12.06.2018

Ο αδελφός μου είναι εξαρτημένος. Συχνά γίνεται βίαιος και επιθετικός. Τι να κάνουμε; Πώς μπορούμε να τον κλείσουμε κάπου παρά τη θέλησή του;

Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη.

Καταλαβαίνουμε και νοιώθουμε την απόγνωση στην οποία σας έχει φέρει η κατάσταση του αδελφού σας. Είναι γεγονός ότι η οικογένεια του χρήστη βιώνει στον μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της χρήσης και εξουθενώνεται ψυχικά και σωματικά. Από την άλλη, η οικογένεια είναι αυτή που, με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη, μπορεί να επηρεάσει και να παρακινήσει το εξαρτημένο άτομο για αλλαγή του τρόπου ζωής. Αυτό προϋποθέτει εκ μέρους όλων των μελών της οικογένειας δέσμευση και διάθεση να δουλέψουν σε αυτήν την κατεύθυνση με επιμονή, υπομονή και σταθερότητα σε μακροχρόνια βάση.

Δεν μπορείτε να «κλείσετε» τον αδελφό σας, παρά την θέλησή του, σε κέντρο απεξάρτησης, Η συμμετοχή στη θεραπεία είναι σε όλα τα στάδια οικειοθελής. Οποιοσδήποτε “εγκλεισμός” είναι σίγουρο ότι θα έφερνε προσωρινή ανακούφιση, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα σήμαινε λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζετε.

Έχετε όμως κάθε δικαίωμα προστασίας της ζωής και της ακεραιότητάς σας, σωματικά και ψυχικά, από τις βίαιες αντιδράσεις του αδελφού σας. Σε πρώτη φάση σκεφτείτε τρόπους για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η απομάκρυνσή του, σε κάποιον τουλάχιστον βαθμό που θα σας ανακουφίσει. Σε καταστάσεις κρίσης η προσφυγή στις αρχές, η αλλαγή, έστω και προσωρινά, τόπου κατοικίας, η αναζήτηση βοήθειας από συγγενείς και φίλους κ.ά. μπορούν να σας βοηθήσουν.

Μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας όποτε νοιώσετε ότι το έχετε ανάγκη ή χρειάζεστε περαιτέρω πληροφορίες.

< Πίσω