21.12.2020

Η δική μου αναγέννηση

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα ενός μέλους του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ που συμμετέχει στην Ομάδα Θεραπείας Ναρκωτικών της Ανοικτής Δομής Υποστήριξης Ηρακλείου.

“Ζήτησα βοήθεια από το Πρόγραμμα, γιατί ήθελα να έχω μια ευνοϊκή μεταχείριση για ένα δικαστήριο που είχα, χωρίς πραγματικά να θέλω να ξεβολευτώ από αυτό που είχα συνηθίσει μέχρι τότε και μου άρεσε: να πίνω. Η παραμονή μου όμως εδώ με έκανε αρχικά να βγω απ’ το βόλεμά μου χωρίς να το θέλω, και στην πορεία άρχισε και να μου αρέσει αυτή η ενεργοποίηση. Κάτι που ξέρω πια πως χρειάζεται να συνεχίσω να κάνω σε όλη μου τη ζωή, αφού επιδιώκω πια να έχω ένα καλό επίπεδο ψυχικής υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής. Φροντίζω συνεχώς να μην ξεχνώ πώς ήμουν και να συγκρίνω τον τωρινό με τον παλιό μου εαυτό, κάτι που με βοηθάει να επαναπροσδιορίζομαι και να βρίσκω τον δρόμο μου.

Στην αρχή στην ομάδα μου ένιωθα πολύ διαφορετικός από όλους. Παρόλα αυτά, η ομάδα με αγκάλιασε, με παρότρυνε, με ενθάρρυνε, με διόρθωσε, με επιβράβευσε και τόσα άλλα. Η ομάδα με έμαθε να είμαι αυτός που κάποτε ήθελα να είμαι, αλλά δεν μπορούσα. Με τον τρόπο της μου έδειξε ότι δεν είμαι και τόσο διαφορετικός όσο νόμιζα, αλλά ένα «κομμάτι» που τελικά ταίριαξε με τα υπόλοιπα διαφορετικά «κομμάτια». Ταίριαξα τόσο που την αγάπησα και την εμπιστεύτηκα εξολοκλήρου. Κι αισθάνομαι υπερήφανος που γνώρισα αυτή την ομάδα κι ευγνώμων που υπήρξα μέλος της.

Το μεγαλύτερο σοκ που πέρασα μέσα σε αυτή την ομάδα ήταν όταν κάποια στιγμή κατάλαβα ότι πέρασαν 25 χρόνια μέσα στη χρήση κάνναβης που ήταν ψεύτικα, σαν μια ταινία που έπαιζαν όλοι γύρω μου όπως ήθελα εγώ, με εμένα στον πρώτο ρόλο μα και μοναδικό θεατή, μιας και τα περισσότερα ήταν στη φαντασία μου. Άντε τώρα να ξυπνήσεις ξαφνικά από ένα κώμα 25 ετών, να ανοίξεις τα μάτια σου και να είναι όλα αλλιώς απ’ ό,τι νόμιζες: τα παιδιά είχαν μεγαλώσει, η μητέρα τους σχεδόν σε κατάθλιψη, ο πατέρας μου είχε πεθάνει, η μητέρα μου σε κατάθλιψη, η αδελφή μου σε παραίτηση και άρνηση, ο αδελφός μου σε φαρμακευτική αγωγή. Και από όλα αυτά κάτι σαν να είχα ακούσει μέσα στον ύπνο μου τόσα χρόνια, αλλά τίποτα δεν είχα δει και σε τίποτα δεν ήμουν ολοκληρωτικά εκεί.

Ξύπνησα όμως, ευτυχώς, με τη βοήθεια της ομάδας μου. Άνοιξα τα μάτια, έβαλα στόχους, έμαθα να ξεχωρίζω το σωστό από το λάθος, το ηθικό από το ανήθικο, το πολύ από το περίσσιο και το λίγο από το καθόλου (πραγματικά το τελευταίο με βοήθησε πολύ). Άρχισα να εκτιμώ διαφορετικά τα πράγματα και να βάζω όρια, να αναγνωρίζω τις ιδιαιτερότητές μου και να τις αντιμετωπίζω. Δάμασα τον παρορμητισμό μου, που ήταν πολύ έντονος, και τον εγωισμό μου, που με τύφλωνε και δεν με άφηνε να βλέπω καθαρά. Τον θυμό μου, που πολύ εύκολα με κυρίευε, τη χειριστικότητά μου, που δεν με άφηνε να αναλάβω τις ευθύνες μου. Με τη βοήθεια της ομάδας έγινα πιο σοβαρός, πιο υπεύθυνος, πιο ώριμος. Γνώρισα φυσικά και τη χαρά! Όχι εκείνη που τελειώνει μέσα σε μια-δυο ώρες, η οποία ήταν η μόνη που ήξερα μέχρι τότε, αλλά την αληθινή, που κρατάει, κάθεται μέσα μου όταν τη ζω και περνάει στην μνήμη, στην οποία ανατρέχω όποτε το θελήσω και νιώθω ξανά εκείνη τη μαγική ικανοποίηση. Έμαθα να αγαπώ και να προσέχω τον εαυτό μου, άλλαξαν οι προτεραιότητές μου. Πλέον διεκδικώ αυτό που θέλω και αξίζω, μα και αρνούμαι όταν κάτι δεν μου κάνει καλό και δεν επιτρέπω να με κοροϊδέψουν. Λες και μιλάω για κάποιον άλλον! Ξαφνικά διαπιστώνω ότι όντως μιλάω για κάποιον άλλον, ότι γεννήθηκα ξανά σχεδόν απ’ την αρχή, αυτή τη φορά όμως έγινε πιο σωστά, με στόχους, πρόγραμμα, επικοινωνώντας συναισθήματα, έχοντας τη στήριξη κι άλλων ανθρώπων και φυσικά της οικογένειάς μου που ήταν από την αρχή της προσπάθειάς μου στο πλάι μου και συνεχίζει να είναι όπως μπορεί, κάθε στιγμή.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλλαν στη δική μου αναγέννηση και είναι αυτό που εύχομαι από καρδιάς για τον καθένα σας αυτές τις γιορτινές ημέρες. Παρά τις αμέτρητες δυσκολίες που έχουν οι καιροί που ζούμε λόγω της πανδημίας και όλων των συνεπειών της, εύχομαι να βρείτε τη δύναμη μέσα σας να προσφέρετε στον εαυτό σας και στους άλλους το βαθύτερο, καλύτερο, αληθινό σας εαυτό. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια αν το χρειάζεστε, γιατί αυτή από μόνη της είναι μια γενναία πράξη που αποδεικνύει τη δύναμή σας, ένα δώρο αγάπης για εσάς και τους ανθρώπους που αγαπάτε”.

H Ανοικτή Δομή Υποστήριξης Ηρακλείου του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής και θεραπείας σε ενήλικες άνω των 21 ετών που είναι εξαρτημένοι από ναρκωτικά (εργαζόμενους ή φοιτητές), αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο, καθώς επίσης και στις οικογένειές τους.

Διεύθυνση: Σμπώκου 6, ισόγειο, τ: 2810 319 505, e-mail : ady@kethea-ariadni.gr

< Πίσω