12.06.2018

Ο γιός μου θέλει να διακόψει την ηρωίνη μόνος και με την βοήθεια μας. Πόσες μέρες θα κρατήσουν τα συμπτώματα στέρησης; Πρέπει να πάρει φάρμακα;

Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη.

Το πρώτο βήμα ενός εξαρτημένου ατόμου για αλλαγή είναι η διακοπή της χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι για το χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας περίπου θα βιώσει τα συμπτώματα στέρησης. Πιο έντονη και επίπονη  θα είναι η 2η και 3η ημέρα. Μερικοί χρήστες επιλέγουν να περάσουν το σύνδρομο στέρησης χωρίς την βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής (“στεγνά”), είτε μειώνοντας σταδιακά τη συχνότητα και την ποσότητα χρήσης είτε κόβοντάς την εντελώς από την πρώτη μέρα. Άλλοι, νοιώθουν ανήμποροι να αντέξουν τον πόνο και καταφεύγουν στην ιατρική βοήθεια. Για ανακούφιση από το στερητικό σύνδρομο, μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε ψυχιατρική κλινική εφημερεύοντος νοσοκομείου.

Πάντως η απεξάρτηση δεν περιορίζεται στη σωματική αποτοξίνωση. Δεν νοείται θεραπεία απεξάρτησης χωρίς ο ίδιος ο χρήστης να μπει σε μια διαδικασία αναζήτησης των λόγων και των αιτιών που τον οδήγησαν να στραφεί στην ηρωίνη και να εξαρτηθεί από αυτήν. Αυτός ο στόχος, που είναι και ο σημαντικότερος στην πορεία της απεξάρτησης, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την συμμετοχή του σε οργανωμένο θεραπευτικό πλαίσιο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η οικογένεια να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο. Μιλήστε μαζί του και ενισχύστε τον, ώστε να ζητήσει βοήθεια σε ένα από οργανωμένα θεραπευτικά προγράμματα που λειτουργούν στην πόλη σας.

 

< Πίσω