12.06.2018

Κάνναβη: Τι είναι και πώς επιδρά

Τι είναι;
Η κάνναβη είναι μια πρασινωπή ή καφετιά ουσία που μοιάζει με τον καπνό και γίνεται από τις ανθοφόρες κορφές και τα φύλλα του φυτού κάνναβη, αφού αποξηρανθούν.

Η ρητίνη της κάνναβης ή «χασίς» είναι η αποξηραμένη μαύρη ή καφετιά  έκκριση των ανθοφόρων κορφών του φυτού,  η οποία κορνιοτοποιείται ή συμπιέζεται σε στερεές πλάκες

Το έλαιο της κάνναβης  ή «χασισέλαιο» είναι υγρό που βγαίνει είτε από τα αποξηραμένα μέρη του φυτού είτε από τη ρητίνη της κάνναβης.

Πώς καταναλώνεται; 

Όλες οι μορφές της κάνναβης συνήθως καπνίζονται. Η ρητίνη της κάνναβης και το έλαιό της μπορούν επίσης να φαγωθούν ή να γίνουν τσάι.

Πώς επιδρά στους χρήστες;
H κάνναβη κάνει τους χρήστες να αισθάνονται ευχάριστα χαλαρωμένοι, ενώ μερικές φορές προκαλεί ευφορικό αίσθημα. Οι χρήστες μπορεί επίσης να νιώσουν ότι οι αισθήσεις της όρασης, της όσφρησης, της γεύσης και της ακοής οξύνονται.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση κάνναβης;
Bραχυπρόθεσμα οι χρήστες αποκτούν αυξημένη όρεξη και καρδιακό παλμό. Δυσκολεύονται επίσης να εκτελέσουν σωματικές ή πνευματικές δραστηριότητες, όπως η οδήγηση και οι λογικοί συλλογισμοί.

Με μεγάλες δόσεις η αντίληψη των ήχων και των χρωμάτων γίνεται οξύτερη, αλλά η σκέψη γίνεται πιο αργή και συγκεχυμένη. Εάν η δόση είναι πολύ μεγάλη, η επίδραση της κάνναβης είναι παρόμοια με αυτή το παραισθησιογόνων και  η ουσία μπορεί να προκαλέσει άγχος, πανικό, ακόμα και ψυχωσικά επεισόδια.

Οι συστηματικοί χρήστες κάνναβης διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν ψυχολογική εξάρτηση σε σημείο που να χάσουν το ενδιαφέρον τους για όλες τις άλλες δραστηριότητες, όπως η δουλειά και οι προσωπικές σχέσεις. Πρόσφατες μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της αύξησης των περιστατικών σχιζοφρένειας.

Άλλοι κίνδυνοι
Ο καπνός της κάνναβης περιέχει 50 φορές περισσότερη πίσσα από τα υψηλής περιεκτικότητας σε πίσσα τσιγάρα, πράγμα που θέτει τους χρήστες σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων και άλλων αναπνευστικών ασθενειών.

(Το κείμενο προέρχεται από το έντυπο “Get the facts about drugs” του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα – UNODC. Η μετάφρασή του έχει γίνει από το Τμήμα Ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ)

< Πίσω