18.11.2019

ΚΕΘΕΑ: Μία οικογένεια ενάντια στις εξαρτήσεις (makthes.gr)

 Ο Ιάσων Μπάντιος συναντά την οικογένεια του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ 36 χρόνια μετά την ίδρυση του προγράμματος

 

Μιλήσαμε με τρία μέλη της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη, που λειτουργεί εδώ και 36 χρόνια στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το δεύτερό τους σπίτι, όπως το ονομάζουν, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην επικαιρότητα και αυτό φαίνεται πως τους δυσαρεστεί και τους δημιουργεί ανασφάλεια για το μέλλον.

Η Ιθάκη ξεκίνησε το ταξίδι της το 1983 και από τότε έχουν περάσει από τα προγράμματά της περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι. Όπως μας λέει ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη Βασίλης Καλαμπαλίκης, κάθε πρόγραμμα θεραπείας έχει πέντε βασικούς πυλώνες. Να μείνει κανείς καθαρός σωματικά από ουσίες, να έχει νομική βοήθεια για εκκρεμότητες που αφορούν τη χρήση, να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα υγείας, να έχει ψυχολογική στήριξη, και να του παρέχονται εκπαίδευση και βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας.

Για τους σκοπούς αυτούς στην περιοχή της Σίνδου βρίσκεται το σπίτι του ΚΕΘΕΑ, όπου μένουν οι ενήλικες για τρεις έως εννέα μήνες για το βασικό στάδιο της θεραπείας τους. Εκεί έχουν τη δυνατότητα να τελειώσουν τη βασική σχολική τους εκπαίδευση, να μάθουν ξένες γλώσσες, καθώς και να συμμετέχουν στην ποδοσφαιρική ομάδα του ΚΕΘΕΑ.

Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις της Σίνδου λειτουργούν τέσσερις παραγωγικές μονάδες, ένα αγρόκτημα με βιολογικές καλλιέργειες, ένα εργαστήριο κεραμικής και γυαλιού, ένα ξυλουργείο και μία εκτυπωτική μονάδα. Και οι τέσσερις έχουν στόχο να παρέχουν κατάρτιση στα μέλη της επανένταξης και παράλληλα αναζητούν τρόπους αυτοχρηματοδότησης.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο makthess.gr

< Πίσω