ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ


Το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, με έδρα την Αθήνα, είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης για κρατούμενους και αποφυλακισμένους χρήστες ναρκωτικών.

Διαθέτει Προγράμματα Συμβουλευτικής στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού (αντρικές), στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ (γυναικείες), στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» και στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών. Ως πρώτο στάδιο επαφής των κρατουμένων με το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, τα Προγράμματα Συμβουλευτικής στοχεύουν: στην ενημέρωση γύρω από την εξάρτηση και τη θεραπευτική της αντιμετώπιση, στη  μείωση της συνδεόμενης με τη χρήση ουσιών βλάβης και στην προετοιμασία για ένταξη σε Θεραπευτική Κοινότητα εντός ή και εκτός φυλακής -εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Οι Θεραπευτικές Κοινότητες του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο σωφρονιστικό σύστημα λειτουργούν στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, καθώς και στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών. Στεγάζονται σε ειδικά παραχωρημένους χώρους και υποδέχονται κρατουμένους που έχουν ολοκληρώσει Πρόγραμμα Συμβουλευτικής. Στοχεύουν στην ψυχική απεξάρτηση και στην προετοιμασία της κοινωνικής επανένταξης. Το καθημερινό τους πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες θεραπείας, εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Στην πόλη της Αθήνας το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ διαθέτει Κέντρο Υποδοχής Αποφυλακισμένων και Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης. Στο Κέντρο Υποδοχής παραπέμπονται αποφυλακιζόμενοι χρήστες που έχουν συμμετάσχει σε θεραπευτικό πρόγραμμα εντός φυλακής. Ανάλογα με τις ατομικές τους ανάγκες, εντάσσονται στην καταλληλότερη για αυτούς φάση θεραπείας: προετοιμασία και κινητοποίηση για θεραπεία, κυρία φάση θεραπείας (Θεραπευτική Κοινότητα), κοινωνική επανένταξη.

Στο Κέντρο Υποδοχής μπορεί να αποταθεί κάθε αποφυλακισμένος χρήστης, ανεξάρτητα από το αν έχει συμμετάσχει σε θεραπευτικό πρόγραμμα στη διάρκεια έκτισης της ποινής του. Επίσης, προσφέρεται η δυνατότητα θεραπείας και φιλοξενίας σε εξαρτημένες μητέρες και τα παιδιά τους. Έμφαση δίνεται τόσο στην ψυχική απεξάρτηση των μητέρων όσο και στην ενίσχυση του γονικού τους ρόλου. Υποστήριξη παρέχεται και στις οικογένειες ή σημαντικούς άλλους των εξαρτημένων.

Όλες οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στην πόλη παρέχονται σε εξωτερική ημερήσια βάση. Για όσους δεν διαθέτουν στέγη ή προέρχονται από περιοχές εκτός Αττικής, υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας στον ξενώνα του προγράμματος. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη συνεχή επαφή των συμμετεχόντων με την ευρύτερη κοινωνία, μέσα από επαγγελματικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ δραστηριοποιείται και στην πόλη της Λιβαδειάς, όπου διαθέτει Συμβουλευτικό Κέντρο για έφηβους και ενήλικες χρήστες ναρκωτικών και τις  οικογένειές τους. Το Κέντρο προσφέρει στον χώρο του πρόγραμμα θεραπείας ήπιας παρέμβασης. Ανάλογα με τις ανάγκες μπορεί επίσης να  παραπέμψει, ύστερα από προετοιμασία, στη Θεραπευτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στην Αθήνα ή άλλη θεραπευτική δομή του ΚΕΘΕΑ. Επιπλέον, προσφέρει πρόγραμμα στήριξης για άτομα με πρόβλημα χρήσης αλκοόλ και τους οικείους τους.

 

Για ραντεβού:
Αθήνα: τ. 210 3847700
Λιβαδειά: τ. 22610 81032

Στοιχεία γενικής επικοινωνίας (γραμματεία): Δροσοπούλου 41-43 & Τήνου, 112 57 Αθήνα, τ. 210 3847700,
e-mail: info@kethea-endrasi.gr

www.kethea-endrasi.gr