03.12.2019

Η Έλενα Ηλιοπούλου είναι δασκάλα yoga και εθελόντρια στο ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ. Μας μιλά για την εμπειρία της 

Τι σε έκανε να χτυπήσεις την πόρτα του ΚΕΘΕΑ ως εθελόντρια;

Πάντα έκανα εθελοντισμό, από φοιτήτρια.  Είχα μια μαθήτρια που μου είχε πει ότι ήταν εθελόντρια στη ραδιοφωνική ομάδα του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ και της είπα «Θέλω και ΄γω!» Ήρθα σε επαφή με το θεραπευτικό πρόγραμμα και πολύ σύντομα ξεκινήσαμε τα μαθήματα yoga.

Ήξερες από πριν τι είναι και τι κάνει το ΚΕΘΕΑ;

Ναι, είχα διαβάσει αρκετά για τη δράση του στο διαδίκτυο.

Τι σκεφτόσουν για εκείνους που παλεύουν με την εξάρτηση πριν έρθεις στο ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ και τι σκέφτεσαι για αυτούς τώρα;

Αυτό που σκεφτόμουν δεν απέχει πολύ από αυτό που βιώνω τώρα δουλεύοντας δίπλα τους. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά εδώ στο ΚΕΘΕΑ γίνεται πολύ οργανωμένη δουλειά.

Είναι κάτι που σου έχει κάνει εντύπωση μέσα από την επαφή σου με το πρόγραμμα; Κάτι που αλλιώς το περίμενες και αλλιώς το βρήκες;

Πότε δεν πίστευα ότι όλα θα είναι τόσο οργανωμένα, ότι θα υπάρχει σαφής ιεραρχία, ρόλοι, πειθαρχία.  Ωστόσο, νομίζω ότι μέσα από τα όρια έρχεται και η ελευθερία και ότι αυτή η προσέγγιση είναι πολύ σωστή για τους ανθρώπους που υποστηρίζει το ΚΕΘΕΑ.

Ποια στιγμή είναι εκείνη που σε κάνει ευτυχισμένη όταν προσφέρεις εθελοντισμό στο ΚΕΘΕΑ;

Με ευχαριστεί ιδιαίτερα να βλέπω τα παιδιά να είναι συγκεντρωμένα την ώρα του μαθήματος yoga και να προσπαθούν να βελτιωθούν. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό το να καταφέρουν να επικεντρωθούν σε κάτι άλλο εκτός από την εξάρτηση -που ενδεχομένως απασχολεί το μυαλό τους το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας…

Έχεις παρατηρήσει κάποια αλλαγή πάνω τους για την οποία να αισθάνεσαι ότι έχεις συνεισφέρει και εσύ;  

Στο τέλος κάθε μαθήματος yoga κάνουμε χαλάρωση. Συχνά έρχονται τα παιδιά και μου λένε πόσο τους έχει βοηθήσει αυτή η διαδικασία να ξεχαστούν, να γεμίσουν δύναμη…

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις σε αυτούς που διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη;

Χρειάζεται να βάζουμε την άκρη το «εγώ» μας και να προσπαθούμε. Με την επιμονή και την προσπάθεια θα καταφέρουμε αυτό που θέλουμε.

 —————–

Περίπου 200 εθελοντές στηρίζουν ετησίως το ΚΕΘΕΑ στα θεραπευτικά προγράμματα, στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στη διοικητική του λειτουργία. Δες εδώ πώς μπορείς να γίνει και εσύ εθελοντής, ενισχύοντας το έργο του ΚΕΘΕΑ.      

 

   

 

< Πίσω