12.06.2018

Ανακάλυψα ότι ο σύντροφός μου κάνει χρήση κοκαΐνης. Δεν παραδέχεται ότι έχει πρόβλημα, λέει ότι το ελέγχει. Δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω και τι να κάνω για τον βοηθήσω… Είμαι συνέχεια πίσω του, κάνοντας τον αστυνομικό μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Θα ήθελα τη γνώμη κάποιου ειδικού.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη.

Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρήστης δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημά του, αντιδρά με επιθετικότητα και βιάζεται να κλείσει το θέμα. Και όπως πολύ σωστά λέτε, οι γύρω του θυμώνουν μαζί του ή προσπαθούν να τον βοηθήσουν, με οποιοδήποτε τρόπο, φτάνοντας συχνά σε αδιέξοδο.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι βασική προϋπόθεση για  να βοηθήσετε κάποιον να κόψει τα ναρκωτικά (όποια και αν είναι αυτά) είναι να το επιθυμεί ο ίδιος. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τα πράγματα δυσκολεύουν και η δική σας πρώτη αποστολή είναι να περιορίσετε όσο μπορείτε τις παρενέργειες αυτής της κατάστασης για όλη την οικογένεια, είτε  ψυχολογικά (π.χ. εσείς ασχολείστε μόνο με το τι κάνει  ο σύζυγός σας, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό σας και τα παιδιά σας) είτε οικονομικά.

Μιλήστε ανοιχτά μαζί του, μη διστάσετε να εκφράσετε τα δικά σας συναισθήματα.  Τονίστε στον ίδιο -αλλά κυρίως στον εαυτό σας- ότι είστε εκεί για να τον στηρίξετε, εφόσον πάρει την απόφαση για θεραπεία.

Είναι σημαντικό για εσάς να ζητήσετε υποστήριξη από κάποιο εξειδικευμένο Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης. Εκεί θα μπορέσετε να συζητήσετε το πρόβλημα και να υποστηριχθείτε, ώστε να κάνετε αλλαγές που αποσκοπούν στην κινητοποίηση του συντρόφου σας για θεραπεία και στη βελτίωση της λειτουργικότητας της οικογένειάς σας.

< Πίσω