18.12.2023

ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ: «Εδώ έμαθα ξανά να ζω» (“Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)

Με αφορμή τα 40α γενέθλια του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, απόφοιτοι όλων των ετών διανυκτέρευσαν στη Θεραπευτική Κοινότητα, στον χώρο που ήταν κάποτε το “σπίτι τους”, η “οικογένεια” που τους οδήγησε σε μια ζωή με νόημα μέσα στην κοινωνία, χωρίς ναρκωτικά. Η Αλεξία Καλαϊτζή τούς συνάντησε, μαζί με τα σημερινά μέλη και τους εργαζόμενους του προγράμματος, στο σαλόνι του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ το επόμενο πρωί και μίλησε με κάποιους από αυτούς. Διαβάστε το κείμενο που δημοσίευσε στην “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”:

Χρόνια µετά την απεξάρτησή τους συναντήθηκαν πάλι στην «Ιθάκη». Η «Κ» άκουσε τις ιστορίες τους.

Ξαφνικά, όλη η φιλοσοφία της ζωής είχε χωρέσει σ’ εκείνο το κατάφωτο σαλόνι. Είχαν καθίσει όλοι δίπλα δίπλα για την καθιερωµένη «καληµέρα». Απόφοιτοι διαφορετικών ετών του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη, «καθαροί» χρόνια τώρα από τις εξαρτήσεις τους, µοίραζαν αβίαστα ελπίδα και αγάπη, παίρνοντας τον λόγο ο ένας µετά τον άλλον. Παρότι οι περισσότεροι δεν είχαν συναντηθεί ποτέ µεταξύ τους µέχρι εκείνη τη στιγµή, δεν σταµάτησαν να επαναλαµβάνουν πως επιστρέφοντας στο σπίτι του ΚΕΘΕΑ επέστρεφαν σπίτι τους κι έτσι όλοι οι άνθρωποι γύρω τους ήταν οικογένειά τους. Σ’ εκείνο τον κύκλο που είχαν σχηµατίσει την Κυριακή το πρωί, έµοιαζαν όλοι σαν αδέλφια: γελούσαν, έκλαιγαν, αγκαλιάζονταν. Και µοιράζονταν τις αλήθειες της ζωής τους µε έναν τρόπο χειµαρρώδη και αφιλτράριστο.

Οι απόφοιτοι είχαν την ευκαιρία να επιστρέψουν στο σπίτι του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη στη Θεσσαλονίκη για ένα Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του εορτασµού των 40 ετών λειτουργίας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτηµένων ΑτόµωνΗ «Κ» βρέθηκε εκεί την Κυριακή το πρωί και συνοµίλησε µε µέλη της κοινότητας που απεξαρτήθηκαν παρακολουθώντας το πρόγραµµα και µέχρι σήµερα απέχουν από τα ναρκωτικά.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”

< Πίσω