12.06.2018

Ηρωίνη: Τι είναι και πώς επιδρά

Τι είναι; 
Η ηρωίνη είναι μια εθιστική ουσία με αναλγητικές ιδιότητες που προέρχεται από τη μορφίνη, μια ουσία που εξάγεται με φυσικό τρόπο από την οπιούχο παπαρούνα. Η ανόθευτη ηρωίνη έχει τη μορφή λευκής σκόνης. Η  ηρωίνη που πωλείται στις πιάτσες είναι λευκή με καστανή απόχρωση, γιατί διαλύεται ή αναμιγνύεται με μη καθαρά υλικά, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε δόση είναι διαφορετική.

Πώς καταναλώνεται; 
Συνήθως καταναλώνεται ενέσιμα, αλλά μπορεί επίσης  να ρουφηχτεί από τη μύτη, να καπνιστεί  ή να καταναλωθεί μέσω εισπνοών.

Πώς επιδρά στους  χρήστες;
Η ηρωίνη μπορεί να ανακουφίσει την ένταση, το άγχος και την κατάθλιψη των χρηστών. Οι χρήστες αισθάνονται να αποστασιοποιούνται από τη συναισθηματική ή σωματική αγωνία και τον πόνο. Όταν λάβουν μεγάλη δόση, μπορεί να νιώσουν ευφορία.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση ηρωίνης;
Οι βραχυπρόθεσμες επιδράσεις περιλαμβάνουν διεσταλμένες κόρες, ναυτία, εμετό, υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης και απάθεια.

Η ηρωίνη είναι πολύ εθιστική και οι χρήστες μπορεί να αναπτύξουν γρήγορα σωματική και ψυχολογική εξάρτηση. Διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να αποκτήσουν ανοχή στην ουσία, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειάζονται συνεχώς μεγαλύτερες δόσεις για να επιτύχουν το αποτέλεσμα που θέλουν.

Η μακροχρόνια χρήση έχει μια σειρά από σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή απώλεια βάρους, υποσιτισμό και δυσκοιλιότητα και λοιμώδης ασθένειες. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαταραχή της εμμήνου ρύσης, νωθρότητα και χρόνια απάθεια.

Η απότομη διακοπή της χρήσης  προκαλεί στερητικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι σοβαρά, όπως κράμπες, διάρροια, τρόμος, πανικός, ρινόρροια, ρίγη και εφίδρωση.

Άλλοι κίνδυνοι
Οι χρήστες διατρέχουν τον κίνδυνο υπερδοσολογίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κόμμα και θάνατο, λόγω αναπνευστικής καταστολής.

(Το κείμενο προέρχεται από το έντυπο “Get the facts about drugs” του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα – UNODC. Η μετάφρασή του έχει γίνει από το Τμήμα Ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ)

< Πίσω