20.12.2018

ΚΕΘΕΑ: Τέχνη & απεξάρτηση

Η δημιουργία μέσω της τέχνης ως εργαλείο στη θεραπεία βοηθά στη μετουσίωση του «τραύματος», στην ίδια τη διαδικασία αλλαγής του εαυτού. Είναι ένα πρόσφορο όχημα για να συναντηθούν το “εγώ” με το “εμείς”, να αρθούν προκαταλήψεις και στερεότυπα και να έρθουν στην επιφάνεια αισθήματα αλληλεγγύης και συλλογικότητας.

Οι καλλιτεχνικές -εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ επιλέγονται από τα ίδια τα μέλη τους, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές τους. Μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτές, τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων δεν αντλούν μόνο ευχαρίστηση, αλλά ανιχνεύουν και καλλιεργούν προσωπικές δεξιότητες και κλίσεις, αναπτύσσουν όλες τις διαστάσεις της πολλαπλής ανθρώπινης νοημοσύνης, κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν να εργάζονται σε ομάδες.

Η συμμετοχή σε μια δημιουργική ομάδα μπορεί να ενισχύσει τους λόγους παραμονής στη θεραπεία, αλλά και να αποτελέσει τη βάση της μετέπειτα επαγγελματικής πορείας.

Οι δημιουργικές ομάδες είναι επίσης ένας από τους βασικούς τρόπους σύνδεσης των προγραμμάτων απεξάρτησης με τις τοπικές κοινωνίες και καταπολέμησης του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το βίντεο που ακολουθεί δημιουργήθηκε από το ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φεστιβάλ για την Τέχνη και την Ψυχική Υγεία ART4MORE 2018.

 

< Πίσω