12.12.2017

Αποφοιτήσεις από το ΚΕΘΕΑ: “Ζω τη δεύτερη ζωή που μου χρωστούσα” (News247.gr)

H Μίκα Κοντορούση γράφει για τις αποφοιτήσεις του ΚΕΘΕΑ “που ισοδυναμούν με δεύτερα γενέθλια για 118 συνανθρώπους και το ηχηρό μήνυμα ότι η εξάρτηση δεν είναι ηθική παρεκτροπή, έγκλημα ή μη αναστρέψιμη ασθένεια”.

 

«Δεκαεπτά χρόνια χρήσης, δύο χρόνια φυλακή και πολλά δικαστήρια. Πολλές οι προσπάθειες απεξάρτησης, αλλά πάντα ανεπιτυχείς. Η τελευταία μου ευκαιρία, το ΚΕΘΕΑ. Παραδόθηκα κυριολεκτικά στο πρόγραμμα. Και τα κατάφερα. Πλέον, είμαι επτά χρόνια καθαρός. Χρωστάω πολλά στους θεραπευτές μου, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας ανήκει σε εμένα. Ζω μια δεύτερη ζωή, από το μηδέν. Αυτή που χρωστούσα στον εαυτό μου. Και πλέον έχω την οικογένειά μου και τη δουλειά μου. Αυτό είναι το δημιούργημά μου. Το δημιούργημα όλων σας».

Αυτός είναι ο Αλέξανδρος. Και σήμερα είναι – σίγουρα – καλά. Από την σκηνή της κατάμεστης αίθουσας «Μελίνα Μερκούρη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με δάκρυα στα μάτια και έχοντας αγκαλιά τον πρωτότοκό του Σταύρο ηλικίας 5 χρονών, αφιέρωσε τη 10 Δεκεμβρίου στην μητέρα του που «πέρασε πολλά», ενώ λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, φώναξε προς την γυναίκα του και στήριγμά του από το 2005: «Μένια, σ’ αγαπώ!». Αυτός είναι ο Αλέξανδρος που με την ομιλία του άνοιξε και την αυλαία της ετήσιας εκδήλωσης αποφοιτήσεων από τα στεγνά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ , σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα και τελικά ο «Αλέξανδρος της καρδιάς μας» που επισφράγισε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την προσωπική του νίκη κατά των ουσιών και υπέρ μιας δεύτερης ζωής, «καθαρής», μακριά από την παρανομία, το στίγμα, το περιθώριο.

Αυτός είναι ο Σάκης, ο Γιώργος, ο Βασίλης, ο Γιάννης και άλλοι πολλοί. Στο σύνολο 118. Από την Καβάλα μέχρι την Κρήτη και τις δομές του ΚΕΘΕΑ από όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους, οι ομάδες ΣΤΡΟΦΗ, ΙΘΑΚΗ ΑΡΙΑΔΝΗ, ΔΙΑΒΑΣΗ, ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, ΕΞΟΔΟΣ, ΚΙΒΩΤΟΣ, ΚΥΤΤΑΡΟ, ΝΟΣΤΟΣ, ΟΞΥΓΟΝΟ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΠΛΕΥΣΗ και ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ που η μία μετά την άλλη ανέβαιναν στη σκηνή, προκειμένου οι απόφοιτοι να διηγηθούν την εμπειρία τους από το «σχολείο» που τους μεταμόρφωσε, από τους θεραπευτές που τους δίδαξαν πώς μπορούν να πάρουν και πάλι τη ζωή στα χέρια τους, από την «οικογένειά τους» (όπως αποκαλούν οι περισσότεροι τις δομές του ΚΕΘΕΑ) που τους έμαθε πως η εξάρτηση είναι αναστρέψιμη, αρκεί να έχεις πίστη στην εσωτερική σου δύναμη.

«Κάθε αποφοίτηση, τη βλέπω ως γενέθλια», λέει ο Παύλος που παραμένει τέσσερα χρόνια «καθαρός». «Το θεραπευτικό προσωπικό, με βοήθησε να δω την καλύτερη πλευρά του εαυτού μου που δεν γνώριζα μέχρι σήμερα», προσθέτει και εμφανώς συγκινημένος, καταλήγει: «Δεν ένιωσα ποτέ ότι η ΣΤΡΟΦΗ είναι πιο κάτω από την οικογένειά μου». Νωρίτερα, ο Κωνσταντίνος δήλωσε χαρούμενος που κατέκτησε το στόχο του, ο Γιάννης ευτυχισμένος που κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθεια που ξεκίνησε, ο Γιώργος που μίλησε για την πολύτιμη δεύτερη ευκαιρία, άλλοι που ξέσπασαν σε γέλια, άλλοι αγχωμένοι και άλλοι πιο ευάλωτοι, εισέπραξαν άπαντες το πιο θερμό χειροκρότημα εκατοντάδων θεατών, μεταξύ των οποίων, οι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος και Θοδωρής Δρίτσας.

Aπό την πλευρά τους, ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γιώργος Μπαρδάνης και ο Διευθυντής Βασίλης Γκιτάκος, συμπύκνωσαν με τις δηλώσεις τους το πραγματικό νόημα της εκδήλωσης – ορόσημο για τη νέα ζωή των 113 συνανθρώπων μας όλων των ηλικιών. «Αυτή η ημέρα ανήκει σε αυτά τα παιδιά που τα κατάφεραν. Και ας μην ξεχνάμε ότι είναι εύκολο σε κάθε ευκαιρία να αποχωρήσουν, είναι εύκολο σε κάθε ευκαιρία να προσποιηθούν ότι αυτό το πρόγραμμα δεν τους ταιριάζει. Η δέσμευσή τους όμως για μία καλύτερη ζωή, τούς απελευθέρωσε. Αποφοιτήσεις έχουμε δύο φορές το χρόνο και κατά μέσο όρο, 120 άνθρωποι κάθε εξάμηνο ζουν απεξαρτημένοι και ‘καθαροί’ για το υπόλοιπο της ζωής τους. Είμαστε υπερήφανοι για τα προγράμματά μας». «Το ότι σήμερα χαράσσουν καινούργιο δρόμο στη ζωή τους 118 άνθρωποι αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα τόσο εντός της κοινότητας, όσο και σε όσους δεν μας έχουν ακόμη εμπιστευθεί. Και πρέπει να γνωρίζετε πως δεν υπάρχει μυστικό επιτυχίας. Η επιτυχία έρχεται ως αποτέλεσμα της συλλογικής δράσης και της ανοιχτής σχέσης με την κοινωνία, ενάντια στο στίγμα και την περιθωριοποίηση».

Το μεγαλύτερο άλλωστε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα όσοι επιδιώκουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, είναι το στίγμα του διαφορετικού. Το στίγμα που αφήνει η ηρωΐνη, η κοκαΐνη, τα φάρμακα, η σίσα, τα χάπια, η μεθαδόνη, ο τζόγος ή το αλκοόλ. Εσωτερική και σωματική φθορά, φυλακίσεις, έλλειψη προϋπηρεσίας, εκπαίδευσης, πίστης στις δυνατότητές σου. «Η ελληνική κοινωνία αδυνατεί να αποβάλλει τα στερεότυπα που χρόνια κουβαλάει για τους χρήστες και να κατανοήσει πως είναι άνθρωποι με ευφυΐα, δεξιότητες, ανάγκες. Προσωπικά, στάθηκα τυχερός. Ακόμη και στη δουλειά μου όταν αποφάσισα να πω την αλήθεια, δεν με αντιμετώπισαν με καχυποψία. Αλλά αυτό αποτελεί την εξαίρεση», αναφέρει άλλωστε ο Αλέξανδρος στο News24/7.

«Το σημερινό μήνυμα έχει τρεις αποδέκτες: Καταρχάς, τους χρήστες και τις οικογένειές τους. Είναι επιτακτικό να σπάσουν τον κύκλο της σιωπής και να απευθυνθούν στο ΚΕΘΕΑ ή και άλλο δημόσιο και δωρεάν φορέα απεξάρτησης. Την κοινωνία. Είναι σημαντικό να μάθουμε να υποδεχόμαστε τους ανθρώπους που αλλάζουν ζωή με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό. Ας μην αφήνουμε το στίγμα να γίνεται πιο δυνατό από την εξάρτηση. Και τέλος, την πολιτεία. Πρέπει να στηρίζει ουσιαστικά τις δημόσιες δομές απεξάρτησης, γιατί η απεξάρτηση πιάνει τόπο. Δεν είναι μόνο ανθρωπιστική επιταγή. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες μας, ένας άνθρωπος κοστίζει πολύ περισσότερο όσο βρίσκεται στη χρήση, απ’ ότι κοστίζουν οι θεραπευτικές υπηρεσίες που του προσφέρονται μέχρι να επανενταχθεί κοινωνικά», σημείωσε στο News24/7 η υπεύθυνη του τμήματος Ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ, Μαρίνα Δασκαλοπούλου.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι για να αποφοιτήσει κανείς από το ΚΕΘΕΑ, είναι απαραίτητο να απέχει τουλάχιστον τρία χρόνια από τη χρήση ουσιών και την παραβατικότητα, αλλά το σημαντικότερο είναι να έχει χτίσει μία καινούργια σχέση με τον εαυτό του, την οικογένειά του και εν γένει, την κοινωνία, να εργάζεται ή να σπουδάζει, να θέλει να προοδεύσει.

Τι κι αν η πολιτεία περιορίζει συστηματικά τη χρηματοδότηση, αδυνατεί να εκπονήσει εθνικό σχέδιο δράσης και εποπτείας και αρκετές δομές παραμένουν υποστελεχωμένες; Το έργο του ΚΕΘΕΑ παραμένει πιστό στο έργο του, με απόλυτη επιτυχία στο δρόμο, στις πιάτσες, στις φυλακές, στις κοινότητες. «Οι έρευνες αποτελεσματικότητας που διεξάγουμε ακόμη και πέντε χρόνια μετά την είσοδο στη θεραπευτική κοινότητα και την κυρίως φάση θεραπείας, δείχνουν ότι 7 στους 10 παραμένουν ‘καθαροί’ και κοινωνικά ενταγμένοι», πρόσθεσε η κα Δασκαλοπούλου. «Δέσμευση μας είναι να συνεχίζουμε να αλλάζουμε, όπως αλλάζουν και οι άνθρωποι που υποστηρίζουμε. Να συνεχίσουμε να διεκδικούμε από την πολιτεία την αναγκαία στήριξη στην δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση, σε ποιοτικές υπηρεσίες προσβάσιμες από όλους χωρίς διακρίσεις. Γιατί η εξάρτηση δεν είναι ηθική παρεκτροπή, δεν είναι έγκλημα, δεν είναι ασθένεια. Η εξάρτηση μπορεί να θεραπευτεί!».

Να σημειωθεί μάλιστα ότι, με πρωτοβουλία των αποφοίτων του ΚΕΘΕΑ στον χώρο της τελετής συγκεντρώθηκαν από συμμετέχοντες και παρευρισκόμενους, είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα παραδοθούν στο δήμο Μάνδρας για τις ανάγκες των κατοίκων, ενώ σε βίντεο προβλήθηκε η πρόσφατη πρωτοβουλία του ΚΕΘΕΑ για εικαστική παρέμβαση και αναμόρφωση του 2 Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πειραιά – Άνοιξη.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το ΚΕΘΕΑ

Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής Θεραπευτικής Κοινότητας, το 1983.

Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής: στο δρόμο, στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα. To KEΘΕΑ απευθύνεται επίσης σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας των εξαρτημένων ατόμων δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή φάρμακα. Στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τις ουσίες και η ισότιμη επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία, γι’ αυτό και τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ είναι «στεγνά» και αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα την εξάρτηση, με συμβουλευτική και θεραπεία, υποστήριξη της οικογένειας, φροντίδα για θέματα υγείας και νομικές εκκρεμότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση, επανένταξη στην κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας.

Την ίδια στιγμή, το ΚΕΘΕΑ αποτελεί δραστήριο οργανισμό εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα των εξαρτήσεων με προγράμματα και δραστηριότητες που αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και στη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ο ΟΗΕ έχει επιλέξει το ΚΕΘΕΑ ως επιστημονικό σύμβουλο και συνομιλητή, ενώ υπάλληλοι των δομών ταξιδεύουν ανά τον κόσμο και εκπαιδεύουν θεραπευτές.

Ριζοσπαστικός είναι τέλος και ο τρόπος διοίκησής του με το ΔΣ να εκλέγεται από τα ίδια του τα μέλη, δηλαδή εργαζομένους, μέλη των κοινοτήτων και συλλόγους γονέων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

< Πίσω