Ανησυχώ για έναν δικό μου άνθρωπο


Τα προβλήματα με τη χρήση ουσιών αλλάζουν τη ζωή όχι μόνο του ίδιου του ατόμου αλλά και των δικών του ανθρώπων. Εάν κάποιος δικός σου άνθρωπος, σύζυγος, σύντροφος, παιδί ή αδελφός/ή, έχει εμπλακεί με τη χρήση ουσιών, μπορεί να βρίσκεσαι αντιμέτωπος με διάφορες δυσκολίες: αρνητικές μορφές συμπεριφοράς, άγχος, πόνο, ντροπή, ή ενοχές ή ακόμα να παραμελείς τις δικές σου ανάγκες, να αμφισβητείς τον εαυτό σου, να απομονώνεσαι κοινωνικά, ακόμα και να διευκολύνεις, χωρίς πάντα να το αντιλαμβάνεσαι, τη χρήση που κάνει.

Εάν μπορέσεις να μοιραστείς τις ανησυχίες σου και να φροντίσεις πρώτα τον εαυτό σου, θα είσαι σε θέση να υποστηρίξεις καλύτερα και τον δικό σου άνθρωπο. Όλα τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ προσφέρουν δωρεάν και άμεση πρόσβαση σε ενημέρωση και βοήθεια στις οικογένειες και σε άλλα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος των ανθρώπων με πρόβλημα χρήσης.

Πολύ συχνά η οικογένεια ή το στενό περιβάλλον αναζητούν βοήθεια πριν από τον ίδιο τον άνθρωπο που αντιμετωπίζει πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης. Για αυτό η συμμετοχή σε πρόγραμμα οικογενειακής υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ δεν προϋποθέτει ότι και ο/ή άμεσα ενδιαφερόμενος/η πρέπει να βρίσκεται ή να θέλει να ενταχθεί σε θεραπεία. Η συμμετοχή των οικείων στο πρόγραμμα τους/τις βοηθά στην καλύτερη κατανόηση του προβλήματος και στην αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών, ενώ τους υποστηρίζει και στην προσπάθεια να κινητοποιήσουν τον άνθρωπό τους για θεραπεία.

Από τη στιγμή που ένα άτομα εντάσσεται σε θεραπεία στο ΚΕΘΕΑ, η οικογένεια ή οι σημαντικοί/ές άλλοι/ες μπορούν να συμμετάσχουν στο αντίστοιχο πρόγραμμα οικογενειακής υποστήριξης για ανάλογο χρονικό διάστημα. Η συμμετοχή της οικογένειας αυξάνει  την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, τόσο στους εφήβους/ες όσο και στους ενήλικες. Ενισχύει την παραμονή στο θεραπευτικό πρόγραμμα, συμβάλλει στην επίτευξη της αποχής και αποτελεί παράγοντα πρόληψης της υποτροπής. Στόχος της οικογενειακής θεραπείας που προσφέρεται από το ΚΕΘΕΑ είναι η αλλαγή της δυναμικής της οικογένειας, η βελτίωση της επικοινωνίας, η διευκόλυνση της έκφρασης και επεξεργασίας συναισθημάτων, η αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης και η θέσπιση καθαρών ορίων στις σχέσεις.

Ένας σημαντικός παράγοντας της οικογενειακής θεραπείας στο ΚΕΘΕΑ είναι και η πρόληψη, καθώς παιδιά των οποίων οι γονείς ή τα αδέλφια κάνουν χρήση ουσιών έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν και τα ίδια στη χρήση.

Βρείτε εδώ τα προγράμματα που λειτουργούν στην περιοχή σας.