτές τι μονάδες εδώ. Στην Άρτα έχει δημιουργηθεί Πολυδύναμο Κέντρο εξωτερικής παρακολούθησης για ανθρώπους με διαφορετικές μορφές εξάρτησης και τις οικογένειές τους (περισσότερα εδώ).

Πολυδύναμο Κέντρο και Κινητή Μονάδα έχουν τεθεί σε λειτουργία και στην Κοζάνη, καλύπτοντας τις ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας (περισσότερα εδώ).

Για τις ανάγκες των νησιών του Ιονίου δημιουργήθηκε στην Κέρκυρα Πολυδύναμο Κέντρο για όλες τις εξαρτήσεις (περισσότερα εδώ) και στην Κεφαλονιά Κινητή Μονάδα (περισσότερα εδώ).

 

 

 

Για ραντεβού:
Ιωάννινα: 26510 64077
Άρτα: 26810 22881
Κέρκυρα: 26610 22273
Κοζάνη: 24610 40455,

Στοιχεία γενικής επικοινωνίας (γραμματεία): Κοραή 11, 454 44 Ιωάννινα, τ. 26510 77010,
e-mail: info@kethea-epirus.gr

website: http://www.kethea-epirus.gr