ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ


Το KEΘEA ΕΞΟΔΟΣ λειτουργεί από το 1989 στη Λάρισα και απευθύνεται σε χρήστες νόμιμων και παράνομων ουσιών (αλκοόλ και ναρκωτικά), καθώς και άτομα που ασχολούνται παθολογικά με τα τυχερά παιχνίδια. Χώροι πρώτης επαφής με το πρόγραμμα είναι τα Συμβουλευτικά του Κέντρα στη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Ανάλογα με τις ανάγκες, τα χαρακτηριστικά και την ένταση των προβλημάτων των ενδιαφερομένων υπάρχει δυνατότητα ένταξής τους είτε στη Θεραπευτική Κοινότητα ΕΞΟΔΟΣ είτε στην Ανοικτή Δομή Υποστήριξης Χρηστών.

Η Θεραπευτική Κοινότητα ΕΞΟΔΟΣ,  η οποία βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Λάρισας, προσφέρει εντατική θεραπεία διαμονής και πολύπλευρη υποστήριξη για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που συνδέονται με την εξάρτηση, με στόχο την μετάβαση σε έναν νέο τρόπο ζωής, μακριά από ουσίες. Η Ανοικτή Δομή Υποστήριξης στη Λάρισα αφορά είτε περιστασιακούς χρήστες είτε ανθρώπους που κάνουν κατάχρηση ουσιών, αλλά διατηρούν σε γενικές γραμμές έναν λειτουργικό τρόπο ζωής και αναζητούν υποστήριξη λιγότερο εντατικής μορφής που θα συμβαδίζει με τις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Στη Λάρισα λειτουργούν επίσης το Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης, το οποίο υποδέχεται όσους ολοκληρώνουν τη Θεραπευτική Κοινότητα,  υποστηρίζοντας την ισότιμη ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία και της αγορά εργασίας, καθώς και το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης του προγράμματος.

Για τις λεγόμενες “νόμιμες εξαρτήσεις”, που αφορούν το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια, το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ έχει δημιουργήσει πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης στη Λάρισα, το οποίο απευθύνεται τόσο στους ίδιους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα όσο και στους οικείους τους.

Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης με προγράμματα συμβουλευτικής για κρατούμενους χρήστες στις φυλακές Λάρισας και Τρικάλων.

Για να ανταποκριθεί στις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες των μελών του, το KEΘEA ΕΞΟΔΟΣ δημιούργησε το 2000 Εναλλακτικό Σχολείο Ενηλίκων. Το σχολείο απευθύνεται σε μέλη όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ στην Κεντρική Ελλάδα. Στεγάζεται σε ανακαινισμένο αυτόνομο κτίριο στις εγκαταστάσεις της Θεραπευτικής Κοινότητας. Δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές του να επανενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία και να αναβαθμίσουν το επίπεδο σπουδών τους.

Το KEΘEA ΕΞΟΔΟΣ δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στο χώρο της ενημέρωσης, της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης, μέσα από δράσεις σε σχολικές κοινότητες και την οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για επαγγελματίες. Επίσης, οργανώνει ή συμμετέχει σε πλήθος πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και από το 2021 λειτουργεί από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης στη Λάρισα και τα Τρίκαλα (περισσότερα εδώ), καθώς και το Πολυδύναμο Κέντρο και η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία (περισσότερα εδώ.)

Για ραντεβού:
Λάρισα: 2410 254597 (διαμονής), 2410 253134 (ανοικτό), 2410 555050 (αλκοόλ, τζόγος)
Τρίκαλα: 24310 29921

Στοιχεία γενικής επικοινωνίας (γραμματεία): 2ο χιλιόμετρο Λάρισας- Κοζάνης, 415 00 Λάρισα, τ. 2410 251839,
e-mail: info@kethea-exodos.gr