12.06.2018

Μεθαμφεταμίνη: Τι είναι και πώς επιδρά

Τι είναι;
Η μεθαμφεταμίνη ανήκει σε μια ομάδα ουσιών που ονομάζονται διεγερτικά τύπου αμφεταμίνης (ΑΤS). Πρόκειται για συνθετικό ναρκωτικό που συνήθως παρασκευάζεται σε παράνομα εργαστήρια. Κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης, δισκίων ή κρυστάλλων που μοιάζουν με θρύμματα γυαλιού.

Πώς καταναλώνεται;
Καταπίνεται, εισπνέεται, καπνίζεται ή λαμβάνεται ενδοφλεβίως.

Πώς επιδρά στους  χρήστες;
Η μεθαμφεταμίνη προκαλεί αίσθηση σωματικής και ψυχικής ευεξίας, και κύματα ευφορίας και χαράς. Οι χρήστες νιώθουν μια πρόσκαιρη άνοδο των επιπέδων ενέργειάς τους, η οποία τους δίνει την αίσθηση  ότι βελτιώνει την επίδοσή τους σε χειρονακτικές και πνευματικές εργασίες. Επιπλέον επιβραδύνεται η εκδήλωση του αισθήματος της πείνας και της κούρασης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση μεθαμφεταμίνης;

Βραχυπρόθεσμα οι χρήστες μπορεί να χάσουν την όρεξή τους και να αρχίσουν να αναπνέουν πιο γρήγορα. Μπορεί να αυξηθεί ο καρδιακός παλμός και η πίεσή τους, καθώς και η θερμοκρασία του σώματός τους και να αρχίσουν να ιδρώνουν. Η λήψη μεγάλης δόσης μπορείς να οδηγεί σε ψυχοκινητική ανησυχία, ευερεθιστότητα και κρίσεις πανικού.

Η υπερβολική δόση μεθαμφεταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς, κρίση και θάνατο, λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας. Η μακροχρόνια χρήση μεθαμφεταμίνης μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό, απώλεια βάρους και ψυχολογική εξάρτηση.

Όταν οι χρήστες διακόπτουν τη λήψη μεθαμφεταμίνης ύστερα από μια περίοδο μακράς χρήσης, συνήθως ακολουθεί μια παρατεταμένη περίοδος ύπνου, και στη συνέχεια, κατάθλιψης.

Άλλοι κίνδυνοι
Η χρήση μεθαμφεταμίνης μερικές φορές πυροδοτεί επιθετικές, βίαιες και απρόβλεπτες μορφές συμπεριφοράς.

(Το κείμενο προέρχεται από το έντυπο “Get the facts about drugs” του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα – UNODC. Η μετάφρασή του έχει γίνει από το Τμήμα Ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ)

< Πίσω