12.06.2018

Πώς θα αντιμετωπίσω την πίεση των φίλων μου για χρήση ουσιών;

  • Σκέψου ποια είναι η θέση σου σε θέματα που αφορούν το σεξ, τη χρήση ναρκωτικών και  αλκοόλ.  Προετοιμάσου με το να σκεφτείς πώς θα ήθελες να απαντάς και να συμπεριφέρεσαι όταν ανακύπτουν τέτοιου είδους θέματα.
  • Κανείς δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένος να δικαιολογεί τον εαυτό του, επειδή αποφάσισε να μην κάνει χρήση ναρκωτικών. Η απόφαση που παίρνεις είναι δική σου υπόθεση, είτε είναι αποτέλεσμα μιας βαθιά ριζωμένης προσωπικής θέσης είτε σημαίνει ότι αυτή τη φορά απλώς  δεν έχεις όρεξη.
  • Εάν σου προσφέρουν ναρκωτικά και εσύ δεν θέλεις, πες όχι σταθερά αλλά με σαφήνεια και χωρίς να κάνεις πολύ φασαρία γύρω από το θέμα. Εάν προσπαθήσουν να σε μεταπείσουν, το χιούμορ μπορεί να είναι μια αποτελεσματική διέξοδος.
  • Μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις τη δύναμη να πεις όχι. Ωστόσο, το να μείνεις σταθερός στις απόψεις σου μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ωραία. Το να εξηγήσεις στους άλλους με ήρεμο τρόπο γιατί δεν θέλεις να συμμετάσχεις σε κάτι, μπορεί να σε κάνει να κερδίσεις τον σεβασμό τους.
  • Το να ενημερωθείς για τις διάφορες ουσίες, τις επιδράσεις και τους κινδύνους τους, μπορεί να σε βοηθήσει να αντισταθείς στις πιέσεις. Καθώς θα μεγαλώνει η γνώση και η αντίληψή σου γύρω από αυτά τα θέματα, θα αυξάνεται και η αυτοπεποίθησή σου.
  • Είναι φυσικό να θέλεις να ταιριάζεις με τους φίλους σου. Στο κάτω κάτω κανείς δεν θέλει να ξεχωρίζει για τους λάθος λόγους. Όλοι έχουμε την ανάγκη να νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν δεν στο δείξουν αμέσως, οι φίλοι σου μπορεί να σε σέβονται περισσότερο αν είσαι ξεκάθαρος σε σχέση με το τι θέλεις και τι δεν θέλεις να κάνεις.
  • Μπορεί να μην φαίνεται, αλλά δεν είσαι ο μόνος που ανησυχεί σχετικά με το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για σένα.  Προσπάθησε να επικεντρωθείς στη γνώμη που εσύ έχεις για σένα -στο τέλος μόνο αυτό μετράει.
  • Η πίεση που ασκούν οι φίλοι είναι συχνά ένας τρόπος να αναζητήσουν επιδοκιμασία για τη δική τους συμπεριφορά. Θέλεις στα αλήθεια να βοηθήσεις κάποιον άλλον να βρει δικαιολογία για τη χρήση ουσιών που κάνει;
(Το κείμενο προέρχεται από το έντυπο “Get the facts about drugs” του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα – UNODC. Η μετάφρασή του έχει γίνει από το Τμήμα Ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ)
< Πίσω