Κοινότητες στη φυλακή, παράθυρο στην κοινωνία

Έργα μελών του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στους τοίχους της κατεστραμμένης από πυρκαγιά Θεραπευτικής τους Κοινότητας στις Ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού. Η ολοσχερής καταστροφή των εγκαταστάσεων του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ήταν απόρροια εξέγερσης κρατουμένων, η οποία ξέσπασε σε παρακείμενη πτέρυγα του καταστήματος κράτησης τον Σεπτέμβριο του 2012.

Νησίδες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στον χώρο του σωφρονιστικού συστήματος, οι Θεραπευτικές Κοινότητες του ΚΕΘΕΑ δημιουργούν προϋποθέσεις οριστικής απόδρασης από την εξάρτηση και τη συνδεόμενη με αυτήν παραβατικότητα. Ο ισχυρός κλονισμός της θεραπευτικής πορείας από την ξαφνική απώλεια της Θεραπευτικής Κοινότητας το 2012 γέννησε στα μέλη της συναισθήματα και σκέψεις που βρήκαν δημιουργική διέξοδο πάνω στους καμένους τοίχους. Το εγχείρημα καθοδήγησε καλλιτεχνικά ο ζωγράφος και χαράκτης Μανώλης Χάρος, εκλεγμένο μέλος την εποχή εκείνη του εθελοντικού Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ. Μετατρέποντας τα άμορφα και εφιαλτικά σημάδια της πυρκαγιάς σε εικόνες με προσωπικό νόημα και μήνυμα, τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν το βίωμα της απώλειας και να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για αναγέννηση, δική τους και της Κοινότητας.

Ο χώρος της Θεραπευτικής Κοινότητας φτιάχτηκε από την αρχή και επαναλειτούργησε δυόμιση χρόνια μετά την καταστροφή της (εδώ περισσότερα).