12.06.2018

Κοκαΐνη: Τι είναι και πώς επιδρά

Τι είναι; 
H κοκαΐνη είναι μια λεπτή λευκή ή υπόλευκη σκόνη που δρα ως ισχυρό διεγερτικό. Εξάγεται από  τα φύλα του φυτού κόκα. Στην πιάτσα μπορεί να αραιωθεί ή να νοθευτεί με άλλες ουσίες, για να αυξηθεί η ποσότητά της. Το κρακ είναι κοκαΐνη που έχει υποστεί επεξεργασία με αμμωνία ή διττανθρακική σόδα (μαγειρική σόδα) και μοιάζει με μικρές νιφάδες ή πετραδάκια.

Πώς καταναλώνεται; 
Η κοκαΐνη συνήθως ρουφιέται από τη μύτη, ενώ το κρακ  καπνίζεται.

Πώς επιδρά στους  χρήστες;
Η κοκαΐνη προκαλεί αισθήματα χαράς και ευφορίας. Επιπλέον, οι χρήστες της συχνά αισθάνονται να αυξάνεται παροδικά η εγρήγορσή και τα επίπεδα ενέργειάς τους, ενώ καθυστερεί η εμφάνιση του αισθήματος της πείνας και της κούρασης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση κοκαΐνης;

Στις άμεσες επιδράσεις περιλαμβάνεται η απώλεια της όρεξης, η ταχύπνοια και η αύξηση  της θερμοκρασίας του σώματος και του καρδιακού παλμού. Οι χρήστες μπορεί να συμπεριφερθούν παράξενα, απρόβλεπτα και, μερικές φορές, βίαια.

Η υπερβολική δόση μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς, κρίσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία και καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι μακροχρόνιοι χρήστες κοκαΐνης διατρέχουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν μια σειρά από προβλήματα υγείας, κάποια από τα οποία εξαρτώνται από τον τρόπο λήψης της ουσίας.  Η εισπνοή της ουσίας από τη μύτη προκαλεί βλάβες στον βλεννογόνο της μύτης. Το κάπνισμά της μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Η ενδοφλέβια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε αποστήματα και λοιμώδεις ασθένειες.

Άλλοι κίνδυνοι, ανεξάρτητα από τον τρόπο λήψης της ουσίας, περιλαμβάνουν έντονη ψυχολογική εξάρτηση, υποσιτισμό, απώλεια βάρους, αποπροσανατολισμό, απάθεια και μια κατάσταση παρόμοια με την παρανοειδή ψύχωση.

Άλλοι κίνδυνοι
Η ανάμειξη κοκαΐνης με αλκοόλ είναι ένα επικίνδυνο κοκτέιλ και μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου.

(Το κείμενο προέρχεται από το έντυπο “Get the facts about drugs” του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα – UNODC. Η μετάφρασή του έχει γίνει από το Τμήμα Ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ)

< Πίσω