ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ


Το Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό, σε άτομα και ομάδες με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και σε επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, στοχεύοντας στην πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση στον τομέα των εξαρτήσεων.

Το Τμήμα Πρωτογενούς Πρόληψης στη Σχολική Κοινότητα του Δικτύου σχεδιάζει και εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε σχολικές κοινότητες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εκπαιδεύει, επίσης, θεωρητικά και βιωματικά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, όπως τους υπευθύνους Αγωγής Υγείας, τους υπευθύνους των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων, διευθυντές σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικούς, ενώ παράγει υλικό πρόληψης που χρησιμοποιείται στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η Μονάδα Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα σε δύο άξονες: Ο πρώτος αφορά την ενημέρωση και πρόληψη στην τοπική κοινωνία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο δεύτερος τις εξειδικευμένες παρεμβάσεις σε άτομα, οικογένειες και ομάδες εφήβων και νεαρών ενηλίκων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμπλακούν στη χρήση εξαρτητικών ουσιών και την παραβατικότητα ή πειραματίζονται ήδη με τέτοιου είδους συμπεριφορές

Σταθερή παρέμβαση κοινοτικής ανάπτυξης της Μονάδας αποτελεί το Στέκι Νέων έως 21 ετών,  που λειτουργεί καθημερινά στα Εξάρχεια της Αθήνας προσφέροντας υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, δημιουργική απασχόληση και ψυχοεκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Μέσα από το ΚΕΘΕΑ ΠΛΕΥΣΗ, το Δίκτυο Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης προσφέρει ολοκληρωμένα προγράμματα συμβουλευτικής και θεραπείας σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες που κάνουν περιστασιακή χρήση ψυχοτρόπων ουσιών ή κατάχρηση του διαδικτύου, καθώς και στις οικογένειές τους.

Το Μεταβατικό Σχολείο του Δικτύου απευθύνεται σε παιδιά και νέους που συμμετέχουν στα προγράμματα και τις δράσεις του Δικτύου, σε μέλη θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και σε εξυπηρετούμενους άλλων αναγνωρισμένων φορέων  θεραπείας (18 ΑΝΩ, Ατραπός-ΟΚΑΝΑ), δίνοντάς τους τη δυνατότητα επανασύνδεσης με την εκπαίδευση.

 

Στοιχεία επικοινωνίας: Τσαμαδού 7, 106 83 Αθήνα, τ. 210 9212961, e-mail: info@prevention.gr

www.prevention.gr